Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Hjärtats vän

Ät ordentligt med Jaffa Sweetie, Israels ljusgröna, söta släkting till grapefrukt, så kan det elaka kolesterolet i blodet minska och ni ökar på antidioxant-verksamheten i kroppen.

Dr. Shela Gorinstein vid Hebrew University har prövat Sweetie på 72 patienter vid ett sjukhus i Israel. Alla led av för högt kolesterol och alla hade gått igenom bypass-operationer. Efter en månad med Sweetie-juice varje dag hade de klart bättre värden än patienter som inte hade ätit Sweetie.

Sweetie heter egentligen Oroblanco och vitt guld är ju också vackert.


Heja Noa!

Vad heter barnen i Israel som föddes 2004?

Populäraste judiska flicknamn var Noa, Shira och Maya. Pojkarna heter mest Daniel, Uri och Itai.

I staden Jerusalem bor det flest barn i landet, 280 000 stycken, dvs. 40 procent av befolkningen. Men staden Beitar har den högsta andelen barn av de judiska städerna: 62 procent.

2,25 miljoner israeler är yngre än 17 år. Drygt var fjärde av dessa ungdomar är arab. I själva verket är halva den arabiska befolkningen i Israel under 17 år. Bland judarna i Israel utgör ungdomarna 30 procent.


Hej, du ljuger!

Även om man inte fladdrar med blicken eller pratar extra fort går det att avslöja om man ljuger. Allt som behövs är ett särskilt dataprogram från ett företag i Israel som heter Nemesysco.

Programmet är laddat med tusentals matematiska algoritmer som signalerar om man omedvetet ändrar rytmen, tonläget eller frekvenser. Till exempel när man skryter över betyg som man aldrig har tagit.

Nemesysco hör till och med om man ljuger i telefon att man arbetar över.

Tåget till flyget

Nästa gång ni ska till Tel Aviv kan ni kan ni åka snabbtåg från nya terminalen vid Ben-Gurion-flygplatsen in till Tel Aviv på cirka 17 minuter.

Biljetten kostar 12 shekel, ungefär 20 svenska kronor. Samma pris tillbaka. Skytteltransport till gamla terminalen ingår i priset.

En anslutande järnvägslinje öster om flygplatsen från Modi´in blir emellertid flera månader försenad. Rallarna har nämligen stött på en begravningsplats från den bysantinska tiden i trakten av Ben Shemen som ligger i vägen för rälsen. Lagen säger att sådana kulturlämningar inte får förstöras. Alltså måste järnvägen dras i en tunnel under gravarna.


…in a while, crocodile.
See you later, alligator…

Krokodiler har visat sig vara omtyckta sällskapsdjur i Israel. Experterna misstänker att hundratals stulna krokodiler har sålts till familjer som vill ha en krokodil att gulla med.

Dessa afrikanska krokodiler har stulits som ägg från en krokodilfarm i södra Israel och myndigheterna har redan hittat rätt många hemma hos engagerade krokodilvänner.

Krokodilerna är inget för trångbodda. De blir så småningom uppåt sju meter långa.


Sånt man inte pratar om

Alla vet att kärlekens fiende nr 1 heter Dålig Andedräkt.

Visst kan man tackla lätt dålig andedräkt med tandborste och Vademecum. Men den massiva stanken kräver hårdare tag. Nu har professor Yehuda Finkelstein i Kfar Saba kommit på ett vapen mot halitosis som riktigt dålig andedräkt faktiskt heter: Laseroperation inne i tonsillerna. Det är här megabakterierna slår till och inflammerar. Professorn stänger kryptorna i tonsillerna med laser. Det tar en kvart och så kan man andas ut. En och annan behöver en extra behandling, men de flesta blir bra med en gång.

Tack för paketet!

Om ni skickar paket till släktingar i USA framöver så kan det bli en israelisk apparat som ser till att paketet kommer fram.

Motorola Israel har fått en order på ett avläsnings- och söksystem av amerikanska postverket värd 300 miljoner dollar, cirka två miljarder svenska kronor. Utveckling och tillverkning av utrustningen koncentreras till Israel. Finessen med de nya systemen är att de förstår komplicerade streckkoder och använder kameror istället för laserläsare.

Motorola Israel är störst i världen i den här branschen och har Deutsche Post, Federal Express och DHL som kunder.


Bonus för Bohuslän

I en kibbutz vid Galileiska sjön i Israel finns ett bolag som tillverkar en effektiv salva mot brännmaneter.

Jo, faktiskt. Israelen Amit Lotan blev intresserad av brännmaneter en gång när han simmade i Medelhavet. Så han skrev en doktorsavhandling om hur maneterna sprutar gift.

Nu har salvan som heter SafeSea testats vid Stanford-universitetet i Kalifornien med maneter från akvariet i Monterey strax intill. Frivilliga studenter lånade ut sina armar, den ena armen insmord med salvan, den andra insmord med vanlig sololja till maneterna som fick bränna båda.

Succé. Dels håller salvan undan vattnet så maneten har svårt att komma inpå skinnet, dels trasslar salvan till signalsystemet hos maneten. Den får aldrig order att spruta giftet.

- SafeSea verkar på alla sorters maneter, betygar chefen för Nidaria som tillverkar SafeSea.


Kom till Israel!

Israels regering satsar 150 miljoner dollar, en miljard svenska kronor, under de kommande fem åren på att uppmuntra ungdomar i Diasporan att komma till Israel under en termin eller ett skolår.

Tio miljoner dollar används redan i år. Keren Hayesod och andra judiska hjälporganisationer väntas lämna lika mycket till programmet som heter Masa, det hebreiska ordet för resa. Pengarna används till stipendier och undervisning.

Avsikten är att varje år få 20 000 judar i åldern 18-25 år att komma till Israel.

Starkt bokslut

Israels ekonomi gick upp i varv 2004. Folks levnadsstandard ökade med 3,5 %. Den hade minskat med 0,5 % året före och med nästan 1 % året dessförinnan.

BNP ökade med 4,2 %, tre gånger mer än 2003. Näringslivet ökade sin produktion med 6 % mot 1,7 % år 2003 och hushållens konsumtion ökade nästan lika mycket. Exporten gick upp med 14 % till över 50 miljarder dollar.

Kanske bäst av allt: Arbetslösheten minskade och beräknas i år sjunka till under 10 %- strecket.


Larm som kan rädda liv

Det är de små rörelserna som räknas.
En studie som man kan förmoda kommer att intressera många runtom i världen efter katastrofen i Sydostasien i december har presenterats av tre forskare vid Hebrew University i Jerusalem.

Jay Fineberg, Gil Cohen och Shmuel Rubinstein har letat efter svar på frågan vad det är som får två ytor att börja glida mot kollision och skapa en jordbävning.

De har upptäckt att våldsamma förskjutningar i jordskorpan föregås av tre olika slags vågrörelser, en del blixtsnabba, andra långsamma. Det är egentligen de långsamma, tysta rörelserna vi bör uppmärksamma. Vi kan inte känna dem, men det går att mäta dem och på så sätt slå larm om väntade jordbävningar innan de inträffar.


Dalhalla nästa?

De israeliska pianisterna Stanislava Varshevsky och Diana Shapira har vunnit duo-klassen i den 15:e internationella pianotävlingen i Rom 2004.

Det har gått bra för de båda konservatorielärarna vid Jerusalems musikaliska akademi. De vann första pris i duotävlingen i Warszawa 1999, första pris i kammarmusiktävlingen i Jerusalem 2000 och första pris i Schubert-tävlingen i Tjeckien 2003.

Dessutom har de förstås spelat vid internationella musikfestivaler i New York, Novosibirsk och Miami.

Jesus på jubelmynt

Några ungdomar som deltar i arkeologiska utgrävningar av det gamla Tiberias i Israel har hittat en riktig raritet vid Galileiska sjön. Ett mynt med ett, visserligen något otydligt, porträtt av Jesus på framsidan. På baksidan står texten "Jesus Messias Konungarnas Konung" tydligt graverad på grekiska.

Myntet ingår i en serie som präglades i Konstantinopel till tusenårsminnet av Jesu födelse. De sakkunniga vid Hebrew University i Jerusalem och Brown University i Rhode Island, USA ,som finansierar utgrävningarna säger att myntet kom till Tiberias med kristna pilgrimer.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.