Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Släktkalas

Fyra robusta kvinnor är urmödrar till 3,5 miljoner europeiska judar de som kallas för Ashkenazi. De har alla ett genetiskt avtryck som de ärvt av någon i kvartetten.

Rapporten om detta sensationella förhållande kommer från Rambam-centret i Haifa. Forskarna där är ännu inte riktigt klara över exakt vilka dessa fruktbarhetsamazoner var. Men så mycket är säkert som att de levde någonstans i Europa, kanske i var sitt land, någon gång under de senaste 2000 åren.

Israeliana återkommer så snart mer detaljerade uppgifter föreligger.

Kärnkraft

Massada nära sydspetsen av Döda Havet var det sista judiska motståndsfästet när romarna hade förstört det heliga templet. Här hittade en grupp arkeologer för några årtionden sedan en del dadelkärnor som har visat sig vara 2000 år gamla.

Kärnorna lades i förvar i 30 år till dess miljöforskaren Elain Solowe nyligen fick uppdraget att försöka få liv i tre av kärnorna. Hon var lite skeptisk men tänkte: "OK. Jag försöker".

Elain badade kärnorna i varmt vatten, gav dem tillväxthormoner och lite gödsel av sjögräs. Så planterade hon de tre kärnorna och höll tummarna. Och se, nu har en av kärnorna växt till en 3 decimeter hög palm med fem blad.

En gång i tiden odlades dadelpalmer längs hela Jordan-dalen från Galileiska sjön till Döda Havet. Jeriko-dadlarna var särskilt läckra. Dadlar odlas fortfarande i Jordan-dalen men dadelpalmerna kommer numera mest från Kalifornien.

Grapefrukt för hjärtat

Om ni vill undvika trassel med hjärtat kommer doktorn förmodligen att säga att ni ska akta er för kolesterol. Ät en grapefrukt!

Dr Shela Gorinstein vid Hebrew University leder en grupp vetenskapare i Israel som har upptäckt att en grapefrukt om dagen sänker kolesterolhalten hos hjärtpatienter redan inom en månad. Shela & Co har testat både blodgrapefrukt och blond grapefrukt, Jaffa förstås, på patienterna. Det visar sig att blodgrapefrukt drar ned kolesterolen ännu mer än den blonda. Blodgrapefrukt innehåller nämligen mer antioxidanter. Men det kan också finnas något annat bra i blodgrapefrukt som forskarna nu håller på att lista ut.

Om ni tröttnat på att bli nedsprutade när ni äter grapefrukt så kan ni gå över till att dricka grapefruktjuice istället. Den är lika effektiv, säger Shela.

I say tomato…

Vet ni vem som uppfann körsbärstomaten?

Han heter Nahum Keidar och är professor vid Weizmann-institutet i Israel. Hur skulle han annars ha lyckats? Eftersom hela världen gillar körsbärstomater får professor Keidar årets Israel-pris i jordbruksforskning. Grattis!


Be på nätet

Har ni, och kanske Gud själv, börjat tröttna på era gamla böner?

I så fall ska ni kolla Ben-Gurion-universitetets nya böne-sajt. Här har Uri Ehrlich vid universitetets fakultet för judiskt tänkande samlat alla möjliga sorts böner från gamla judiska skrifter. Ni kan själva välja bland ceremoniella böner, allmänna böner och spontana böner.

Om ni vill bli bönhörd så får ni se till att stava rätt när ni klickar:

http://w3.bgu.ac.il/hazal/project/ Eng/main.asp?action=40&what=40

på topplistan

Ett sätt att ta mäta hur duktiga länder är att höja sin levnadsstandard kan vara att ta reda på vilka som lyckas öka nationalprodukten mest per invånare.

Då visar det sig faktiskt att Israel ligger fyra i hela världen med en ökning på 3,3 %. Det är bara Irland, Turkiet och Island som har lyckats bättre senaste året. Samtidigt har arbetslösheten i Israel gått ner, från nära 11 % för tre år sedan, till mindre än 9 % förra året. Statistikerna räknar med att den kommer att sjunka under 8 % innan året är slut. Både Frankrike och Tyskland rapporterar för närvarande högre arbetslöshet än Israel.

Med Frankrike i rymden

Israels och Frankrikes rymdforskare går samman i ett gemensamt statligt projekt för att konstruera och avfyra en israelisk-fransk rymdsatellit som heter Venus. Meningen är att Venus ska läsa av och rapportera om kvalitén på vatten och luft. Det handlar förstås om stora pengar och medverkan av rader av företag. Projektet är det första i sitt slag och anses kunna hjälpa Israels rymdindustri att öppna dörren till affärer i Europa.

På Salomons tid

En judisk stad från kung Salomons tid har upptäckts under en arabisk by norr om Nasaret i Galiléen. Här ligger fortfarande underjordiska tunnlar som judarna grävde för att försvara staden mot de romerska legionerna.

Här har utgrävarna också hittat lerkrukor, en skarabé med bilden av en man omgiven av två krokodiler och ett sigill med ett lejon.


Skallgång

Israel vill att hundar också ska känna sig välkomna till landet. Därför föreslår jordbruksdepartementet (vem annars?) klarare regler för hundinvandrare. Departementet klassificerar i det sammanhanget vissa hundraser som farliga. För dem gäller särskilda villkor som måste uppfyllas för att de ska få komma in tillsammans med sina ägare. Rottweiler räknas, inte oväntat, som farlig.

Jerusalem klättrar

Hebrew University i Jerusalem segar sig upp i rankinglistan över världens 200 bästa universitet, från 93:e till 77:e plats. Bland toppuniversitet utanför Europa och Nordamerika ligger Hebrew University på 20:e plats. Det är Londontidningen The Times som står för rankingen.

Oprah & Elie

Den amerikanska TV-stjärnan Oprah Winfrey gör en uppmärksammad insats för att nobelpristagaren Elie Wiesels bok om sina upplevelser i Auschwitz och Buchenwald ska bli läst av en bred allmänhet i USA.

Oprah har med stöd av sin oerhörda genomslagskraft byggt upp en bokklubb med litteratur som hon anser kan vidga perspektivet och öka kunskaperna om väsentliga ting bland människor som kanske inte tidigare läst böcker till vardags. Bokklubben har blivit en succé och nu har hon tagit med boken "Natten" i klubbens utbud.

Hennes initiativ att besöka Auschwitz tillsammans med Elie Wiesel ökar naturligtvis intresset för boken ytterligare. Den har nu kommit i en ny översättning från jiddisch till engelska av hans hustru Marion. "Natten" ligger etta månad efter månad på New York Times bästsäljarlista för pocketböcker. Här finns också den tidigare översättningen några snäpp ner.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!