Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
En mur under muren

Nu har en arkeologisk utgrävning öppnats så att turister kan kliva ner i ett underjordiskt center invid västra muren i Jerusalem. Här kan de se en mur från tiden för det första templet och en anläggning för rituella bad från tiden för det andra templet.

Murens rabbin lugnar världssamfundet med beskedet att utgrävningen inte berör några närbelägna moskéer.

Hjärngympa

Israeliana inbjuder sina läsare till årets tävling i allmänbildning. Du tävlar mot dig själv och har goda chanser att vinna.

Här är de tre frågorna:
Vem är det som försöker läsa tidningen?
Vad är det för tidning?
Varifrån kommer bilden?

Rätta svar får du längst ner på sidan

A diamond is forever

Så lyder en av världens slitstarkaste reklamtexter från De Beers som behärskar 80 % av världens diamanthandel. Och den fungerar än.

Israels export av slipade diamanter har ökat kraftigt i år från förra året och var uppe i tre miljarder dollar, mer än 24 miljarder kronor, redan före sommaren.

Han spred lugn bland miljoner

1941 flydde Leo Sternbach och hans hustru undan nazisterna tillsammans med andra judiska vetenskapsmän vid den välkända schweiziska läkemedelsfirman Roche. Leo Sternbach slog sig ner i New Jersey i USA och uppfann Valium som har hållit miljoner människor lugna. Han uppfann sömnmedel, ett medel mot epilepsi och mycket annat.

Till slut fick han ihop 241 patent som resulterade i mer än 25 % av Roches internationella försäljning. Den måttfulla tidskriften U.S.News & World Report, rankade honom som en av 1900-talets 25 mest inflytelserika medborgare i USA.

Nu är Leo Sternbach död. Han blev 97 år.

Amos Oz avslöjar

Det är inte ofta hebreiska låter som musik för den som inte begriper språket. Men när den israeliske författaren Amos Oz nyligen talade inför en knäpptyst publik på Kulturhuset i Stockholm gav hans röst hebreiskan en mjuk melodi.

Till de fåkunnigas hjälp talade Amos Oz engelska mellan varven och berättade att:

  • Han faktiskt inte har mycket till sångröst. I själva verket har hans hustru manat honom att inte försöka sjunga ens i duschen.
  • Hans farmor tog tre varma bad varje dag - och dog i badkaret.
  • Sluta fred med palestinierna är lätt jämfört med att sluta fred med sina föräldrar.

Tnufa hejdar havet

De ruskiga följderna av orkanen Katrina i USA har satt fart på en forskningskommitté i Israel som heter Tnufa. Den har gett startsignal att konstruera en ny sorts barriärer mot översvämningar. Den nya teknik som används ska göra det möjligt att mycket snabbt bygga så höga och långa barriärer som behövs för att skydda hela bostadsområden.

De har även fått grönt ljus för att utveckla en liten bärbar vattenrenare som kan användas vid katastrofer när det inte finns rent kranvatten att dricka.

Judars svenska historia

Janne Herdevall i Västerås kuskar runt i Sverige med filmkamera och nyfikna ögon, från Nöden i Lund via synagogor i Malmö och Göteborg till judar och judiska platser i Norrköping, Stockholm, Marstrand och Sundsvall.

Det ska bli en film om judarnas historia eller snarare en multimedia-produktion till Judiska Museets elektroniska teater. Ingrid Lomfors i Göteborg skriver manus.

Janne är själv en del av historien. Stefan Juhas älskade Edith hemma i Transsylvanien. De var unga och kriget skilde dem åt. Stefan hamnade i rysk fångenskap och Edith i Auschwitz.

Hon kom hit med en av Bernadottes vita bussar. En dag kom ett brev från Stefan. Hon hämtade honom till Sverige. Juhas blev Herdevall och Janne en av deras söner.

Zolagemang 2006

Fransmännen tar sig i kragen och ger ut ett frimärke nästa år till minne av Alfred Dreyfus. Det är inte ett sekel för tidigt.

Dreyfus var en judisk kapten i franska armén som 1894 dömdes för förräderi på falska grunder. Rättegången genomsyrades av antisemitism. Efter fem års fängelse på den franska Djävulsön utanför Sydamerika benådades Dreyfus av Frankrikes president.

Men hans namn blev inte formellt rentvättat förrän 1906 då alla anklagelser togs tillbaka. Det är den samvetstvätten franska postverket vill uppmärksamma med ett 100-årsmärke.

Rupier och Shekel

Alla som är på hugget vill göra affärer med Indien numera. Israel har för sin del ganska länge haft en hel del militärt samarbete med Indien. Men nu har Indiens vetenskapsminister hälsat på i Israel. Det ledde till att regeringarna i Jerusalem och New Delhi kom överens om att samarbeta inom bioteknik, alternativa energikällor, rymdteknik och andra vetenskapliga områden.

De satsar också varsin miljon dollar på startbidrag till företagare och säger att de vill få igång studentutbyte mellan Indien och Israel.

Femtal i Världsarv

Unesco har i år klassat ytterligare två platser i Israel som världsarv:

  • Rökelsevägen där handelsmän för 2 300 år sedan for med rökelse och myrra från Arabien till Medelhavet. Här ligger städer och fästningar som visar hur livet blomstrade längs handelsvägen.
  • De bibliska städer som kan spåras bland lämningar i Megiddo, Hazor och Beersheva. Här finns också några av de främsta vattensamlingssystemen från järnåldern.

Nu har Israel fem världsarv. Professor Michael Turner är med och bestämmer vilka ställen Israel nästa gång ska lansera som kandidater. Han funderar på flyttfågelstråken som korsar Israel och de heliga Baha´i-platserna i Haifa.

Raggsockor från rymden

Några påhittiga israeler har börjat blanda ylle med ett speciellt material som rymdfararna har i kläderna och vips har de fått fram en slags textil som gör att man blir varm på vintern och håller sig sval på sommaren. Rymdmaterialet suger nämligen upp värmen, lagrar den och släpper ut den när man behöver den, vilket är användbart i stövlar till exempel.

Kolla om det står "Stays Cool" när ni handlar. Då har ni hittat rätt.

Hejsan lilla datorn!

Folk som har bråttom till jobbet kollar sin e-post på datorn när de kör bil. Livsfarligt. De borde hålla ögonen på trafiken istället.

Nu har vetenskapsmän vid Ben Gurion-universitetet i Beersheva ordnat så att man kan säga till datorn vad den ska leta efter istället. Man ryter i en mikrofon och datorn svarar vänligt i en liten högtalare i bilen vad som står i meddelandena.

Men datorn slocknar direkt om man svär åt den, erfar Israeliana.

Kunde du detta?
  • Marlon Brando (Storstadshamn, Gudfadern)
  • Forverts som betyder Framåt. En daglig amerikansk tidning på jiddisch där nobelpristagaren Isaac Singer brukade skriva.
  • Bilden är tagen ur filmen "Guys and Dolls".
O Sole Mio

Kanske Amos Oz ändå skulle våga sjunga en liten vers på flygplatsen i Tel Aviv. Här har nämligen El Al byggt duschrum för sina Business Class-passagerare. Med tvål och handdukar och allt som hör till.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.