Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Bättre än maskrosvin

Granatäpplen har ju blivit rena pop-frukten. Bara man inte spiller saften på skjortan. För fläckarna går aldrig ur.

Nu har en odlare och hans son på en moshav i Galiléen ympat fram granatäpplen som har så mycket socker i sig att saften kan jäsa till alkohol på egen hand. Med andra ord, bli vin. Riktigt gott vin påstår de. För några år sedan provade de att göra 2 000 buteljer dessertvin av sin super-frukt. Folk drack och beställde mer. Nästa steg var torrt granatäppelvin. Det blev lika gott.

Granatäpple heter Rimon på hebreiska och nu var det dags för Gaby och Avi Nachmias att grunda Rimon Winery. I år kommer de med torrt vin, dessertvin och ett 19 %-igt portvin. Allt gjort på saften av deras egen speciella super-frukt.

Jadå. Gaby och Avi tänker börja sälja sina viner i Europa också. Hoppas Systembolaget säger ja.

Grattis Donna!

Modedrottningen Donna Karan ska få en fin utmärkelse av ett design-college i Israel utan att ens tentera. Shenkar College of Engineering and Design tycker att hon redan har visat vad hon kan.

Donna är judinna och känd för att skapa vackra kläder. En del av dem visas på en utställning som Shenkar ordnar i maj när Donna kommer och tar emot sitt diplom. Vi får se vad studenterna säger.

Lys på fingret!

Om du har diabetes och brukar sticka dig i fingret för att kolla blodsockret kanske ni snart kan sluta med det och börja lysa på fingret med ett nytt slags spektroskop från Israel istället.

Ett företag som heter OrSense har hittat på metoden. Diabetescentraler på olika håll i världen intygar att resultaten stämmer väl med vanliga metoder. Apparaten finns i lagom storlek för hemmabruk och sjukhus.

Shekel, shekel på väggen där…

Shekeln har rest sig. Man får fler dollar för Israels pengar än på länge. Hur kommer det sig?

Tja. Storstädning i finanspolitiken och nästan ingen inflation har hjälpt till. Stark ekonomisk tillväxt trots krig och elände spelar förstås också in. Ni kanske kommer ihåg 1980-talet? Då hade Israel en inflation på 500 % och butikerna bytte prislappar varje dag.

Men håller det i sig?
Det finns finanskillar som tar sig på hakan och säger att shekeln är övervärderad och snart kommer att rasa. Det låter som ordinär judisk optimism.

Inget är som ånglok

Många människor är roade av gamla tåg, särskilt ånglok. Och allra helst på museer där man kan gå runt och pillra på mässingsbeslag och semaforer. Och ta bilder som man spar så länge man lever. Minst.

Lyckligtvis finns ett sådant museum i Israel, nämligen vid Östra Station i Haifa. Det heter helt enkelt Israel Railway Museum. Ett paradis av restaurerade lok och vagnar, tidtabeller, biljetter och andra juveler ända från Israels första järnvägslinje som drogs 1892.
Ring +972-4-856 4293 och tala med stinsen om öppettider.

Kosher Roquefort?

Israel har redan mer än 2 400 fåraherdar, judar, araber och beduiner. Många av de judiska herdarna valde jobbet för att de ville hitta tillbaka till det enkla livet i Bibeln. Men nu har fårost blivit så populär i Israel att många bönder också har börjat utbilda sig till herdar för fårmjölkens skull. 40 stycken från alla håll i Israel kom till den första 6-veckorskursen i Beit Dagan.
Än så länge står fåren för mindre än 4 % av all mjölk som mjölkas i Israel. Men de slår getterna som bara levererar knappt 2,5 %.

Det är inte lätt för får och getter att tävla med korna i Israel som sprutar fram mer mjölk än några andra kor i världen; 10 000 liter om året i snitt. Korna i Holland ligger på 2:a plats med 8 193 liter.

Ring Bön-Snabben

Slå rätt nummer på mobilen så får du veta allt du behöver för att hänga med i den judiska kalendern. Till exempel när det är dags att hänga på sig bönesjalen och börja be. Eller exakt när sabbat börjar och slutar just i din lilla favoritstad i Israel. Du kan kolla dagens sida i Talmud och få reda på när solen går upp. Och ner förstås.

Alltsammans kommer som SMS-meddelanden från Zmanin Express på hebreiska. En engelsk version är på väg.

Vill ni veta mera om Bön-Snabben? Skicka e-post till BeitEl@Yeshiva.org.il

Tips att göra
2-5/5 Internationell filmfestival i Eilat
10-13/5 Internationell seglingstävling
24/5-10/6 Israelfestival i Jerusalem
tom 30/6 Utställning Dream Makers på Israel Museum i Jerusalem
(se artikel)
  Utställning av Hadas Ophrat på Israel Museum i Jerusalem
24/6-5/7 utgrävningar i Tel Tsaf (se artikel)
8-19/7 utgrävningar i Tel Tsaf (se artikel)
22/7-2/8 utgrävningar i Tel Tsaf (se artikel)
29/7-4/8 Yoar Yehuda bibelfestival
27-29/8 Red Sea jazzfestival i Eilat
30/7-9/8 Körer från hela världen träffas i ZimriyaTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!