Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Forskning

Ljuvare andedräkt
En av de mer obehagliga företeelser som vi utsätts för i umgänget med vänner och bekanta, är dålig lukt från munnen. Professor Mel Rosenberg, mikrobiolog, från Tandläkarhögskolan och Avdelningen för Human Mikrobiologi vid Tel Avivs Universitet, har under flera år forskat på att ta fram nya preparat för att förebygga dålig andedräkt. Mer än 80% av den vuxna befolkningen "lider av" dålig andedräkt och det spenderas mycket pengar på att kamouflera den otrevliga lukten - man räknar med att över en miljard dollar varje år spenderas på olika minttabletter, tuggummin, munsköljningsvätskor och liknande. Tyvärr har dock samtliga dessa medel en relativt kortvarig effekt.

Professor Rosenberg bestämde sig för att komma åt orsaken till de flesta dåliga odörerna - nämligen bakterierna som finns i större eller mindre utsträckning i munnen, bl a beroende på hur man mår i munnen. Bakterierna och deras nedbrytningsprodukter ger upphov till ämnen med dålig lukt, t ex flyktiga svavelämnen och kväveföreningar. På dessa har de konventionella metoderna inte någon ihållande effekt.

Vatten-oljeblandning med antiseptika
Professor Rosenbergs forskning har lett till ett preparat baserat på en blandning av två faser - en vatten- och en oljefas. Det visar sig att oljefasen binder bakterier och partiklar från munnen, och dessa avlägsnas från munnen när användaren spottar ut vatten-oljeblandningen. Noggrann forskning har visat att denna formel ger ett gott resultat med längre verkan än alla andra konventionella preparat. Rosenbergs munvatten har redan nått butikshyllorna i Israel och England. För att få maximal effekt skakas flaskan väl före användning. Då erhålls en emulsion av de två faserna. Antibakteriella ämnen finns i både vatten- och oljefasen. Detta preparat påverkar inte bara den dåliga andedräkten, utan har också effekt på det som ofta är orsaken till odören, nämligen någon form av tandköttsinfektion eller t o m tandlossning. Man har sett att resultatet av sköljning med professor Rosenbergs munvatten är bättre än hos andra munvatten på marknaden - både mot dålig lukt och infektion.

Fördelarna för denna produkt kan sammanfattas enligt följande. 1. Vid kliniska tester där man jämför detta preparat med andra, har man sett att effekten för olje-vattenblandningen har en tidsmässigt längre effekt i förhindrandet av otrevliga lukter. 2. Preparatet smakar gott och ger inga brännande känslor i munnen. 3. Preparatet innehåller ingen alkohol. 4. Vid behov kan fluor tillsättas preparatet - det ger en god kariesförebyggande effekt.

(Vid minsta misstanke om tandlossning bör naturligtvis tandläkare konsulteras. Dålig andedräkt som har sitt ursprung i mage/tarm eller lungor, för att inte nämna intag av vitlök eller andra starka kryddor, avhjälps inte av det nya preparatet.)


Flintisar se hit
Nu finns det nytt hopp för oss män, inklusive undertecknad, att återfå lite av det hår som har förmågan att "bara" försvinna. Dr. Amnon Sintov från Institutet för Tillämpad Forskning vid Ben Gurion Universitetet i Beersheva har visat att man kan använda ett läkemedel som ursprungligen har annat användningsområde, som medel att stimulera hårtillväxten.

Prostatacancer och flintskalle - behandlas med samma medicin
Två preparat som används för behandling av prostatacancer, visar sig ha positiva effekter på hårsäckar som inte längre kan "hålla fast" ett hårstrå. Ett av preparaten säljs av läkemedelsfirman Merck, för invärtes bruk för behandling av just prostatacancer. Efter längre bruk har det visat sig att det har effekt även på nytillväxt av hår. Problemet är dock att preparatet är för giftigt för att kunna ges oralt (via munnen).

Orsaken till håravfall hos framförallt män är den förändring som sker i androgena (manliga) hormoner. Ett enzym (protein) i hårbotten förändrar det manliga hormonet testosteron till dihydrotestosteron, vars effekt är att cykeln för nybildning av hår förkortas betydligt, samt att hårsäcken blir väldigt liten. Det faktum att hårsäcken finns kvar ger hopp om att kunna förstora den och därmed återfå hårväxt på nuvarande skinande ytor på skallen.

Invärtes eller utvärtes? Utvärtes!
De preparat som Dr. Sintovs manipulerat, förhindrar aktiviteten av enzymet som förändrar testosteronet. Båda preparaten appliceras direkt på skalpen, d v s utvärtes, och detta minskar betydligt de giftiga effekterna som är resultatet av invärtes bruk. Båda preparaten penetrerar runt hårsäckarna och förstorar dessa, och nya normala hårstrån kan växa ut igen. Eftersom preparatet ges på "ytan" har den ingen effekt på hormonkoncentrationen i blodserum eller andra interna organ. Denna nya användning är baserad på Dr. Sintovs forskning av frigörning av aktiva ingredienser från ett gelpreparat som specialformulerats, och verkningssättet är patenterat. Jag hoppas själv att ett av dem snart ska vara tillgängligt på marknaden.

Dr. J. Stefan RokemTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.