Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Men vad heter han?

Man behöver inte vara konstintresserad för att njuta av en promenad i parken runt Israel Museum i Jerusalem. Men det hjälper. Mitt ibland träden står en ryttarstaty som inte bara är rolig att se på utan också är en drift med Karl XII i Kungsträdgården och alla de andra härskarna till häst som spänner musklerna på torg och piazzor jorden runt. Det var inte länge sen vi kunde se en parad av den här colombianske skulptörens verk längs Strandvägen i Stockholm.

Men vad heter han nu igen?
Längst ned på sidan hittar du svaret!

Sagan om en morot

Det finns gott om roliga barnböcker i Israel. På en hylla i Steimatzkys bokhandel mitt i Jerusalem hittade Israelianas utsände medarbetare en bok av Levin Kipnis, en bland Israels mest omtyckta barnboksförfattare.

Boken handlar om den svåra konsten att dra upp en morot ur marken. Det fina i kråksången är att man kan läsa boken även om man inte kan hebreiska. Bilderna talar sitt eget tydliga språk, som ni anar på bilden här nedan.

Kan man få en remiss?

Äntligen har ett par israeliska forskare upptäckt vad vi andra kanske länge har haft på känn:

Man mår bättre, blir gladare och kan uttrycka sig lättare om man får chokladterapi.

Miri Tadir och Aviva Edelman vid ett sjukhus i Ra'anana hjälper patienter som fått hjärnskador av uppskakande upplevelser.

- Vi ville skapa mer omväxling och sätta lite färg på tillvaron, säger Miri.

Patienterna arbetar med choklad en gång i veckan under fyra månader. De lär sig att smälta chokladen och forma den till egna skulpturer som ett sätt att uttrycka sina tankar och känslor, bryta sig ut ur sin isolering.

- Vi använder endast förstklassig mörk och ljus och vit, gärna belgisk choklad, intygar de två psykologerna.

Hollywood to Holy Land

Det regnar stjärnor över Jerusalem i år. Den ena amerikanska filmstjärnan efter den andra kommer till Israel och blir god vän med israelerna. Sharon Stone kom inför världspremiären på "Basic Instinct 2". Madonna kommer igen och igen, Israel är ju hemvist för Kabbalah läran och hon berättar att hon vill ha ett hem i Rosh Pina.

Sting kom till Israel och tänker komma tillbaka. Reggaestjärnan Ziggy Marley, Black Eyed Peas och rapparen 50 Cent landar också i Israel i år.

Skådespelerskan Gwyneth Paltrow som kommer från en rabbinsläkt i Minsk har förresten givit sitt och sin man Chris Martins senaste barn namnet Moses efter titeln på en sång som Chris skrev 2003.

Försök att varva ner

Har ni funderat på att ha en pianobar på kontoret?

Ehud Edelman förestår Beck Center, ett 5-stjärnigt hotell för riktigt avancerade företag i hjärtat av Har Hotzvim, Israels Kista, där teknikbolagen står som spön i backen.

Hälften av alla hundratals unga datafantaster som jobbar i Beck Center är ryska judar med huvudena fulla av matematik. De rusar till jobbet varje morgon, slår omedelbart på datorerna och sitter klistrade framför skärmarna hela dagarna och halva nätterna, sju dagar i veckan.

Edelman försöker få dem att ta en paus åtminstone någon gång i veckan. Han vill visa genierna att det finns något mera i livet än programvara. Till exempel lite pianoklink eller kanske ett glas. Så inte deras hjärnor stelnar. Därför har han riggat en pianobar på sitt kontor och dörren står öppen.

Israel Sumoland

Ett dussin riktigt tunga namn från Tokyo har landat i Tel Aviv för att sätta fart på den japanska turisttrafiken till Israel, nämligen tolv av Japans främsta, och tyngsta, sumobrottare ur Sadokatake-stallet.

Brottarna gjorde en uppvisningsträning på stranden i Tel Aviv och gick några ronder i amfiteatern i Caesarea. Allt till glädje för fotograferna och turistindustrins folk. Även flygbolagen klappar händerna. Varje sumobrottare tar upp tre säten.

Läsa för livet

Att Nigeria i Västafrika är lika stort som Tyskland och Frankrike tillsammans, att detta stora land en gång exporterade mängder av slavar och idag har 130 miljoner invånare kanske ni visste. Möjligen också att Ibo och Yoruba är stora folkgrupper där.

Men ni kanske inte har hört att det finns en gammal judisk folkspillra spridd på skilda håll i Nigeria. Det anser i varje fall rabbinen Howard Gorin i Maryland i USA.

För att stärka de afrikanska judarna andligen har han skickat dem ett och ett halvt ton biblar på hebreiska och engelska plus en del böcker om judiskt liv. Böckerna delas ut i fem provinser där medlemmarna av Igbo Bnei Israel sägs hålla till.

Venetianaren Antonio Vivaldi skrev 1725 en konsertcykel som heter De fyra årstiderna. Nu lanserar 13 kibbutzer i Negev en potatis som skördas året runt. Så det är klart att den heter Vivaldi.

Vivaldi håller dig slank också. 38 % mindre kolhydrater och bara häften så många kalorier som vanlig potatis, säger potatisforskaren Shimon Warshavsky. Han påstår också att den har vunnit en tävling om läckraste potatisen.

Det växer 150 000 ton, dvs 150 miljoner kilo, potatis i västra Negev och 40 % av knölarna går på export till Europa och Ryssland. Frågan är nu om man också kan dricka sig slank på Vivaldi-vodka.

Hon är bestämt lite stel

Hon kanske inte ser så märkvärdig ut, där hon står i bergsbranten och tittar ut över Döda Havet. Men hon är en av historiens mest kända kvinnor. Trots att ingen egentligen vet vad hon heter.

Däremot vet vi namnet på hennes man. Han hette Lot och var brorson till Abraham. Lot och hustrun kom undan Sodom strax innan Herren hällde svavel över både Sodom och Gomorra. Han hade sagt åt Lot att inte vända sig om och titta på eländet, men hustrun var så nyfiken att hon vände sig om i alla fall. Då blev hon omedelbart en saltstod.

Lot är för längesen borta. Men Fru Lot står kvar och har inget emot att ni tar en bild av henne nästa gång ni kommer till Döda Havet.


Svaret på gåtan:
Fernando Botero från Colombia, född 1932,
har gjort ryttarstatyn vid Israel MuseumTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!