Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers


Kan detta vara äkta?
Stenkul
En gammal stentavla med inskriptioner har hittats i Israel. Om den är äkta är den det enda fynd som någonsin hittats från tiden för Första Templet. Texten handlar om renoveringar av templet som Kung Joas, son till Ahasja, gjorde för cirka 2 800 år sedan.

Arkeologer höjer dock ett varnande finger, andra liknande objekt har visat sig vara förfalskade.


Kärlek på turné
Sarit Hadad, Muki och Dana International leder en grupp artister från Israel på turné runt 23 länder i forna Sovjetunionen.

Turnén är ett inslag i kampanjen "From Israel With Love" och meningen med konserterna är att vinna publikens hjärta så att många vill flytta till Israel.

Amos Lahat vid Jewish Agency som driver kampanjen säger att han inte räknar med att alla som kommer till konserterna bokar biljetter till Israel så fort de hunnit hem. Men han hoppas att musiken och stämningen vid konserterna ska sätta igång tankarna på att utvandra.En trio som kan sin Bibel

16-årige Yehoshua Nechemia Laker från New York vann årets internationella tävling i bibelkunskap för judiska ungdomar utanför Israel.

Han studerar vid The Mesivta of North Jersey och är nu väl ifatt sin syster Rachel som kom tvåa i tävlingen förra året. Andraplatsen delades i år av Moshe Kurin, 17 år, från Kanada och Moriah Haddad från Belgien.

10.000 ungdomar från hela världen deltog i de inledande tävlingarna.


Vinnaren Yehoshua Nechemia Laker omgiven av Moshe Kurin och Moriah Haddad.
Foto: Sasson Tiram

Kvinnor klättrar snabbast

Unga kvinnor klättrar snabbare uppför karriärstegen i Israels industri än unga män.

En undersökning bland 300 industriföretag visar att tolv procent av de kvinnliga cheferna är yngre än 30 år. Bland manliga chefer är endast en av hundra så ung. Genomsnittsåldern för de kvinnliga cheferna är 43 år, tre år lägre än den manlige snittchefens.

Undersökningen har genomförts av Israels industriförbund och avslöjar att de kvinnliga cheferna arbetar nio timmar per dag, en hel timme mindre än männen. Jämförelsen förutsätter att både kvinnor och män talat sanning när de lämnat sina uppgifter.

En på sina håll utbredd manlig fördom att det numera är annat än kunskap som hjälper kvinnorna fram i affärslivet får ny aktualitet i undersökningen. Endast 45 procent av de kvinnliga cheferna har nämligen akademisk examen, jämfört med 55 procent för tre år sedan. På de administrativa befattningarna har idag endast var femte kvinna akademisk examen.Prova faktor 50

Israel tar tragisk andra plats på hudcancerns internationella topplista. Det är bara Australien som är värre. I Israel dör varje år ungefär 200 personer av hudcancer, ganska lika fördelade mellan män och kvinnor.

Dr Micha Barhana vid hälsovårdsdepartementet säger att den stora omfattningen av hudcancer i Israel beror på att det kommer så många människor från Europa och Nordamerika till Israel. Deras hud är ofta känslig för ökenklimatet.

Dessutom tar de efter det israeliska klädmodet som tillåter att mer av kroppen utsätts för solsken än klädedräkten gör i grannländerna, påpekar dr Barhana diplomatiskt.

Håll tummarna!

I den globala besvikelsen över att kvinnor inte slår sig fram till toppen är det uppmuntrande att fler kvinnor än män i år har utexaminerats från Technion Medical School i Haifa. Fler kvinnor än män fick också toppbetyg.

Nu får vi hoppas att toppkvinnorna får toppjobb också. Så är det ju knappast i Sverige.Bra för spruträdda

En grupp forskare vid Hebrew University har utvecklat ett nytt sätt att vaccinera sig mot influensa. I stället för den traditionella sprutan har de tagit fram näsdroppar och nässpray. (Hebrew University).Smaskens för diabetiker

Nu har fruktexperterna vid Volcani-institutet i Israel trollat fram en ny exotisk frukt just för diabetiker. Den heter Pepo och innehåller nästan inget socker.

Pepon kommer från en sydamerikansk frukt som kallas Pepino, Solanum Muricatum på latin. Dr David Levy vid Volcani-institutet fick den första gången till frukost i Peru.

- Problemet med Pepinon var att den inte smakade nåt vidare. Men det har vi fixat nu, säger han.

Israeliska diabetikerförbundet har undersökt Pepo-frukten och säger att den går bra för diabetiker att äta tack vare den mycket låga sockerhalten.

- Den har en exotisk, tropisk smak, säger förbundet.

Pepinon importeras till Sverige från Sydamerika under höstsäsongen. Nu hoppas vi att också få prova Israels Pepo här.Tack, Gregory Peck!

Det var hans roll i "Himmelrikets nycklar" som gjorde Gregory Peck till världsstjärna i Hollywood 1944. Och det var hans roll i Hebrew University-vännernas förening som gjorde honom till världsstjärna i Israel.

Gregory Peck var känd för sin liberala politiska uppfattning och var länge hedersordförande i The Golda Meir Fellowship Program i Kalifornien. Han drog in hundratusentals dollar till programmet den kvällen för några år sedan då han satt som värd vid en middag i Los Angeles där den egyptiske presidenten Anwar Sadats änka Jihan var hedersgäst.

Gregory Peck gjorde sällskap med Frank Sinatra till Hebrew University 1978, när Sinatra invigde det studentcenter på Mount Scopus som bär hans namn.

När Gregory Peck dog i somras var han 87 år gammal.Ännu en judisk Haikudikt

Is one Nobel Prize
so much to ask from a child
after all I´ve done?Einstein på nätet

Plötsligt kan man vilja veta något om Einstein. Det går lättare nu.

Hebrew University och California Institute of Tehnology har tillsammans gjort en sajt med 43.000 dokument, artiklar och fotografier som aldrig tidigare har publicerats. Materialet kommer från Einsteinarkiven vid Hebew University i Jerusalem.

Ni hittar det hela på www.alberteinstein.info

Einsteins kontakter med Hebrew University inleddes i själva verket redan 1919 när Einstein blev inspirerad av Chaim Weizmann att gå med i sioniströrelsen. Han tyckte inte att det var någon idé att bygga upp ett politiskt oberoende Israel utan ett intellektuellt oberoende Israel. Därför reste han runt i USA under sex veckor och skaffade fram grundplåten till ett universitet i Jerusalem.

Universitetet startade och Einstein tog plats i styrelsen. Han var också den förste ordföranden i universitetets akademiska kommitté. Fem år före sin död testamenterade han 1950 alla sina tillgångar till Hebrew University.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.