Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

IsraelianaIsraeliana
Anders H Pers
Unga fröken Kaktus

Drakäggen Hennes mor kommer från Panama och hennes far från Colombia. Själv kallar hon sig Drakägg. Hon är en alldeles ny exotisk frukt som fruktforskarna vid Ben-Gurion-universitetet har korsat fram. Inte genom genmanipulation utan med gammaldags korsbefruktning mellan en röd och en gul pitaya. Rött skal, sött fruktkött och mjuka kärnor som går att äta. Drakägg

Drakäggen tillhör familjen Kaktus som bara dricker max en femtedel så mycket vatten som vanliga fruktträd. Passar bra i Israel där fruktodlarna redan är igång med den nya frukten. Några drakägg har också skickats på prov till odlare i Australien och Hawaii. (Foto: Dani Machlis/BGU)


Menorah som frimärke

Israeliska posten kan verkligen konsten att välja rätt motiv till sina frimärken. Senast ut i raden är Menorahn - den sjuarmade ljusstaken. Frimärket finns i två valörer.

Vår redaktion applåderar det utmärkta valet.
frimärke   frimärke

Bra för pitabak

Strax utanför skogen Ben-Shemen vid Jerusalem har israeliska arkitekter hittat och rekonstruerat en vattendriven mjölkvarn, den enda i sitt slag i Israel. Den två våningar höga kvarnen består av en vattencistern, en akvedukt och själva kvarnen, en exakt rekonstruktion av den typ av kvarnar som användes i dåtida Israel.

Akvedukten leder vatten cirka fem meter ovanför den lägsta nivån varifrån det faller därifrån. Det fallande vattnet sätter igång en träpropeller som i sin tur roterar kvarnstenen och därmed mals vetekärnorna. Den fungerar lika väl idag som den gjorde för 2 500 år sedan.

Den stora frågan är nog: blev deras bröd godare än det som bakas idag?
(Foto: Israeliska turistbyrån)


Jewish Haikus

Det går att knåpa med hjärnan. Till exempel genom att läsa haikudikter för judar. David M. Bader som bor i New York har skrivit en bok som mycket riktigt heter "Haikus for Jews"

Han förklarar i förordet att haikudikten har sina rötter i 1400-talets Japan där man först upptäckte att 17-staviga dikter "5+7+5" var överstökade mycket snabbare än andra dikter. Haikun passade särskilt samurajiska krigarmunkar som hade utomordentligt ont om tid.

Nå, judisk haiku kombinerar enkelheten och elegansen i Asiens konst med lättretligheten och otåligheten i judisk kvetching, skriver David Bader. Här är två exempel ur hans bok:

No fins, no flippers,
the gefilte fish swims with
some difficulty.

Our youngest daughter,
our most precious jewel. Hence
the name Tiffany.


Parken längst ner

Israeliska myndigheter planerar att anlägga världens lägst belägna park i Döda Havsområdet med miljövänliga hotell som på ett naturligt sätt smälter in i omgivningen.

Anläggningen vänder sig till turister som söker resmål med inslag av terapi och ökennatur.

Kibbutzen Ein Gedi tänker erbjuda yogakurser och behandling med mediciner från örter som växer i området. Den amerikanska tidskriften National Geographic har rankat Ein Gedis botaniska trädgård som en av världens tio bästa. Här finns också gästbostäder och badanläggning.


Judiska jordbrukare i Galiléen

Arkeologer vid Hebrew University har hittat spår efter judiska jordbrukare vid en utgrävning nära staden Zippori i Galiléen, väster om Nasaret. Fynden består bland annat av fem rum i vad som verkar vara en bondgård i sten, byggd i två våningar runt en öppen plats. Där kan även en vinpress ha funnits. Bland fynden finns även lagringskrus, hushållsverktyg och jordbruksverktyg. Fynden dateras till cirka 300 år efter vår tideräkning. Upptäckten går tvärt emot tidigare uppfattning att judar inte levde i liknande typer av jordbrukssamhällen.
(foto: Hebrew University)Självporträtt av Boris Schatz
4 x Schatz i Jerusalem

En storartad utställning av målningar, skulpturer, reliefer och mobiler av fyra medlemmar ur den israeliska konstnärsfamiljen Schatz öppnade i Jerusalem inför det nya året.

- Var och en av dem har lämnat betydelsefulla bidrag till Israels konst, säger kuratorn David Soussana vid the Hebrew University of Jerusalem där konstverken visats.

Dessa är konstnärerna:
Boris Schatz (1866-1932), skulptör och målare, föddes i Litauen, växte upp i en ortodox familj och blev tidigt zionist. Han kom till Jerusalem och grundade Bezalel School of Art. Zahara Schatz (1916-1999), dotter till Boris och Dr. Olga Schatz, föddes i Jerusalem, studerade konst i Paris och undervisade i konst i Israel och USA. Hon vann Israelpriset för konst 1954.
Bezalel Schatz (1912-1978), bror till Zahara, föddes i Jerusalem och studerade vid den av fadern grundade Bezalel School. Bland hans mest uppmärksammade verk är grindarna vid ingången till presidentbostaden. Louise Schatz (1912-1977), Bezalels hustru, föddes i Canada och studerade konst i USA. Hennes abstrakta målningar hänger i museer och privata samlingar i Israel och andra länder.


Lyfter taktpinnen hos BBC

En 26-årig israel har utsetts till chefsdirigent för en av världens mest respekterade orkestrar, The BBC Scottish Symphony. Ilan Volkov heter han och är den yngste som någonsin fått uppdraget att leda någon av BBC:s orkestrar.

-Ilan har imponerat på oss med djupet och mognaden i sitt konstnärskap, säger orkesterns chef Hugh Macdonald till Jerusalem Post.

Den unge israelen har tidigare framträtt som gästdirigent inför åtskilliga ledande orkestrar i Europa och USA.

Knegare Nr 3

Israel ligger på tredje plats bland världens övertidsfantaster. Det visar en internationell undersökning av arbetsnarkomani.

USA leder och Japan kommer in som god tvåa. Enligt undersökningen jobbar 8,4 procent av israelerna minst 60 timmar i veckan. Israel har därmed pressat sig före Belgien och Nederländerna som ligger fyra och femma i knegarligan.


Jaffa vad det jag sa?

När det står Jaffa på en apelsin eller på en grapefrukt vet man att den kommer från Israel. Eller?

Jaffa-märket har blivit så attraktivt att sydafrikanska fruktexportörer betalar upphovsrättspengar för att få kalla sina apelsiner och grapefrukter för Jaffa när de säljer dem till England. Nu förhandlar Israels Citrus Marketing Board med exportörer i Sydamerika, USA och Australien om samma sak. Israels Jaffa-export skadas inte eftersom de andra länderna skördar och säljer vid andra tider på året.

Kloster i dagen

En antik krypta med georgiska skrivtecken från 600-700-talet e.Kr. har upptäckts i sydöstra Jerusalem.

Kryptan är en del av en hel klosteranläggning och har formats som en välvd begravningssal. Här hittades tolv tråg med resterna av 30 män, troligen munkar från klostret. Ett av trågen bär noggrant ristad georgisk skrift som berättar att graven tillhör georgiern biskop Ioane.

Fyndet övertygar arkeologerna om att det fanns ett georgiskt kyrkligt samfund i Jerusalem under den bysantinska tiden.
(Foto: Israeliska turistbyrån)


Israel behöver mer folk

Premiärminister Ariel Sharon vill förkorta tiden för att konvertera till judisk tro, skriver Ha´aretz.

Han har påpekat för regeringsmedlemmarna att han anser att invandring är Israels främsta mål. Invandringen lämnar ett enormt bidrag till Israels säkerhet, ekonomi och diplomatiska ställning, säger han. Hans mål är att Israel ska ta emot ytterligare en miljon invandrare under de kommande tio åren.

Invandringen har sjunkit till den lägsta nivån sedan 1989. Förra året bokfördes endast 34,508 nya invandrare, enligt myndigheternas statistik. Antalet kan jämföras med 1999 års 78,400 invandrare. Invandrare från gamla Sovjet uppgick år 2002 till 18,772 jämfört med 33,850 år 2001.

Varannan Sovjetinvandrare var icke-jude, säger en talesman för myndigheterna. Invandringen från USA var större än de föregående två åren och utgjorde fem procent av den sammanlagda invandringen, medan invandringen från Frankrike utgjorde 6,7 procent.

De flesta amerikanska invandrarna var kvalificerat yrkesfolk och modernt ortodoxa.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.