Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers


"No Pasaran!"

No Pasaran - de ska inte passera - är titeln på utställningen om de judiska volontärer som stred i den Internationella Brigaden mot fascisterna i det Spanska inbördeskriget 1936-39. Kriget drog till sig många unga idealister från hela världen, 15 procent av alla volontärer var judar och många kom från Israel. Det fanns till och med en jiddischenhet som gav ut en egen tidning.

Utställningen på Hebrew University, som avslutades i april, visade affischer, fotografier, dagböcker, böcker samt mycket annat med anknytning till det judiska bidraget. (Foto: Hebrew University)

Grundkurs i jiddisch

Kan ni lite engelska och vill lära er en smula jiddisch?
I så fall finns det en vacker och behändig bok - 80 sidor i kavajficks- och cocktailväskformat, som ni kan börja med. Yiddish Wisdom - Yiddishe Chochma heter den.
Konstnärinnan Kristina Swarner i Chicago har gjort glada, melankoliska och rörande illustrationer till visdomsorden. De ger boken en ganska intagande personlighet.
Här är första lektionen:
-When a thief kisses you, count your teeth.
-Ven a ganef kisht darf men zich di tsein ibertseilen.
Och andra:
-Laughter is heard farther than weeping.
-A gelechter hert men weiter vi a gevain.


Populärast i Israel

Det vanligaste namnet för nyfödda pojkar i Israel är Daniel, tätt följt av David, Iti, Ro'i och Ido. Flickornas lista toppas av Noa, Aya, Shira, Adi, Aden och Yael.

Bland de muslimska araberna leds listan av Muhammed, tillika Malmös populäraste namn för nyfödda pojkar.


Ställ den i trädgården

Byggnadsarbetarna som håller på att snygga upp loppmarknaden i Tel Aviv har gjort tidernas kanonfynd.
Kanonen är två meter lång och tre decimeter tjock. Förmodligen glömde Napoleon kvar den när han bröt sig igenom Jaffas stadsmur 1799, säger Israels kanonsakkunniga. Om ni skyndar er kanske ni kan fynda själva medan renoveringsarbetet pågår vid loppmarknaden

Annars går det förmodligen att komma över lagom äkta korsfararfynd på själva loppmarknaden lite längre fram. (foto: Amit Reem)


Musikaliska klistermärken

Genom en lätt fingertryckning så går det igång, det självhäftande klistermärket som spelar musik. Märkena är utformade som musikinstrument och spelar en tolv sekunders förprogrammerad musiksnutt. Det inbyggda batteriet räcker till 2 000 tillfällen. Tillräckligt många gånger för att få vilken förälder som helst att riva ner märket. Antagligen i ren desperation.


Hitta i Jerusalem

Nu kan ni sitta hemma och titta på 250 färggranna historiska kartor över Jerusalem. Gå bara in på maps-of-jerusalem.huji.ac.il

Sidan omfattar kartor ur den världsberömda Eran Laor-samlingen. Den äldsta kartan i samlingen är ritad 1486. Kartorna kompletteras med ett galleri där man kan se kartorna i detalj och länkar till andra sidor med antika kartor.

Webbsidan har kommit till stånd genom ett samarbete mellan ett av Israels ledande bibliotek och geografiska institutionen vid Hebrew University. Den kommer att byggas ut med fler kartor ur samlingar runt om i världen.


Mästerspionen

Isser Harel byggde upp både Israels inrikes underrättelsetjänst Shin Bet, som han ledde under 15 år och landets internationella spionorganisation, berömda Mossad, som han höll i under elva år. Han skapade i praktiken båda organisationerna från ingenting.

Isser Harel började sin karriär i underjordiska Haganah redan innan Israel fick sin självständighet. Hans största kap kom 1961. Då kidnappade Mossad-agenter den efterspanade Adolf Eichmann i Argentina. De lyckades ta honom till Israel och den över hela världen uppmärksammade Eichmann-rättegången.

Harel lämnade Mossad 1963 och blev senare ledamot av Knesset. Han avrundade sin karriär med att skriva 20 böcker. The House on Garibaldi Street beskriver i detalj hur Operation Eichmann gick till. Boken blev en storsäljare.

Nu är Isser Harel död. Han blev 91 år.


Märken man märker

Alla har vi väl länge önskat att vi finge se porträtt av oss själva på frimärken. Drömmen blir verklighet i Israel.

Israeliska postverket har börjat sälja frimärken där man får sitt eget porträtt tryckt. Man kan också köpa frimärken med ens älskade fästmö på. Judiska mödrar går också bra.

Särskilt användbara är de nya frimärkena för den som söker jobb och vill skicka in sina meritförteckningar. Det gäller ju att skilja sig från mängden.


Något till drinken …

Forskarna vid Hebrew University i Jerusalem har fått fram jordnötsplantor med fler blommor samtidigt som själva nöten har ökat betydligt i storlek.

Nästa steg är att få dem salta.

Inte bara bokmalar

38 procent, det vill säga nästan fyra av tio israeler läser inga böcker, visar en undersökning.

Å andra sidan plöjer 31 procent, alltså nästan en på tre, bland bokläsarna igenom en bok i veckan. Var fjärde sveper i sig en bok varannan eller var tredje vecka.

Undersökningen har inte lyckats klarlägga om bokläsarna minns något av vad de läser.


I Alberts fotspår

För sjätte gången, på Albert Einsteins födelsedag, hölls tävlingen "Unga forskare" vid Bloomsfield Science Museum i Jerusalem. Originellt och kreativt tänkande inom teknik och vetenskap uppmuntras. Tävlingen arrangeras av museet i samarbete med Intel och stöd från utbildningsministeriet i Israel.

Ofer Kaputa, Maxim Eisenstadter och Shlomi Freuchter från Tel Aviv Tekniska gymnasium delade på första priset för sin avancerade motor. De fick sitt pris av president Moshe Katsav.

Bäst i kricket

Israels kricketförbund har vunnit första pris i internationella kricketfederationens utvecklingstävling som har pågått ett år jorden runt.
Tävlingen går ut på att hitta det land som har lyckats bäst att göra livet lättare i eftersatta områden med kricket. Hundratals tävlande anmälde sig och fyra regionala vinnare utsågs: Kuba, Lesotho, Vanuata och Israel, som utnämndes till världsbäst.

I Israel har kricket blivit en stor sport, framför allt i Negev. Här spelas kricket även mitt i den heta sommaren på planer som bara består av sand och sten.


Jerusalem vä-ä-ä-äxer

Myndigheterna har gått med på att ändra Jerusalems stadsplan så att tiotusentals lägenheter kan byggas på höjderna väster om den nuvarande bebyggelsen.

Byggnadstillståndet är resultatet av en överenskommelse mellan stadens myndigheter och miljögrupper som hade befarat att den nya bebyggelsen skulle skada miljön. I kompromissen mellan parterna ingår att en tänkt del av utbyggnaden istället blir en park. Dessutom ska utbyggnaden ske i etapper så att effekterna på omgivningen kan bedömas efter varje etapp.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.