Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiEn riktig vinnare

Den 26 januari delade Handelskammaren Sverige-Israel traditionsenligt ut sitt "Trade Award" till ett företag som förtjänstfullt bidragit till att utveckla handeln mellan Sverige och Israel. 2014 års pris gick till Blatraden AB.


Pristagaren Tord Gustafsson, ägare till Blatraden AB, tillsammans med Bo Andersson och Ulf Birnik ordförande resp vice ordförande i Handelskammaren Sverige- Israel.
Blatraden AB är företaget med hemvist i Öjebyn, Piteå, men med världen som arbetsfält. Företaget arbetar med fiberkompositer - ett material som har många användningsområden, bland annat inom pappers- och elektronikindustrin. Genom sitt delägarskap i Melodea Ltd, ett forskningsföretag med bas i Israel, har Blatraden AB även fått det stora skogsföretaget Holmen AB att gå med som investerare. Melodea har utvecklat "Nano Crystalline Cellulose (NCC)", vilken är baserad på utnyttjande av cellulosafibrer från slam som uppkommer i pappersmasseindustrin.

Blatraden AB:s ägare och FoU- ansvarige Tord Gustafsson, tillika ordförande och medgrundare av Melodea Ltd., som tog emot priset, berättar.

- Vi letade helt enkelt efter de bästa forskarna på bioteknologi inom jordbruk, och de fann vi vid Hebrew University i Jerusalem. Samarbetet ledde så småningom fram till grundandet av Melodea. Dessutom sa det "klick" rent personkemimässigt mellan mig och professor Oded Shoseyov - däri tror jag en stor del av framgången ligger. För att göra någonting bra, måste hjärtat vara med!

Att få med Holmen som samarbetspartner ser Tord som den bästa tänkbara utvecklingsstrategin för samtliga parter.

- Holmen är det stora företaget med långsiktiga strategier och en lång historik. Just sådana industriföretag som vi i Sverige har många av. Israeliska företag, såsom Melodea, är duktiga på att kommersialisera idéer och forskningsresultat - ett givet "win-win" scenario för båda, och något jag tror att betydligt fler svenska företag skulle kunna kopiera.

Även Franz T. Cohn fick en speciell utmärkelse för sitt mångåriga arbete med att sprida information om handelsutvecklingen mellan Sverige och Israel och att delge svenska läsare kunskap om tekniska- och medicinska uppfinningar gjorda i Israel.


Läs mer på:

www.svenskisraeliska.com

www.melodea.eu

www.blatraden.seTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!