Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Stackars Samson

Samson hade svårt att stå. När han försökte gå, ramlade han efter bara några steg. Han hade också förlorat aptiten och var riktigt nere, trots att han fått extra A-vitamin varenda dag hade det tydligen inte hjälpt. Dr Merav Shamir förstod genast vad som hade hänt med Samson. Han beslöt raskt att hjälpa honom genom en operation som aldrig tidigare hade gjorts någonstans i världen.

Operationen lyckades. Redan dagen efter ingreppet kunde han gå utan att snubbla och man kunde knappt märka att han hade varit så dålig. Han fick en intensiv efterbehandling med särskild mat, antibiotika och vitaminer. Efter tio dagar fick han komma hem igen till sin syster Delilah. Båda var överlyckliga.

Vad hade då hänt? Jo, ibland får lejon som bor i bur på zoo en utväxt på insidan av skallbenet som trycker mot hjärnan och översta delen av ryggraden. Det anses bero på A-vitaminbrist och Samson hade vansinniga smärtor.

Djurens vänner slår till

20 illegala invandrare från Uzbekistan får stanna i Israel. Det handlar om 25 valpar utan pass och visum som upptäcktes en morgon på Ben-Gurionflygplatsen i Tel Aviv. De skyfflades snabbt in bland inkommet gods på fraktavdelningen. Ingen kom för att lösa ut dem och efter några dagar dog fem av valparna.

Då fick domstolen nog. De resterande 20 valparna frikändes omedelbart och fick dessutom omgående permanent uppehållstillstånd i Israel.

Världens största från Israel

Ett mjukvaruföretag i Israel, CDI Systems, öppnar världens största judiska bibliotek på Internet, Otzar HaHochmah, vilket betyder Vishetens Skatt. Meningen är att biblioteket ska innehålla 16 000 titlar. Här finns tidiga utgåvor av kända verk, reproduktioner av manuskript och samlingar av Torah-kommentarer, en del av dem har inte varit publicerade på århundraden.

Det kommer ett ämnesindex som gör att man lätt kan hitta det man söker. Ni kommer snart att kunna bläddra bland fyra miljoner sidor med bara några klick hemma i datorn.

Det kan komma att kosta en slant att "låna" på Vishetens bibliotek, beroende på hur mycket man vill läsa och om man själv tänker trycka och ge ut texter ur biblioteket.

Bli ambassadör för Israel

Vill ni lära er göra effektiv, personlig PR för Israel i vardagslivet? Eller i en paneldiskussion? Eller en intervju? Ni behöver inte vara en rutinerad mediamänniska för att lyckas. Jewish Agency och Israels UD har en ny snabbkurs på nätet: www.jacontact.org

Klicka på Ambassador´s Course så lär ni er fem regler för effektiv Israel-propaganda, att tala inför pubilk, förstå hur media arbetar och planera en solidaritetsaktion för Israel.

Ambassadörskursen är praktisk och rolig. Den leds av Neil Lazarus som har tränat israeliska diplomater och judiska församlingar att bli framgångsrika språkrör för Israel. Han har föreläst i Sverige och många andra länder.

Small is dutiful

Israel är världsmästare på att hitta små länder som det går att skriva avtal med. Den senaste bedriften är ett samarbetsavtal som Israels utrikesminister Silvan Shalom har skrivit med sin kollega på Malta som heter Michael Frendo.

Israel är inget stort land. Men det är i alla fall 65 gånger större än Malta och har 15 gånger fler invånare. Sju miljoner mot 400 000. Avtalet handlar om samarbete inom hälsovård och medicin.

Om det finns några judar på Malta?

Jo, sådär 120 stycken. Malta har en gång haft ett livligt judiskt befolkningsinslag och det maltesiska språket är faktiskt en semitisk dialekt.

Einstein på skiva

Det har gått 100 år sedan Albert Einstein skrev sin relativitetsteori och 50 år sedan han dog. Det tycker British Library i England är två goda skäl att ge ut några av hans tal - tal han hållit, inte räknat - på en CD-skiva. Här är ett par exempel:

I ett anförande redan 1930 inför en skara åhörare i London talar han om de mörka händelser som inträffat i Nazityskland. Det sker vid en insamlingsaktion på Hotel Savoy till förmån för judar i Europa. Där medverkar också författaren Bernard Shaw.

Tre år senare talar han vid ett massmöte i Albert Hall för att samla in pengar att hjälpa människor på kontinenten som flyr undan Hitler.

Genvägen till ett långt liv

Nir Barzilai var israeliska arméns toppläkare innan han for till Bronx i New York och tog hand om åldringsforskningen vid Albert Einstein College of Medicine. Nu har han vaskat fram tre gener i kroppen som kan göra oss både riktigt gamla och friska.

Nir Barzilai och hans medarbetare har kollat 300 judar som är mellan 85 och 108 år gamla. Han har kollat deras barn också. Många av dem har redan levt längre än en vanlig livstid på 77,6 år. Det visar sig att 30 % av långlivarna har en av de tre dundergenerna. Den finns bara hos 5 % i familjer som inte är rekordgamla.

De som lever så länge måste väl vara rena hälsofanatiker? Inte alls. Dr Barzilai säger att en del har rökt i 75 år. Somliga äter mängder av kött och inga grönsaker. Andra har aldrig motionerat och 30 % av långlivarna är överviktiga. Specialgenerna skyddar dem från elände.

Vill du taga denna polis…

Statistiken visar nu klart och tydligt vad många länge har befarat: Israels kvinnliga poliser skrämmer bort karlarna.

Av Israels kvinnor i allmänhet i åldern mellan 30 och 54 år är endast 8,4 % ogifta. Bland kvinnor i polisen är andelen ogifta nästan dubbelt så stor.

Såhär säger en kvinnlig polis:

- Karlar som jag går ut med känner sig lite på defensiven. Som om de tror att jag tänker hålla förhör när vi träffas.


Japaner rullar mest

Vilket bilmärke tror ni israeler gillar mest? Jo, japanska Mazda, storsäljare nr 1 sedan 1999. Var femte ny bil i Israel är en Mazda. Sydkoreansk Hyundai kom tvåa bland storsäljarna i senaste statistiken. Drygt var tredje bil i Israel kommer från Japan. Frankrike ligger tvåa med 11 % och Spanien trea med Seat och en hel del spanskbyggda Fordar och Folkvagnar.

Allt som allt rullar mer än 2 miljoner bilar i Israel. 1,5 miljoner är privatbilar. 140 000 nya kärror såldes 2004, men samtidigt försvann 85 000 vagnar. En del stals, en del kraschade och resten orkade bara inte längre.

Det är visserligen trångt på gatorna och vägarna men Israel har ändå bara 300 bilar på 1 000 invånare. Europasnittet ligger vid 500 och USA har 800.

osephs lysande idé

Joseph Gitler och några av hans vänner i Ra´anana hajade till när de fick höra att 17 % av alla israeler och 25 % av barnen levde under fattiggränsen. Folk gick hungriga medan andra slängde bort mat som de inte orkade äta upp vid sina bröllop och fester.

Joseph bestämde sig för att starta en hjälporganisation som han kallade Från Bord Till Bord. Den går helt enkelt ut på att skicka mat till folk som inget har. Från Bord Till Bord distribuerar nu, två år senare, 10 000 mål mat gratis varje vecka till hemlösa, gamla och utstötta, ungdomsorganisationer och andra som har svårt att klara sig. Maten hämtas med organisationens tre kylbilar från personalmatsalar och cafeterior hos många av Israels största företag. Dessutom distribuerar Från Bord Till Bord 20 ton frukt och grönsaker plus 20 000 paket färdiglagad mat som är på väg mot bäst-före-datum.

Bil eller bidrag

Ensamstående mödrar i Israel ska inte längre automatiskt förlora sina bidrag från samhället bara för att de har egen bil. Eller har ihop det med en karl.

Itach, en organisation som arbetar för kvinnors rättigheter i Israel, gick till domstol för att få bättre villkor för de ensamma mödrarna. Det ledde till att socialförsäkringsmyndigheten nu måste lyssna till kvinnorna innan de fattar beslut om eventuell indragning av bidrag.

För att rädda sitt politiska ansikte gick myndigheten de ensamstående mödrarna till mötes bara som en försöksverksamhet på ett år.

Blir det bänkar också?


Tel Aviv ska få en storslagen park. Premiärminister Sharon har ringt runt till sina ministrar och fått ja till förslaget att bygga Ayalon-parken. Ett fritidsområde med en stor sjö, en idrottsanläggning, en amfiteater, vandringsleder och tropiska trädgårdar. Tanken är att göra avfallshögarna i Hiraya till färgsprakande blomsterängar och rena vattnet i Ayalon- och Shairim-floderna.

Nu gäller det förstås att hitta pengar till projektet. Israels statliga lotteri, Jewish National Fund och donatorer utomlands säger att de är intresserade.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.