Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Israeliana

Stadion från
romarnas tid

Personalen hos Galei Kinnereth Hotel jublar. Arkeologer har hittat ruinerna från en romersk sportarena alldeles intill hotellet som ligger vid Genesarets sjö. Snart kommer turisterna.

- Antagligen är det den stadion som den judiskromerske författaren Josephus Flavius beskrev under första århundradet, säger Rami Levi vid Israels turistdepartement.

Ruinen
Arkeologen Moshe Hartal håller med. Han säger att Tiberias stadion användes till idrottstävlingar, hästkapplöpningar och förmodligen också vattensport. Det förefaller nämligen som om arenan kunde fyllas med vatten eftersom det finns lera i byggnadsresterna.

Efter judarnas nederlag nära Migdal stängdes tusentals judiska krigsfångar in i Tiberias stadion innan de avrättades eller såldes som slavar.

Tiberias grundades till den romerske kejsaren Tiberius ära under första århundradet och förstördes av en jordbävning år 749.
Foto: Israeliska Statens Turistbyrå


Gåsgam Rädda gåsgamen!

Gåsgamen är utrotningshotad i Mellanöstern. Därför övervakar parkvakter och frivilliga från hela världen i december naturreservatet i Gamla i norra Israel, där en av de sista och största gåsgamkolonierna häckar, för att skydda och dokumentera så många bon som möjligt.

Vill du veta mer om fågelskådning i Israel? Gå då in på www.birds.org.il
eller e-posta till ioc@netvision.net.il

Det går också att prenumerera på ett nyhetsbrev om fågelskådning på laya@spni.org.il
Foto: Christ Gomersall


Berömt skjutjärn

Uzi Gal har gett namn åt ett av världens mest kända och ivrigast eftersökta vapen. 1954 var han klar med konstruktionen av den snabbt berömda kulsprutepistolen Uzi.

kulsprutepistolen Uzi Elitförband, polisstyrkor och säkerhetstjänster i många länder har använt Uzi. Den har också varit vanlig bland gangsters.

Israels försvarsindustri har under åren tillverkat många miljoner Uzi-kpistar som dragit in miljarder dollar till Israel. men Uzi Gal blev aldrig rik på sin uppfinning. När han gick i pension flyttade han till Philadelphia och fortsatte där att utveckla nya vapen fram till sin död. Då var han 79 år.
Bild: Israel Sun


Filosof i frimärksformat

Spinoza som frimärke Baruch Spinoza föddes i det judiska ghettot i Amsterdam. Han kom in vid rabbinskolan men tänkte för mycket på egen hand och stöttes ut ur församlingen när han var 23 år. Endast en skrift om principerna för Descartes filosofiliv lyckades han få publicerad i eget namn medan han levde. Han fick livnära sig på att slipa optiska glas istället.

Huvudverket "Etik" skrev Spinoza klart 1675 men många teologer ogillade boken så den kom inte ut förrän han redan var död. Då gavs också flera avhandlingar och brev som han skrivit äntligen ut.

Nu har han fått ännu en upprättelse. Israels postverk har hedrat honom med ett frimärke, där hans ansikte tecknats efter ett gammalt träsnitt av Haviv Khoury. Märket ingår i en serie om judars bidrag till världens kultur.


Renässans jude

Enligt judisk lag om vem som räknas som jude, hade Leonardo Da Vinci sitt på det torra. Det anser i alla fall Allesandro Vezzosi, ansvarig för Museo Ideale Leonardo Da Vinci nära mästarens födelseort i Toscana.

Da Vincis mor, Caterina, kan ha varit judinna. Hon var slav från Mellanöstern som "troligtvis" konverterade. "Troligtvis" är nämligen det vanligaste begreppet för östeuropéer, hedningar och judiska slavar som gick över till kristendomen, annonserade Vezzosi i mitten av september när han citerade referat med Da Vincis anteckningsböcker som stöd.
(Jerusalem Report)


Unga forskare i världsklass

15-årige Raphael Rush från Toronto i Canada tog hem segern i en av världens högst ansedda tävlingar för unga forskare, när 50 ungdomar från USA, Kanada och Israel tävlade i "OS i vetenskap" i Haifa.

Raphael vann ett års stipendium vid Technion, Israel Institute of Technology plus en summa pengar.

Raphael Rush För att vara med i tävlingen måste varje deltagare genomföra egen forskning och skriva en uppsats på årets tema "Vetenskapen i polisundersökningars tjänst". Raphael hävdade i sin uppsats att biometri kan vara mer tillförlitlig som identitetsmetod än fingeravtryck.

Temat för nästa års OS är redan klart: "Chiffer och informationssäkerhet". Det kan handla om allt från hur Julius Caesar kodade meddelanden till hur de allierade under andra världskriget knäckte tyskarnas Enigma-koder.
Foto: Paul Melling


Banta på telefon

Kilona måste bort. Man hårdbantar en månad. Håller diet och går ner åtta kilo. Men sen. Nöjd och glad med nya midjan börjar man ta en bulle till kaffet. Istället för en halv. Ett glas vin istället för Ramlösa. En efterrätt kanske. Och så är man tillbaka igen där man började. Eller värre. Åtta kilo ner har blivit tio kilo upp.

Erez Alroy i Tel Aviv kallar det jojoeffekten. Han och hans bror har svaret: Telediet.

Bantaren hakar på programmet Slim for Life. Får tid hos en dietexpert som komponerar en passande matsedel. Tar med sig hem en uppsättning vågar och kopplar utrustningen på telefon till en kontrollstation. Bantaren väger sig varje dag och viktuppgifterna sänds automatiskt till stationen där läkare omgående kollar dem. Om vikten inte stämmer med bantarens personliga dietprogram, ringer dietmästaren upp och ger råd så att bantaren kommer ifatt programmet och inte hamnar i jojosvängen. Man kan också själv ringa till en expert som är helt up-to-date med läget tack vare de automatiska telefonrapporterna.

Det hela tar sin tid. Man måste binda sig för 18 månaders Slim for Life. Men då brukar resultatet hålla länge, säger Erez Alroy, VD för SHL Telemedicine.


Ett torn kanske


Det är möjligt att Jerusalem trots tusentals protester kommer att resa ett 135 meter högt observationstorn någon gång år 2005 eller så.

Motståndarna säger att tornet kommer att förstöra stadsbilden och täppa till trafiken. Entusiasterna tycker förstås att motståndarna är kortsynta och pratar sig varma för den hänförande utsikten från toppen av tornet.

Det är tre år kvar till 2005 och sista ordet om tornet är nog ännu inte sagt.


Kain & Abel i ny version

Det tog lite tid. Men nu har historien i bibeln om Kain och Abel faktiskt blivit en opera. Tonsättaren Tsippi Fleischer som har skrivit operan säger att hon fått inspiration av sumeriska och andra urgamla semitiska språk, rester av koptisk kultur och klassiska beduinsånger.

Cain and Abel låg klar att spelas i Jerusalem och Tel Aviv i oktober. Den börjar med fullständig harmoni mellan de två bröderna och deras offer, fåren som också är kvinnor i operan. Bröderna och fåren lever i en slags storfamilj.

Men så kommer mordet. Då är det slut på oskulden.

- När operan är slut begriper man att världen har blivit mycket mer ond, säger Tsippi Fleischer.

Cain and Abel är en ganska stor produktion med 25 musiker, solosångare och dansare.

Musik Werkstadt Wien som specialiserar sig på modern kammaropera spelar operan den här säsongen och den kan komma upp även på andra scener i Europa.Israelisk säkerhet
- även i himlen
Pysselbibel

Nu har det äntligen kommit en bok som är en praktisk hyllning till pyssel och hemmaknåp.

Den heter "Judaikitsch" och innehåller mängder av bilder som stimulerar läsaren att göra insamlingsbössor och ljushållare och annat livsnödvändigt på judiska tema.

Boken kan köpas hos en internetbokhandel för cirka 180 kronor.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.