Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers


Skoluniform på israeliskt vis

Skolor över hela Israel har börjat kräva att eleverna kommer till plugget i skoluniform. Syftet med påbudet är att en enhetlig klädsel hjälper till att skapa en bättre stämning, hyfsat uppträdande och bättre samhörighet. Dessutom hjälper skoluniformerna till att hålla nere klädkostnaderna. Det har gått så långt att utbildningsdepartementet varmt rekommenderar skolor att införa uniformer.

Hur ser då de nya israeliska skoluniformerna ut, kan man fråga sig?

De påminner inte omedelbart om engelska blå skolkavajer eller amerikanska flickskolekjolar. I själva verket räknas nämligen en t-shirt i någon godkänd färg med skolans emblem på bröstet som skoluniform.

Värre än så är det inte. Men en vanlig t-shirt gör ändå ett ganska påpälsat intryck jämfört med de minimala plagg som många israeliska skolflickor vanligen klär sig i när de går till skolan.


Bagels, lax och påskskinka

I San Francisco började den gamla veckotidningen Jewish Bulletin tröttna på sig själv. Nu har den gjort om sig med blankt omslag i kvällstidningsformat, lätt utmanande rubriker och en del poppiga ämnen.

Tidningen har till och med bytt namn och heter nu bara J.

- Den är rena skräpet, full med glassiga annonser och värdelös information, skriver en dam i en insändare. Men Margot i Oakland gratulerar tidningen till dess nya webbsajt.

Smakprov ur nyårsnumret:

- Kan du gå i halsband med davidsstjärna därborta, frågar mormor i Jerusalem när barnbarnet från San Francisco kommer på besök.

"Bagels, lax och påskskinka" heter en nyutkommen bok om glädjen och plågorna i äktenskap mellan judar och ickejudar, som J recenserar.

- Norra Kaliforniens största skola för judisk vuxenutbildning annonserar kurser i hebreiska för nybörjare och Chagalls judiska bakgrund. J har 20 000 läsare. Välutbildade och välskodda.


Urgammal nyhet från Albanien

En uråldrig synagoga har plötsligt dykt upp i Albanien.

I en kuststad mittemot Korfu i Grekland, Saranda, har arkeologer från Hebrew University i Jerusalem hittat delar av en magnifik byggnad med en stor basilika och mosaikgolv. De säger att golven är lagda i början av den bysantinska tiden, långt tidigare än man hittills har trott att det fanns några judar att tala om i Albanien.

Utgrävningarna visar att synagogan senare gjordes om till kyrka, i ett av golven finns fortfarande bilden av en sjuarmad menorah i mosaiken. Nu gäller det bara som vanligt att skaka fram mera slantar så att arkeologerna kan gräva vidare.

Mest vegetarianer

Israeler käkar redan mer frukt och grönsaker än de flesta. 7 procent av befolkningen äter aldrig kött. Därmed leder Israel västvärldens vegetarianliga med Storbritannien som god tvåa. Polen ligger sist med 0.2 procent.

Israel har 4 000 grönsaksodlare. De står för en fjärdedel av landets jordbruksexport. En del odlar zebrarandiga tomater.


Turkbastu utan svett

Har ni någon gång unnat er att bli tvagade på marmorborden av de robusta baderskorna i Saltholmens gamla badhus vid Långedrag i Göteborg så kommer ni att känna er som hemma i Akko. I den här israeliska hamnstaden tjugo minuter norr om Haifa ligger nämligen ett turkiskt bad som Ottomanturkarna byggde 1795.

El-Basha Hamam som anläggningen heter är ett helt nät av eleganta marmorklädda badrum, kupolkrönta massageavdelningar, utsmyckade avrivningssalar och avslappningsrum. Här hämtade förfinade turkar kraft och skvaller efter slitsamma dagar.

Anläggningen övergavs i slutet av 1950-talet. Men nu har El-Basha förvandlats till ett av Israels charmigaste museer. Man får möta nästan livs levande massörer och badgäster i naturtrogna modeller och kan gå på audiovisuella föreställningar om livet i badet.

Akko - som brukar kallas Acre på engelska - har dragit folk ända sedan platsen var korsfararnas huvudstad på 1100-talet. Inte undra på att UNESCO har utsett Akko till ett av Israels tre världsarv.


Lugnare än Marocko faktiskt

53,000 franska judar kom till Israel på semester i augusti. Det är alla tiders rekord, 11 procent ler än augusti förra året och 90 procent fler än krisåret 2001. Det betyder att ungefär var tionde fransk jude och judinna reste till Israel i somras.

Vad uppgången beror på? Ett svar: De franska judarna håller sig borta från sina traditionella favoritställen i Marocko och Tunisien efter alla terroristdåden där.

Ett annat svar: Israels turistdepartement har satsat mer pengar än vanligt på Semestra i Israel-reklamen bland franska judar. En undersökning bland 1132 judiska familjer i Frankrike visar förresten att 6 procent av dem tänker utvandra till Israel. 38 procent säger att de kanske kommer att fundera på det. Ungefär 6 av 10 har dock just nu ingen tanke på saken.

Nästan varannan bland de tillfrågade har varit i Israel minst tre gånger och bara ungefär var fjärde har aldrig varit i Israel.


Foto: Israel Nature and Park Authority
Äldre än man trott

Moderna mätmetoder visar att Siloam tunneln i Jerusalem är äldre än man tidigare trott och kan dateras till cirka 700 år före vår tideräkning. Det antas att Kung Hezekiah byggde tunneln vars syfte var att dra in vatten till staden. Tunnelbygget är en halv kilometer vilket med dåtidens arbetsmetoder och redskap anses vara storartat.


Den som söker, finner.

Det är spännande att gräva i Jerusalem. Man vet aldrig vad som kommer att dyka upp under ytan. Nu senast hittade arkeologerna bitar av ett fantastiskt mosaikgolv från den bysantinska eran (6-7 århundraden före vår tideräkning) under murarna i Jerusalems gamla stad. Golvet föreställer ett mansansikte.

Telefonstatus

Israel är nummer ett i världen när det gäller långa samtal på mobiltelefon och nummer två i världen när det gäller mobiltelefoner per capita efter Norge.


Välkommen till berget

Nu är alla turister välkomna till Tempelberget i Jerusalem. Det spelar ingen roll vilket trossamfund man tillhör - eller för den delen inte tillhör.

Tempelberget hålls öppet för besökare från söndag till torsdag kl 7.30-11.00 och 13.30-14.30 via Mugrabi Gate. Gratis inträde men besök i moskéerna ingår inte.

Om ni vill veta mer om Tempelberget innan ni beger er dit , kan ni kontakta kommissarie Avi Bilton vid Tempelbergets polisstation, telefon 02-622 6250.


Schack & chock

Strax innan Beershevas stormästare Alexander Huzan stegade in i schacksalen på Kreta sade han i lätt ton till sin hustru:

-Det är på tiden att nån slår världsmästaren.

Och mycket riktigt: Ukrainaren från Beersheva lyckades oväntat trycka till det enastående schackgeniet Garry Kasparov efter 22 drag.

Beersheva-klubbens talesman Professor David Frankel påstod mindre oväntat att publiken blev alldeles chockad. Alexander själv höll sig på mattan:

-Jodå, visst vann jag. Men det var ändå bara ett enda parti.


Gamla godingar

Vill ni sjunga judiska favoritlåtar till originalmusik hemma?

Det går bra. Slå på nostalgiknappen http://jnul.huji.ac.il på datorn så kommer "Songs we loved to hear." Ett knippe slitstarka favoriter som skrevs redan innan Israel blev självständigt.

Shoshana Damaris "Kallaniyyot" och de andra örhängena har spelats in utan några moderna ingrepp. De låter som de lät då. Låtarna ligger lagrade i ljudarkivet hos Hebrew University. Här finns tusentals inspelningar som speglar Israels och judisk historia.

Något för fossilälskare

Ett nytt museum för naturhistoria har öppnat i Jerusalem invid Hebrew University. Intresserade besökare kan se, eller interaktivt ta del av mer än fem miljoner fossiler, skelett, snäckor, torkade växter, mineraler och kristaller. Bland annat finns en fullskalig modell av en israelisk dinosaurie.

8-åriga Timna Nelson-Levy håller i en fossil av ett gammalt hästhuvud.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.