Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers


Ladda bussen!

Äntligen har någon lyckats konstruera en buss som går på batterier. Det israeliska bolaget Electric Fuel Battery Corporation har arbetat sex år på idén tillsammans med amerikanska General Electric.

Nu är bussen klar. Den påstås kunna gå 23 mil på en enda laddning och ta sig fram i stökig stadstrafik. Bussen hade stor galapremiär i Schenectady, en industristad av Västerås storlek i USA.


Sushi för det heliga landet

En ortodox rabbin från Atlanta i USA som heter Scott Miller och hans bror David har satt upp Israels första sushi-fabrik i Beit Shemesh. Hittills är det också den enda.

Bröderna visste ingenting om hur man lagar sushi. Men de skaffade sushimaskiner från Korea och Japan, fick tag i en japansk matkonsult i London som lärde dem konsten att laga sushi och satte igång.

Fabriken spottar fram 23 000 sushirätter i veckan.

- Vi gör sushi för folket och inte för snobbarna, förklarar Scott Miller. Den råa fisken, de färska grönsakerna och det kokta riset är förstås alltsammans kosher.


Sanningens bloss

Köper ni cigaretter som det står Light eller Mild på?
Tror ni som så många andra att den sorten är mindre hälsofarlig än vanliga cigaretter? Fel.

Det säger Knessets finanskommitté som har provat alla sorter. Mild är lika giftig som vanlig. Därför har utskottet förbjudit tobaksbolagen att kalla cigaretter Mild eller Light längre. För säkerhets skull har Knesset också skrivit ihop tolv nya varningstexter till cigarettpaketen.

Här saknas dock den efterlängtade uppmaningen: Rök inte!

Lev längre i Rishon

Om ni helst inte vill bli ihjälkörd i Israel rekommenderar Israels statistiska centralbyrå att ni håller er i Rishon Letzion som är landets fjärde största stad. Istället för att åka omkring i Beersheva där risken att hamna i en svår trafikolycka är sju gånger högre.

Rishon är bra på andra sätt också. Arbetslösheten på 8,2 % är avsevärt lägre än rikssnittet och barnadödligheten är den lägsta i landet. Kort sagt erbjuder Rishon den högsta livskvalitén bland Israels städer med mer än 100 000 invånare.


Sov till Miami

Skulle ni vilja ligga raklång och sova hela vägen från Tel Aviv till Miami, Chicago eller Los Angeles?

I så fall har El Al nu stolar som rätar ut sig helt och hållet. Man tror inte längre att man ligger på tegelpannor. Och man behöver inte bli väckt under resan om man inte vill. Det handlar om första klass förstås.

Innan ni somnar vill ni antagligen köra er bärbara dator en stund, eftersom det gör ett starkt intryck av effektivitet på medpassagerarna. Därför har El Al satt in högmoderna datoruttag vid varje stol. I första klass.

Eftersom ni ändå åker första klass kan ni lika gärna äta en lätt supé i förstaklassloungen på Ben Gurion innan ni tar nattflyget västerut.


Börja oroa er

Dags för årets olycksprofetia:
Döda Havet sjunker som en sten. Havsytan hamnar en meter lägre i år igen, meddelar Israels miljödepartement med sedvanlig sorgsenhet.

Grundvattnet kring Döda Havet håller dessutom på att torka ut och marken runtomkring kollapsar.

På mindre än 50 år har världens lägsta punkt sjunkit från 421 meter under den allmänna havsytan till 453 meter, påpekar departementet.


Katter på radio

Det finns en sorts katter i Israel som är dubbelt så stora som vanliga katter och dessutom helst fiskar sin egen middag.

De här djungelkatterna heter Felis Chaus Furax. Vanligtvis är de ganska snälla och brukar hålla till kring älvar och träsk där det finns fisk att simma ut och fånga. Men nu har de börjat söka sig till fiskdammar i jordbruksområdena.

Liora Glas-Alon vid Tel Aviv University är nyfiken på djungelkatternas umgängesliv. Till att börja med har Liora fått hjälp av parkförvaltningens folk att sätta radiosändare på en hop katter så att hon kan hålla reda på var de håller hus. Så småningom blir det nog en doktorsavhandling av det hela.

Nästa gång ni kommer till Tel Aviv kan ni se djungelkatter i universitetets zoologiska trädgård. Katterna finns i Egypten också.

Ta en fil. kand. i Ibilin

Det första arabiska universitetet i Israel har startat. Det ligger i en by som heter Ibilin i västra Galiléen. Universitetet bedriver verksamheten med stöd av ett tillstånd från Israels råd för högre utbildning och har tagit in 80 studenter. Det nya universitetet fungerar också som en utlandsfilial till University of Indianapolis i amerikanska mellanvästern och har rätt att utfärda en fil. kand. som gäller både i Israel och USA

I början erbjuds studenterna undervisning i datakunskap, miljövetenskap och mediekunskap.

Så småningom kan det också bli teologi och studier i det Heliga landets historia. Ungefär var fjärde lärare vid universitetet är jude


Meloner på fickan

Felet med vattenmeloner är att de är för stora. Vi är många som väntat länge på vattenmeloner i portionsformat. Nu har israeliska agronomer lyckats odla fram minivattenmeloner, babyzucchinis och knattekronärtskockor i lagom munsbitar för hälsofantaster och oss som är trötta på att släpa hem mer än vi behöver.

Grönsaker som snacks är en ny modetrend bland ungdomar som ju annars helst hoppar över desamma. Till oroliga föräldrars förtvivlan.

- Nej, det är inte fråga om genmanipulation, försäkrar Herzl Keren vid Israels Grönsaksråd, utan helt enkelt resultat av flera års experiment.


Mata ej vargarna!

Israel ska få fyra nya naturreservat i år, lovar inrikesminister Avraham Poraz. Förutom de 17 reservat som beslutades förra året.

Störst bland de nya är Susita sydväst om Golanhöjderna. Här finns både vargar och rådjur, så länge inte vargarna äter upp rådjuren. Mängder av blommor också förstås.

Ett annat stort reservat ligger vid Sorek-floden nära staden Rehovot.

Vi får se om reservaten lockar utlänningar till Israel. 2003 kom 23 procent fler turister än 2002. 25 procent kom från USA, 17 procent kom från Frankrike, tio procent kom från England, fem procent kom från Tyskland.

Kosher för karlar

I Jerusalem har en ny skola startats för att utbilda kosher-kockar. The Kosher Culinary Academy heter den och ligger i The Holyland Hotel.

Skolan erbjuder en tio månaders heltidsundervisning. Men man måste förstå engelska för att hänga med på lektionerna.

Men, man måste också vara karl. Åtminstone några månader till. Skolans ledning bedyrar att det visst kan bli en kurs för kockor också längre fram i år. Kanske en kurs för rena nybörjare också.

Funderar ni på att söka in kan ni börja med att kolla www.kosherculinaryacademy.com  I årets "Alyn Wheels of Love" deltog 160 cyklister från hela världen, varav en svensk, Dan-Louis Schneider från Stockholm. Under fem dagar avverkades 33 mil på cykel och cyklisterna samlade in cirka en miljon usd till Alynsjukhuset i Jerusalem.


Under rälsen

Det är inte lätt att ta sig fram genom Jerusalem utan att snubbla på gamla badhus. När spårvägsrallarna skulle lägga räls till en spårvagnslinje längs Ra mala-vägen råkade de sätta spadarna i ett villaområde för överklassen från andra templets tid fram till Bar Kokhba-upproret.

Man kunde lätt se att det var förmöget folk som hade bott här. Arkeologerna hittade tre badanläggningar plus mängder av pengar, urdruckna glasflaskor och tomma bläckbehållare.

Bar Kokhba ledde, som ni minns, det andra judiska upproret mot romarna åren 132-135 e v t. Upproret gick bra i början men krossades sedan och Bar Kokhba själv stupade. Egentligen hette han Simon ben Koseva, Kosevas son. Bar Kokhba var ett slags idolnamn han fick av dem som höll honom för Messias.


Ojämn målning

Det görs undersökningar i Israel om allt möjligt. Och en del omöjligt.

Nu har en institution som heter Mutagim-institutet gått runt och kollat hur folk har det hemma på väggarna i Israel. Det visar sig enligt Mutagims forskarteam att var tionde israel inte har en enda tavla på en enda vägg i bostaden.

Lyckligtvis har varannan israel i gengäld uppemot nio målningar. Åtta procent av israelerna är nedlusade med konst. De har fler än 20 tavlor att titta på. Och damma ramarna på.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.