Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Arga cyklister blir glada cyklister

När Derech Eretz drog en stor asfaltväg med det stöddiga namnet Trans-Israel Route 6 Highway över en mängd omtyckta cykelvägar i Israel blev folk arga. Nu försöker vägbolaget ställa in sig hos cyklisterna genom att bygga en ny cykelväg som ska göra det möjligt att cykla tvärsöver Israel i ett sträck.

Första sträckan - tre mil - ska gå från Ben Shemen-skogen till Nachai Sorek. Som alla minns från Domarboken i Bibeln var det här Delila bodde. Faktum är att det säljs hundratusentals cyklar varje år i Israel. Många köper förstås av varandra, men ändå.

Jodå. Agnon

Tänker ni ibland såhär: Kan ingen israelisk författare någonsin få Nobelpriset?

I så fall kan ni tänka en gång till. Vi firar nämligen i år 40-årsjubileet av det första Nobelpriset i litteratur som gick till en israel Shmuel Yosef Agnon som från början hette Shmuel Yosef Czaczkes. Han föddes på ett litet ställe som heter Buczacz i Galicien, en gång Österrikes folkrikaste provins, numera delat mellan Polen och Ukarina.

1907 for Shmuel Agnon till Palestina och blev kvar förutom en tid i Tyskland. 1966 delade han Nobelpriset med Nelly Sachs från Berlin som 1940 flydde med sin mor till Sverige och blev kvar här.


16 dyrgripar
för 15 dollar

Nu dräller det av judiska kalendrar i snart sagt varenda bokhandel i många amerikanska städer. Judiska Museet i New York står nog för den allra pampigaste. En serie storslagna fotografier av museets dyrgripar månad för månad från Elul 5767 till Tevet 5768 eller september 2006 till december 2007.

Bildparaden börjar med en österrikisk Chanukah-lampa från 1858. Här finns också ett ståtligt äktenskapskontrakt från Pisa 1721, en gouache av Chagall och Noaks ark i olja av den amerikanska konstnären Malcah Zeldis, som dessutom ensam fyller en annan judisk kalender med sina konstverk.

Haj på skräp

Det påstås i Eilat att folk tar med sig skräp hemifrån när de åker till undervattensmuseet. Bara för att ungarna tycker det är så kul att kasta skräp i papperskorgarna där.

Som ni ser på bilden är det inga vanliga papperskorgar. Utan konstgjorda vithajar som slafsar i sig skräpet.

Måttfullt
Nästa år är det meningen att påven ska komma till Israel. Det blir stor uppståndelse förstås.

Många erinrar sig då också skräddaren Rosenthal i Philadelphia som en gång for på sitt livs första resa till Italien och fick se påven i en procession i Vatikanen. När han kommer hem berättar han förstås omedelbart för sin kollega Feinstein om resan och påven.

- Vad menar du? Såg du påven på nära håll? Hur var han?
- Storlek 48 skulle jag säga.

XXL

Tycker ni att man ska utsätta fiskar för könsbyte utan att fråga om lov?

Israeliska och palestinska vetenskapare har gått ihop om att försöka göra honfiskar till hanfiskar. Hanfiskar blir nämligen större än honfiskar, mer mat per fisk helt enkelt. I varje fall om fisken heter Tilapia Mossambica. En snabbväxande firre som sprattlar i Israel, Afrika, Hawaii och på en del andra ställen.

Tricket är att mata fiskarna redan som nyfödda med örter från Judéen och Samarien som forskarna hoppas ska vrida om fiskarnas ämnesomsättning så att flickorna blir karlar.

Lyckas det med fiskar, så kanske…

When Irish eyes…

Nu behöver ni inte läsa Thomas Cahills bok "How the Irish saved civilization" för att bli övertygade. En byggjobbare körde nämligen nyligen grävskopan genom ett kärr på Irland och fick upp en tolvhundra år gammal bok på 20 sidor, som har visat sig vara en latinsk översättning av Kung Davids psalmer i Bibeln.

Efter en viss förvirring om exakt vilken av psalmerna som står i den latinska texten har chefen för Irlands museum, med det oantastliga namnet Patrick F. Wallace, slagit fast att det handlar om psalm 84. Som en ansvarskännande irländsk munk alltså för många sekler sedan lämnat till eftervärlden. Många judar börjar förresten sin eftermiddagsbön med just den psalmen.

Bullfest mot värk

En bagel kan man få lite varstans i Sverige numera. Bageln är en judisk favoritbulle och förmodligen det enda bröd i världen som kokas innan det bakas. Ordet Bagel - Beygl på jiddish - antas komma av Böugel som ju påminner om böja och betyder ring på medelhögtyska.

Bagel-bullarna är så sega att en förordning i Krakow i Polen redan 1610 stipulerade att alla havande kvinnor skulle få några stycken att bita i för att stå ut med smärtorna under förlossningen. Meddelar David Katz i den ansedda brittiska tidskriften Jewish Quarterly.

Bli er egen blodgivare

Företaget Ness Tziona i Israel håller på att få fram en metod så att man kan ha ett paket med sitt eget blod i packningen om man åker iväg på ett riskabelt uppdrag och kan behöva påfyllning.

Blodet håller länge för det är frystorkat. Ungefär som kaffe. Blodpulvret späds ut med vatten när det ska användas. Då får man alltså det blod man är van vid. Uppfinningen är förstås särskilt betydelsefull för soldater i krig och meningen är att frystorkat blod ska ingå i standardutrustningen för israeliska armén.

Kamprads kosher

Ikea i Israel går som tåget. Sofforna och glasen hinner knappt till butiken förrän de tar slut. Ikea hinner i alla fall ta väl hand om sina kunder. Inte minst religiösa israeler som brukar ha många barn med sig. Restaurangen i butiken har kosher köttbullar. Med sås utan grädde. Men med lingon förstås.

En del av butiken har dessutom byggts om till synagoga. Det går åt många böner innan man lyckas skruva ihop en Ikea-bokhylla.

Buteljen till helgen

Menorah är inte bara namnet på den tidning ni just nu läser. Eller på ljusstaken med sju ljus. Menorah är också påpassligt nog också namnet på ett bra israeliskt dessertvin.

- Får det vara en flaska Menorah?

- Javisst. Ge me norah till!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!