Textlänkar finns längst nere på denna sida


Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

FORSKNINGMEDICINSKA RÖN

Handmaster hjälper förlamade Med elektriska impulser från en liten bärbar apparat som är kopplad till en manschett på underarmen tränas den förlamade handens muskler. Vissa strokedrabbade och ryggmärgsskadade patienters fingrar och tumme kan röras på kommando och återigen fungera.

 Handmaster är en unik uppfinning av professor Roger Nathan vid Ben Gurion universitetet i Beersheva. Han startade 1991 ett företag, NESS Neuromuscular Electrical Stimulation Systems Ltd. Företaget ligger i staden Ra'anana i närheten av Tel Aviv och har vid det här laget redan sålt flera hundra apparater. Handmaster introduceras nu i Sverige. Apparaten består av två delar: en manschett som patienten oftast själv kan ta på sig och en bärbar elektrisk pulsgenerator. I manschetten finns elektroder som har kontakt med de nervbanor som påverkar handens rörelser. Vid utprovningen ställer läkaren in rätt sorts impulser åt patienten. Denne kan sedan använda Handmaster hemma både för att dagligen träna upp sina muskler som annars förtvinar, minska värk och svullnad samt få bort kramper och spasmer. Vid lättare fall kan patienten till och med återfå sin greppförmåga i den förlamade handen.

I Holland skrivs apparaten redan ut kostnadsfritt åt tetraplegiker (ryggmärgsskadade) och strokedrabbade patienter. I USA har det stora företaget Johnson & Johnson förvärvat distributionsrätten.
Handmaster är väldigt intressant och det finns för närvarande inte något lika användbart hjälpmedel, säger dr Christopher Gard på rehabiliteringskliniken vid Borås lasarett, som sett apparaten i funktion. Problemet är priset, ca. 34 000 kronor och hurvida Försäkringskassan vill klassa Handmaster som kostnadsfritt hjälpmedel. Om denna muskelstimulator kan minska de förlamades behov av hjälp genom att de återfår handens greppförmåga, så är dock mycket vunnet för de drabbade, säger dr Gard. Vi vill gärna testa den kliniskt. Behovet är mycket stort världen över, säger Cees Zuiderwijk som är ansvarig för försäljningen i Europa. Priset kan komma ner vid större serier. NESS satsar nu stora belopp på att utveckla andra liknande apparater exempelvis för stimulering av förlamade ben. www.nessltd.com

Franz T. Cohn

handmaster Denne strokepatient med halvsidig förlamning använder sin unika Handmaster i vardagslag.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.