Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers


Bäst på kalorier

Israeler petar i sig lika många kalorier varje dag som amerikanerna. 3 765 stycken för att vara exakt. Och vem vill inte vara exakt när det gäller kalorier?

Det betyder att Israel delar förstaplatsen i världen med USA, där alla är rädda att bli feta.

80 procent av de israeliska kalorierna kommer från grönsaksprodukter, resten från kött. Ungefär samma blandning som i USA.

Statistiska centralbyrån i Israel har vägt maten som folk också äter. Det visar sig att Medelcohen skopar in 1 196 kilo om året. Potatisen står för 49 kilo.

Madonna på gång

Superstjärnan Madonna kommer att ge två konserter i Tel Aviv på Bloomsfield Stadium i september som en del av sin världsturné. Uppskattningsvis 16 000 personer har möjlighet att se och höra henne vid varje tillfälle.

Gamla goda nyheter

Nu kan ni läsa hebreiska tidningar från 1800-talet och början av 1900-talet på nätet. Hebrew University har öppnat en sajt med tre tidningar till att börja med:
Halevanon som gavs ut i Jerusalem, Paris, London och Mainz från 1863 till 1886.
Hamagid, utgiven 1856-1903 i Tyskland, Polen och Österrike.
Havazelet, som trycktes i Jerusalem 1863-1911.

I år är det meningen att ytterligare tre tidningar ska dyka upp på sajten: Hatzfira, Hamelitz och Hatzvi.

Ni kan leta fram tidningsexemplar genom att ange datum enligt hebreisk kalender eller den vanliga kalendern. Det går att söka på ämnen och skribenter också. Tidningarna kommer från universitetets egna samlingar och från andra samlingar. http://jnul.huji.ac.il/dl/newspapersGefilte fish & chips

Fish and chips, helst svepta i ett par ark ur Daily Mirror, får väl anses vara den brittiska matlagningskonstens urmoder.
Nja, kanske inte.

En professor vid Leicester De Montford University som heter Panikos Panayi har skapat, just det, panik i samväldet. Han hävdar att fish and chips egentligen har judiska rötter. Nämligen i den gefilte fish som ashkenazi-judar tog med sig till England på 1800-talet.

Och hur är det med cricket?

Minns ni löjtnant Roni?

För två och ett halvt år sedan gjorde löjtnant Roni sensation genom att bli den första kvinnliga stridspiloten i Israels flygvapen. Nu slår hon till igen.

Bara 23 år gammal blir hon israeliska flygvapnets första kvinnliga flyglärare. Kom ihåg att endast de allra styvaste piloterna tas ut till flyglärare. Hon fortsätter som aktiv stridspilot vid sidan av lärarjobbet.

Löjtnant Roni är barnbarn till Yitzhak Zuckerman och hans hustru Zvia Lobatkin som var med i ledningen för upproret i Warszawas ghetto.Minnesmärken

Ett bländande konstverk. En hjältes ansikte. Ett ögonblick i naturens spel. En flisa ur historien.

Alla till ett facilt pris, nämligen som frimärken. Israel har gett ut några nya sparvärda frimärken som ni ser här. Och som ni kan be era vänner i Israel att sätta på nästa brev.Klotter med klass

Om ni går längs Agripas Street eller stannar i hörnet av Jaffa Street och King George i Jerusalem upptäcker ni omedelbart vad konstnärer kan göra med fula ytterväggar i en stad. Samma sak om ni går utmed Ben Yehuda Street.

De här färgglada väggmålningarna som föreställer vardagslivet när det är som bäst har gjorts av konstnärer från Lyon i Frankrike.

Idén att försöka ge lite liv åt tråkiga fasader i Jerusalem kom faktiskt ursprungligen från kulturbyråkraterna vid Östra Jerusalems utvecklingsmyndighet. Politikerna nickade och fransoserna målade.

På tal om judar i Västindien...

Sean Paul som vann årets Grammy-utmärkelse för bästa reggae-album med sin Dutty Rock kommer från en familj av sefardiska judar på Jamaica. Hans fars familj är judar från Portugal som utvandrade till Jamaica vid mitten av 1600-talet och Paul har studerat vid Hillel-akademien på Jamaica.

Litet svävande?

Menorahs läsare får själva bedöma om Israel Aircraft Industries senaste uppfinning kommer att bli en succé.

Det handlar om en flygfarkost som är 200 meter lång, 60 meter bred och svävar på 21 kilometers höjd över marken. En slags flygande jättekamera som tar bilder på ända upp till 100 mils (!) avstånd.

Företagets talesman Avi Baum säger att bilderna blir så bra att man kan läsa numret på bilar som kör i full fart. Om Trafiksäkerhetsverket i Sverige köper ett par farkoster borde praktiskt taget all hastighetskontroll i landet följaktligen kunna skötas av ett par liknande israeliska svävkameror.Livat i Charleston

Grekisk på utsidan, judisk på insidan: Reformsynagogan i Charleston.
Charleston i South Carolina var inte bara på sin tid den största importhamnen i Amerika för slavar från Afrika. Av alla städer i Amerika hade Charleston också den största judiska befolkningen. Den förste juden kom dit 1695 och tolkade mellan indianer och nybyggare.

På 1740-talet hölls långa gudstjänster på hebreiska och ladino. Det blev trist i längden så 17 familjer grundade en reformrörelse. Kortare gudstjänster, ingen ladino. Osämja med de ortodoxa. 1750 grundades i alla fall Kahal Kadosh Beth Elohim och den första synagogan låg i ett ombyggt bomullsrenseri.

Den judiska reformrörelsen föddes i Charleston och här står nu den äldsta synagoga i USA som fortfarande är i drift. Idag bor 1600 judiska familjer i Charleston.


www.herre.gud.com

Nu går det bra att mejla en bön till Gud. Skicka den till onemail@bezeq.com så skriver de ut den på en papperslapp och stoppar in den mellan stenblocken i Västra Muren i Jerusalem. Precis som judar i alla tider har stoppat in sina böner där i förhoppningen - eller förvissningen - om att Gud ska läsa och bifalla dem.

Det går förstås också bra att faxa sin bön till 00972 2561 2222. Många gör det redan. En del med samma bön en gång i månaden.

Det tog ett par tusen år. Men nu byggs också en plats för kvinnor och män att bedja på tillsammans vid Västra Muren i Jerusalem.
Har de månne prövat den nya e-posttjänsten ännu?
Foto: Amos Ben Gershom/GPO

Från Kohn till Kerry

Heter man Kerry eller Kenny eller Kennedy i efternamn i USA så kommer familjen ursprungligen från Irland. Det vet alla.

Men det verkar vara med demokraternas presidentkandidat John Kerry som med fish and chips: Det ligger något judiskt i botten.

Tidningen Boston Globe, som ägs av New York Times, har bett en genealog leta reda på John Kerrys rötter. Forskaren hittade dem i en liten stad i vad som nu är Tjeckien.

John Kerrys farföräldrar var judar. Familjen hette Kohn och bytte namn till Kerry innan de utvandrade till Amerika. Då blev de också katoliker istället.

En sådan förvandling var egentligen inte så ovanlig på den tiden. Men vinner John Kerry i november så blir han, såvitt man vet, Förenta Staternas förste president av judisk härkomst.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.