Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Hallå! Du ljuger

Ryssarna har köpt en ny slags röstläsare från Israel som hör när man ljuger. Lögnapparaterna är redan installerade på Moskvas flygplats. Putin & Co funderar på att sätta upp likadana vid alla gränsstationer i Ryssland.

Örat från Israel hör om man är nervös och ängslig för att bli avslöjad. Örat från Israel kan avlyssna hela busslaster med folk, bara de säger vad de heter, eller åtminstone vad de kallar sig för. Meningen är förstås att avslöja drogsmugglare och terrorister på väg in eller ut.

Chefen för Nemesysco som har utvecklat apparaterna säger att de inte tror att man har bomber i fickan fast man bara är lite flygrädd. Systemet funkar redan bra i engelska banker, säger han.

Ubåts-rea

Det kanske förvånar någon att Israel köper ubåtar från Tyskland. Förklaringen kan vara att Israel har fått 30 % rabatt på priset. Det är inte heller så bråttom med betalningen. Fartygen ska levereras först mot slutet av decenniet.

Israel har i själva verket redan tre tyska Delfin-ubåtar och beställer nu ytterligare två. Den nya modellen påstås klara veckolånga undervattensfärder utan att hämta luft.

Fili-sten

Arkeologen Aren Maeir vid Bar-Ilan-universitetet har hittat en sensationell lerskärva på den plats där Goliats hemstad Gath förmodligen låg. Lerskärvan har inskriptioner om den jättelike krigaren som det står i Bibeln att David fällde med en sten från sin slangbella. Skärvan är visserligen ett sekel yngre än berättelsen om Goliat & David, men den kan vara det första oberoende beviset för att Bibeln talar sanning även den här gången. Säger Aren.

Premiär i Cleveland

Tempelrullen är den längsta av Döda Havsrullarna, den mäter nio meter. Nu är den på väg till det judiska Maltz-museet i Cleveland i Ohio, USA, där den ska visas tillsammans med många andra historiska fynd från Israel-museet i Jerusalem. Meningen är att den därefter ska rulla vidare till två andra nordamerikanska museer.

Döda Havsrullarna är manuskript som upptäcktes mellan 1947 och 1956 i elva grottor vid Döda Havets nordvästra strand. Här fanns 800 bibliska och andra dokument från tredje århundradet före vår tideräkning till första århundradet, skrivna på hebreiska, arameiska och grekiska. De ger en bild av judiskt liv i Israel under de grekiska och romerska epokerna.

Tatuerarevalsen går

Evert Taube var tidigt ute med tatuerarevalsen. Nu låter fler och fler israeler tatuera sig. En undersökning visar att:

  • En halv miljon israeler redan är tatuerade. 46 % av dem har två tatueringar. 37 % har bara en. 7 % har tre och 10 % har tio eller fler.
  • Kvinnorna vill helst (44 %) vara mönstrade på ryggen. Karlarna (46 %) på axlarna.
12 % skulle vilja bli av med sina tatueringar. Det kostar ungefär 3 000 kronor, per motiv, säger Hadassah Optimal som gärna suddar bort konstverken med laser i sin nya klinik.

Strindbergs hemligheter

Professor Freddie Rokem, född i Stockholm, vid Tel Aviv University förefaller ha lyckats med den osannolika uppgiften att hitta en sida av August Strindbergs författarskap som inte många andra redan har skrivit avhandlingar om. Han försöker nämligen avslöja omedvetna hemligheter hos Strindberg i Fröken Julie, Dödsdansen och andra berömda verk.

Mystiken tätnar i titeln till hans bok: Strindberg´s Secret Codes, utgiven av Norvik Press i England.


Ordning på käket

Nu har Israels riksdag bestämt att all mat som säljs i Israel måste varumärkas som "Kött" eller "Mjölk" eller "Varken-eller". Den nya lagen gör att konsumenterna slipper vara osäkra om de ska köpa vissa matvaror, därför att de är rädda att varorna kan innehålla mjölk eller kött.

Judisk lag förbjuder en nämligen att sätta i sig mjölkprodukter och kött samtidigt. Om man har ätit kött måste man vänta sex - eller åtminstone tre - timmar innan man ger sig på en mjölkprodukt.

Alla får betala

Israel tänker satsa mer än 30 miljarder kronor på nya och bättre vägar. Regeringen har sagt ja till att bredda kustvägen Route 2 från Netanya till Caesarea och att göra klar Route 40 förbi Beersheva.

Vem betalar?
Transportminister Meir Shitrit föreslog först 10% skatt på bilförsäkringspremierna. Då gick förstås försäkringsbolagen i taket. Till slut beslöts att pengarna skulle tas ur den vanliga statsbudgeten.

Spielberg öppnar ny sajt

Steven Spielbergs judiska filmarkiv har öppnat en ny sajt på engelska: www.spielbergfilmarchive.org.il. Här kan man se prov på en del av de 10 000 filmer och videoproduktioner som finns i arkivet hos Hebrew University i Jerusalem: Bildmaterial från Israel redan innan staten Israel bildades 1948, rörlig film som visar judiska samhällen i Diasporan före och efter Förintelsen. Plus två särskilda samlingar som berör just Förintelsen.

Blöjan som försvinner

Vill man lära sina barn att vara miljöriktiga ska man förstås börja tidigt. Bäst är att använda blöjor som suger åt sig kiss med hjälp av en mix av stearin och gelatin från Israel. Den mixen löser nämligen sedan upp sig själv efter två månader. Till skillnad från vår vanliga blöjmix av akrylsyra som dels är skadlig för skinnet, dels slabbar ner miljön i 500 år innan den försvinner.

Miljömixen, som också passar bra till förband över sår som blöder ymnigt, är uppfunnen av två vetenskapsmän från Rumänien. De bad en flygingenjör som heter Mendy Axlerad om hjälp att göra världens miljöblöja av uppfinningen. Mendy startade ett blöjbolag i Kiryat Gat och tog in sin son i firman. Vi får se hur det går.

Tango de Rêve

Vilken politiker tror ni kvinnor i Israel helst skulle vilja dansa med?
Just det: Benjamin Netanyahu. Han fick 46 % av rösterna när Israels Kanal 2 frågade. Den stilige Shimon Peres kom tvåa med 30 %.

Och vilken dans är mest populär i Israel?
Tango. Precis som i Finland, vilket anses bero på att båda länderna ligger lika nära Argentina.

En miljon euro för Einstein

Hebrew University i Jerusalem har fått ett Einstein-Center tack vare en donation på en miljon euro från Tysklands utbildnings- och forskningsdepartement. Donationen markerar 100-årsjubileet av Einsteins mirakelår 1905 när han publicerade tre av sina revolutionerande fysikteorier.

Nu kommer forskargrupper från Tyskland, Hebrew University och andra institutioner till Einstein-centret för att arbeta inom aktuell fysik, vetenskapens inverkan på kulturen och etikens roll i samhällslivet. Itamar Pitowsky, Eleanor Roosevelt-professor i historia och vetenskapsfilosofi, leder en kommitté som håller ett öga på verksamheten.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.