Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

IsraelianaIsraeliana
anders h pers
Från skvaller till vetenskap

Under 80 år har det tisslats och tasslats om vad den kallhamrade ryske kommunisthövdingen Lenin egentligen dog av.

När han dog den 24 januari 1924 angavs dödsorsaken officiellt vara åderförkalkning. Men av de 27 läkare som hade behandlat honom var endast åtta villiga att skriva på den dödsattesten. Hans två livläkare nekade.

Nu är en trio israeliska forskare vid Ben-Gurion Universitetet i Negev och Shaare Zedeksjukhuset i Jerusalem säkra på vad det var som knäckte Lenin; könssjukdomen syfilis.

Det har tagit dem fem år att få fram sanningen. De anade ugglor i mossen när de upptäckte att en läkarkommitté ordinerade en arsenikmedicin som heter Salvarsan åt Lenin. Den används nämligen uteslutande mot syfilis.

Forskarna säger att Lenins svårartade syfilis förorsakade massiva hjärnskador under hans sista två levnadsår.

Lenin ligger fortfarande på parad i sitt mausoleum i Moskva med sin anfrätta hjärna. Men den tror inte forskarna att de kommer åt på länge.


Tack Paul Newman!

Den amerikanske skådespelaren Paul Newman har skänkt en halv miljon dollar, drygt 3.5 miljoner kronor i svenska pengar, till ett läger för israeliska och palestinska barn som lider av livshotande sjukdomar.

Lägret heter Jordan River Village. Det utrustas med stugor att bo i, en simbassäng, en egen teater och idrottsplaner. Plus en läkarklinik.

Jordan River Village blir det åttonde lägret som drivs av den förening Paul Newman har grundat.

Tänk om det vänder

Tvärtemot alla förutsägelser om färre och färre nyfödda barn i Israel har kurvan vänt uppåt.

Hälsomyndigheterna redovisar att det föddes 3,4 procent fler israeliska barn 2003 än 2002, sammanlagt 144 625.

Siffrorna från myndigheterna visar också att den judiska befolkningen i Israel ökade med 4, 8 procent. Den arabiska befolkningen i Israel ökade däremot inte. Inte heller ökade takten bland arabiska födslar i Israel.

Även barnadödligheten visar en glädjande förändring. Den sjönk förra året från 5,5 till strax under 5,0 år 2002 per tusen födslar. Barnadödligheten i Israel är dubbelt så stor bland arabiska mödrar som bland judiska.


En välkommen miljon

Turisterna är tillbaka. Här är nya siffror:

Under årets första åtta månader ökade turistströmmen till Israel med mer än hälften från samma tid förra året.

Allt som allt kom en miljon turister. Hoppas det håller i sig.

Betlehem har tagit emot fyra gånger fler turister första halvåret i år än första halvåret 2003, 55 000 personer kom.

Resebranschen är på gott humör efter de här framgångarna. Israir som är Israels näst största inrikesflygbolag tänker öppna en fast flyglinje mellan Israel och USA i vår.


Kolla grannen

Herzliya är en välbeställd stad strax norr om Tel Aviv. Här ligger ett litet nystartat företag som heter Camero. Det märkliga med lilla Camero är att företaget har lyckats bygga ett radarsystem som ser rakt genom väggar. På 20 meters håll till och med.

Apparaten visar vad den ser. Inte bara lite suddigt utan i utmärkta tredimensionella bilder.

Bilderna tas med något som kallas ultra-bredbandsteknik och påminner om ultraljud.

Matchmaker, matchmaker…

Israel har haft premiär på en årlig dejtingmässa. En tillställning i Jerusalem där ogifta, änkor och frånskilda fick träffa folk i partnerbranschen med lokala och internationella kontakter bland kvinnor och män på jakt efter en livspartner.

Som alla välordnade mässor ordnade dejtingmässan också så att besökarna fick träffa experter av olika slag. Till exempel författare som skriver böcker om judiska sätt att skapa kontakter och komma igång med förberedelserna för giftermål. Så att det blir något av med det hela.


Karate Plus

Japans kejsare vill ha världens bästa säkerhetsvakter. Vem vill inte det?

Alltså får Israel ett osökt tillfälle att gå in på utbildningsmarknaden för samurajer.

Ett vaktbolag i Tokyo som heter Tekei håller kejsaren med livvakter. De har upptäckt att Israel är världsbäst på säkerhet och har därför bestämt sig för att köpa utbildning åt sina vakter från Israel.


Kvinnor i bad och strid

Åtskilliga simbassänger i Israel håller öppet särskilda tider för kvinnor. Eftersom kvinnor i Israel också gärna vill bli livräddade av kvinnor har efterfrågan på kvinnliga badvakter plötsligt ökat.

Utbildning är som bekant nyckeln till allt framåtskridande. Därför har kurser för kvinnliga badvakter startat i Netanya.

Tyvärr kunde inte alla som sökte till kursen beredas plats i bassängen. Endast varannan kunde nämligen simma.

Vi väntar nu på att ett torrsimningsinstitut skall öppna i Netanya.
Israels flygvapen lyckas bättre.

För tio år sedan startade flygvapnet en utbildning i toppklass för kvinnliga flygare. Nu kommer en unik israelisk stridsdivision som är helt bemannad, om man nu kan säga så, med kvinnor. Alla, från stridspiloter och officerare till trafikkontrollpersonal och tekniker, är kvinnor.


Ring efter en kamel!

Israeliska armén har skaffat en uppsättning civila kameler som nu omskolas för militärtjänst av rutinerade kameldrivare.

Kamelerna utgör en terränggående spaningstrupp, särskilt inrättad för att ta sig fram över oländig mark och spåra upp vapensmugglare och knarklangare längs Israels gränser.

Till minne av en gigant

Om ni läste Israeliana i förra numret av Menorah minns ni kanske raderna om rabbinen Rambam i Kairo. Som också kallades Maimonides.

Han tänkte stort och förenade judisk teologi, naturvetenskap och Aristoteles filosofi i en bok han skrev på arabiska som heter "De förvillades vägvisare".

Första januari nästa år blir det 800 år sedan han begrovs i Tiberias. Alltså blir 2005 det stora Maimonides-året. Den första internationella Maimonides-konferensen i medicin och etik hålls i Tiberias i mars.


Världens största?

Det ser ut som om författaren och konstnären Avraham Hersh Borshevsky i Jerusalem har slagit ett världsrekord.

Han har nämligen tillverkat en mezuza som mäter elva decimeter på längden och väger tre kilo. Dyrgripen visades nyligen vid en internationell mezuza-mässa.

Den som inte visste vad en mezuza är, får veta det nu:

Ordet mezuza betyder egentligen dörrpost på hebreiska. Mezuzan är ett stycke pergament med bibeltexter som påminna judarna om Guds ord. Mezuzan är instucken i en behållare som ska fästas på höger dörrpost vid ingången till ett judiskt hem.

Fem kibbutzer i Negev lever på att odla fisk på korallreven utanför Eilat. Men nu föreslår myndigheterna att fisken ska odlas på land istället.

Miljödepartementet jublar över en rapport som säger att de 2 000 ton, alltså 2 miljoner kilo, fisk som odlas i särskilda burar i Eilat-viken ställer till med betydande föroreningar.

-Odla i bassänger på land eller flytta fiskfarmen till Medelhavskusten istället, ropar departementet.

Det är inte gjort i en handvändning. Först måste någon ta reda på om fisken trivs med att växa upp på land. Det tar sin tid. Dessutom kommer nog kibbutzerna att protestera under tiden, eftersom fiskodlingen handlar om 200 jobb.

Å andra sidan vill ingen bada i grumligt vatten, eller hur?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.