Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Forskning

Menorah på Internet


Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah - från och om Israel

1:96s13

Miljö och ekologi

Filippinskt vulkanutbrott 1991 förorsakade koralldöden i Akabaviken 1992.


Nu är det bevisat. Utbrottet 1991 av vulkanen Pinatubo på Filippinerna 10 000 km från Eilat orsakade att 30 % av korallerna i Röda Havet dog.

Ja, det låter ju helt otroligt, men dr Amazia Ganin från avdelningen för ekologisk statistik och utveckling och dr Boas Leiser från avdelningen för geologi vid Hebreiska Universitetet i Jerusalem har i samarbete med dr Steve Brenner från Institutet för insjö- och havsforskning i Haifa bevisat att så var fallet. De tre forskarna tillbringade en stor del av vintern 91/92 på universitetets institut i Eilat, vilket de också tillhör. Deras bevis publicerades nyligen i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.

Bevisföringen:
I juni 1991 hade vulkanen Pinatubo på Filippinerna ett utbrott. Vulkangaserna som spreds i atmosfären innehöll en ovanligt hög procent av svavel. Svavelmolnet hindrade solljuset att nå jordklotet och klimatförändringar noterades på många platser i världen och även i Israel. Vintern 91/92 var ovanligt kall och nederbördsrik i Israel. Stora delar av Jerusalem var utan elektricitet i tre dagar p g a att snötyngda träd föll ner på elledningar. De av Menorahs läsare som bor i eller just då besökte Israel kommer nog ihåg denna ovanliga vinter.

Näring från botten kommer upp till ytan
Den låga temperaturen och ökade nederbörden medförde att vattentemperaturen i de översta 100 metrarna av Röda Havet blev långt lägre än normalt. Detta i sin tur medförde en omblandning av vattenmassorna ner till 800 meters djup. En sådan omblandning sker inte normala vintrar då de översta 100 metrarna av havet brukar ha en stabil och mycket varmare temperatur och därför har en lägre täthet än bottenvattnet.
Vad har då omblandningen av vattnet med koralldöd att göra? Jo, vattnet från djupen innehåller höga halter av näring som normalt inte kommer upp till ytan. När näringen kommer till ytvattnet börjar en kraftig tillväxt av det fåtal alger som finns i ytvattnet. Normala år lider algerna av näringsbrist vilket begränsar deras tillväxt.

Stark algblomning i Röda Havet
Vintern 91/92 uppstod en stark algblomning i Röda Havet och ytvattnet blev enormt grumligt. Ett 30 cm tjockt lager av alger täckte korallrev och allt annat. De glasbottnade båtarna inställde sina turer och undervattensobservatoriet vid Eilats akvarium var stängt - det fanns inget att se - förutom algblomningen.
Detta medförde att ca 30 % av korallerna dog. För vissa specifika arter var dödligheten upp till 80 % . Korallerna kräver klart vatten för sin fotosyntes och överlevnad. Som tur är har de haft det under de följande åren och nu finns det åter möjlighet att njuta av ett av naturens underverk, med glasbottnade båtar, från undervattensobservatoriet, med snorkling eller det som anses vara den "ultima höjdaren" - scuba-dykning.

Forskarna varnar Till sist varnar forskarna för kommande katastrofer av liknande slag om man inte snarast förbättrar reningen av det avloppsvatten som för närvarande leds ut i viken och göder de alger som finns i ytvattnet. Denna varning lämnas speciellt med hänsyn till den ständigt ökande turistströmmen till Eilat och Akaba.
J. Stefan Rokem

Ytterligare artiklar om israelisk forskning följer inom kort.
Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.