Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Gå på kurs hemma

Israel startar en ny TV-kanal för invandrare. Den går dygnet runt och undervisar tittarna i hebreiska så att de snabbt lär sig språket och lättare kan umgås med folk.

- Alla invandrare har TV. Istället för att de ska behöva komma till oss för att lära sig språket behöver de bara slå på TV:n. Det är som att ha en lärare hemma, säger Mirla Gal som är chef för Israels integrationsdepartement.

Den nya kanalen ska vända sig till både barn och vuxna. Ett riktigt nyhetsprogram för invandrare ingår också.

Mera räls i Negev

Israels SJ tänker bygga nya järnvägar i södra Israel och i Negevöknen de närmaste fyra åren, säger bolaget. Det handlar om investeringar runt 14 miljarder kronor.

Linjen Beersheva - Tel Aviv ska byggas ut till Ashkelon och koppla samman Netivot, Sderot och Ofakim.

Snacka går ju…

Israeler är lika besatta av att hålla sig i form som andra. Ända tills det blir allvar.

En undersökning bland 500 vuxna visar att 18 % av israelerna visserligen har köpt säsongskort till ett gym. Men var femte av dem går aldrig dit.

Privata gym är mycket populärare än gym på jobbet. Kvinnorna skolkar mer än karlarna, påstår Noam Raz som har gjort undersökningen.

Aldrig en lugn stund

El Al installerar höghastighetsinternet i flygplanen. Redan i sommar kan rastlösa passagerare koppla in sig på nätet och omedelbart börja mejla ut födelsedagshälsningar och uppsägningar.

Den som vill bli uppkopplad får betala 10-30 dollar, dvs ungefär 70-210 kronor beroende på flygsträcka.

Tänk om Albert Einstein hade blivit Israels president. Det var på håret.

När Chaim Weizmann dog 1952 gällde det att få tag på en bra efterträdare på presidentposten. Vem skulle man välja?

Premiärminister David Ben-Gurion bad den store övertalaren Abba Eban att försöka få den berömde vetenskapsmannen att tacka ja. Einsten bodde då i New Jersey där Princeton-universitetet ligger.

Presidenten i Israel har nästan ingen verkställande makt men hög prestige. Israel skulle visa Einstein sin aktning och Einstein skulle stärka Israels ställning i världen. Einstein svarade att han var djupt rörd över erbjudandet och skamsen över att inte kunna tacka ja.

-I hela mitt liv har jag hållit på med objektiva saker. Därför saknar jag den naturliga fallenheten för att handskas med människor på rätt sätt, sade han.

Eban försökte övertala honom en andra gång. Men förgäves.

Nu 50 år efter Einsteins död kan man ändå inte låta bli att fundera över hur det hade varit med världsnamnet Einstein som president i Israel.

Slutmumsat?

Chokladfabriken Elites legendariska byggnad i Ramat Gan är på väg att få nya ägare. En grupp amerikaner med Isaac Katan och Eli Weinstein i ledningen vill köpa fastigheten av Strauss-Elite som har sitt huvudkontor i huset.

Fabriken ligger förstås vid gatukorsningen "Elite Junction". Den uppfördes 1934 och har varit stadens ögonsten sedan dess. Nu är det meningen att moderna kontor och bostäder ska byggas här istället. Kanske det gamla namnet blir kvar?

Kina restaurerar synagogor

I nordöstra hörnet av Kina, inte så långt från ryska gränsen, ligger staden Harbin.

Hit började förföljda judar komma från Ryssland och andra europeiska länder i slutet av 1800-talet. Den judiska kolonin växte och uppgick på 1920-talet till 20 000 personer.

1909 byggde judarna en synagoga här och 1918 en skola. 1921 restes en ny synagoga, den största i nordöstra Kina, med plats för 800 församlingsmedlemmar.

Nu har Harbins stadsfullmäktige budgeterat pengar för att restaurera alla tre byggnaderna. Beskedet kommer från Li Shuxiao vid Judiska Studiecentret som är knutet till Heilongjiang-provinsens samhällsvetenskapliga akademi. Meningen är att den stora synagogan ska byggas samman med Harbins museum för judisk historia och kultur.

Harbin har också en judisk begravningsplats med 600 gravar och varje år kommer 100 judar hit för att hitta sina rötter.


Mer än hjärna

Bokens folk håller stilen. Här kommer några exempel som ni kanske inte har hört förut.

  • Forskare i Israel har hittat på en ny pryl som hjälper hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen.
  • Näsdroppar med fem års influensavaccin är en israelisk uppfinning.
  • Det var i Israel Motorola utvecklade sin första mobiltelefon.
  • Inget land i världen ger ut så många vetenskapliga publikationer som Israel.
  • Israel har fler invånare med universitetsexamen i förhållande till sin folkmängd än något annat land. Och fler nystartade företag.
Bli allmänbildad

Ibland är det roligt att titta in i en ny bra bokhandel. Nästan lika roligt är det att titta in i en ny israelisk web-sajt som heter www.answers.com

Man hittar vad som helst på sajten och fort går det också. Klicka t.ex. på Encyclopedias. Vips kommer en trave uppslagsverk att välja bland inklusive deras egen lätthanterliga uppslagsbok. Snyggt upplagt. Bra bilder. Kolla Anders Zorn får ni se. www.answers.com är byggd av det nystartade Israel-företaget GuruNet.

Hemstickat är bäst

I Santa Monica i USA sitter glada Israel-vänner och stickar barnkläder och filtar och teddybjörnar medan de ser ut över Stilla Havet. Garnet har andra lika glada vänner skänkt.

De mjuka presenterna delas ut av en hjälporganisation i Jerusalem som heter Yad LeTinok till behövande familjer i Israel med små barn.

Jailhouse Rock

Cleveland som ligger i Ohio i amerikanska mellanvästern, har ett storslaget musikmuseum: The Rock and Roll Hall of Fame, med scenkläder, filmer, musikinspelningar och historik över R&R-musikens största stjärnor.

Nu har två journalister, David Segal och Jeffrey Goldberg plus en radioman som heter Allen Goldberg öppnat The Jewish Rock and Roll Hall of Fame. På nätet.

Varpå museet i Cleveland försöker klämma ur trion 100 000 dollar i skadestånd för att de har lånat museets namn. Det lär inte bli lätt.

Uppåt i en rörlig bransch

En näringsgren i Israel som så att säga har hämtat sig efter Intifadan är bilstölderna.

År 2004 stals 30 439 bilar, en stark uppryckning från 26 139 stölder året före. Då hämmades verksamheten märkbart av inskränkningarna i rörelsefriheten.

Utvecklingen är ändå ganska matt om man jämför med toppåret 1997, när närmare 50 000 bilar "bytte ägare". Volvo är mer omtyckt bland biltjuvarnas kunder än både Mercedes och BMW.

Bli hemlig agent

Den sägenom-
spunna israeliska säkerhets-
tjänsten Mossad har inlett en charmoffensiv för att rekrytera agenter och andra specialister i världsklass.

Mossad har öppnat en webbsajt där man kan få veta sådant som kan sägas öppet om organisationen. Det går också att anmäla intresse för jobb hos Mossad direkt på sajten.

En miljon människor klickade in sig under de första månaderna, 30 % var från Israel, 20 % var från Nordamerika och 22 % var från Europa. Till och med en del kineser var nyfikna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.