Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers

Öppnar igen

Nu kan vi få se Döda Havsrullarna bättre än någonsin. Israel museum i Jerusalem öppnar byggnaden igen efter en storslagen renovering.

Huset som ritades av de amerikanska arkitekterna Frederick Kiesler och Armand Bartos har betraktats som ett mästerverk och tjänat som Israels kanske främsta blickfång för besökare från hela världen.

Renoveringen omfattar bland annat den senaste tekniken inom belysning och miljösäkring På så sätt räddas Döda Havsrullarna och deras inblickar i judisk historia från 300-talet före vår tideräkning och 400 år framåt för kommande generationer.

Här visas också en av alla tiders mest berömda handskrivna hebreiska biblar, den 1000 år gamla Aleppo Codex.

Tora med Krusty
En rabbin i Los Angeles har hittat ett nytt sätt att lära ut de 5 Moseböckerna - han gör det genom att visa avsnitt av den populära serien The Simpsons för sina elever.

Avsnitten han visar är de när clownen Krusty söker sina judiska rötter.


Wrooom!
Fortare än du tror blir det dags att tända chanukaljusen.

Denna, något annorlunda chanukia, är kanske något för den motorfrälste?

Den är gjord i svartlackerad ståltråd med Harley Davidson som förebild. Vill du ha ditt eget exemplar finns den att beställa för 65 dollar + frakt på www.traditionsjewishgifts.com.


Ronaldinho mot terror
Den brasilianske fotbollsstjärnan Ronaldinho Gaucho har signerat ett antal fotbollar som delats ut bland israeliska barn som drabbats av terror.

Varje boll dedicerades till ett specifikt barn med ett meddelande om hopp och god bättring.

- Jag läste varje barns historia innan jag skrev meddelandet. Jag älskar att kunna hjälpa barn.


Tidig grötfrukost
Professor Naama Goren-Inbar har gjort ett praktfynd vid Benot Ya´aqov-brofästet i Hula-dalen i norra Israel.

Här har hon nämligen hittat de första tydliga spåren i Europa och Asien efter kokkonst för 790 000 år sedan.

Fynden består av brända bitar av flinta, trä, frukt och sädeskorn. De tyder på att folk redan då förstod sig på att laga mat över eld.

Visserligen har ännu äldre rester av hushållseld tidigare hittats i Afrika. Men professorn anser, inte oväntat, att hennes fynd är mer övertygande.


Slanten från vulkanen
Världens dyraste slant ligger just nu och blänker på Billy Rose-paviljongen hos Israel museum.

Det är ungefär 1500 år gammalt och kallas Aitna Tetradrachm. Myntet präglades nämligen i Aitna vid foten av vulkanen Etna på Sicilien. Aitna var på den tiden ett västligt centrum för grekisk kultur.

Myntet är av silver, nästan lika stort som en svenska femkrona och väger drygt 17 gram. Det sägs vara värt flera miljoner dollar och har aldrig tidigare visats för allmänheten. Museet i Israel har fått låna det av belgiska kungliga biblioteket fram till mitten av oktober.

Ifall ni har vägarna förbi.


Med huvudet i sanden
Om du planerar en utflykt till Yotvatas naturreservat så se upp, inte ner. Där har nämligen 18 strutsar släppts ut i det fria.

Och eftersom strutsar är ganska elaka icke-flygkunniga fåglar som gärna sparkas och bits gäller det för naturälskande turister att passa sig för dem.

Vänstervarv i Prag

Nästa gång ni far till Prag kommer ni förstås att vandra runt i de judiska kvarteren i gamla stan. Då hittar ni en judisk klocka med hebreiska tecken vars visare går motsols. Den sitter på tornet till judarnas eget stadshus som ursprungligen byggdes på 1500-talet och under 1700-talet byggdes om i rokoko-stil.

Klockan konstruerades vid slutet av 1700-talet och går än. För att även den besökare som inte kan läsa hebreiska tecken ändå ska kunna följa med sin tid är tornet också försett med ett medsolsur en bit upp på tornet.


Rabbinen som tordes

Israels högt respekterade "Prize for Lifetime Achievement" har i år gått till "Disco-rabbinen" Yitzchak Dovid Grossman. Ett tack för hans framgångsrika ansträngningar att rädda unga israeler från ett liv i brott och droger.

Grossman är sjätte generationens Jerusalem-bo.1968 lämnade han sin strängt ortodoxa omgivning och sökte sig till ungdomsbrottslingarna på nattklubbar och discon i en av Israels mest nedkörda städer, Migdal Ha´emek i nedre Galiléen.

Han fick ungdomarna med sig genom att hjälpa dem bryta sig ur sin hopplösa livsstil. Stadens tacksamma styresmän utsåg honom 1969 till Israels yngste chefsrabbin. Då var han 23 år.

Nu leder han på samma plats en av Israels största skolor för 6 000 elever bland fattiga och utsatta ungdomar, många från Etiopien och gamla Sovjet. Han driver också ett lyckat återanpassningsprogram för fångar i Migdal Ha´emek.


Carpe Diem
Fyra av fem karpfiskar i Israel som får herpesvirus dör. Därmed riskeras förstås framtiden för den judiska nationalrätten Gefilte Fish.

Israeliska vetenskapsmän har emellertid samlat sig och tagit sig an den hotande nationella katastrofen. Ett vaccin är på väg.

Hoppet står i nästa fas till karparnas lojalitet och därmed deras vilja att låta sig vaccineras.

Karparna är tills vidare inte några direkt sällsynta djur. Med sina 2060 arter är karparna i själva verket den största familjen ryggradsdjur överhuvudtaget.

I svenska vatten har karpar summit sedan Gustav Vasas tid.


Rambam spökar
Två israeler stoppas i kön till en USA-flight på Amsterdams flygplats. I deras bagage upptäcker säkerhetspersonalen texten - på hebreiska - till en bön med en bild av Rambam.

Säkerhetsfolket tror att bilden föreställer en muslimsk superterrorist och tar israelerna i ingående förhör. De släpps först nästa dag.

Så kan det gå. Och vem är Rambam?

Kanske ni vet, kanske inte. Rambam är en förkortning av Rabbinen Moses ben Maimon. Föddes i Spanien 1135, flydde med familjen undan den muslimske fanatikern Almohades till Marocko, Israel och slutligen till Egypten. Blev sultanens livläkare, ledde judiska församlingen i Kairo och skrev under 15 år - på arabiska - bästsäljaren "De förvillades vägvisare". En lyckad mix av judisk teologi, naturvetenskap och Aristoteles filosofi.


Urfestligt
Alla roliga historier har som bekant sitt ursprung i tre urgamla originalskämt. I jakten på dessa urvitsar har en ny sajt dykt upp på nätet:
http://jokes.jewish.net

Israeliana rekommenderar ett besök på sajten men undandrar sig varje ansvar för dess innehåll.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.