Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiSuperkvinnan

Hur kommer det sig att den israeliska finanstidningen "Lady Globes" rankat Orit Hashay bland sina 50 mest inflytelserika israeliska kvinnliga företagsledare år 2012, tillsammans med kraftfulla chefer som Shari Arison och Ofra Strauss? Varför utnämner internettidningen TechCrunch henne till en av tre israeliska kvinnliga företagare att hålla ett öga på?
Av Abigail Klein Leichman, Israel 21c

Orit Hashay är lite skeptisk till all uppmärksamhet. Men det är inte så svårt att förstå varför det görs "vågen" för en attraktiv, framgångsrik kvinna, serieentreprenör i en bransch dominerad av män.

Orit Hashay är 35 år och grundare till det framgångsrika företaget Brayola, en internetsajt som hjälper kvinnor att köpa BH i rätt storlek till vettigt pris.

Bakgrunden är dock lite ovanligare för en entreprenör.

- Jag växte upp i en ultra-ortodox familj i Petach Tikva men bröt mig ur systemet och gick till en "vanlig" sekulär skola när jag var 15 år. I min omgivning hörde jag aldrig ordet entreprenör.

Orit Hashay utbildade sig till programutvecklare och lanserade bland annat mit4mit, en israelisk sida för bröllopstjänster och Vetrinas, en virtuell handelsplats för hundratals butiker spridda över hela världen. Därefter blev hon investeringschef för Carmel Ventures och lärde sig vad internetföretag behövde för att få luft under vingarna.

- Jag har hela tiden vetat att jag skulle bygga något stort, något utanför Israels gränser, men för att kunna göra det behövde jag först lära mer av andra.

Idén till Brayola kom från hennes egen frustrerande upplevelse med två dyra behåar vars band blev hopplöst uttänjda efter fyra veckor.

- Jag blev så arg när jag upptäckte att det kostar cirka fyra dollar att tillverka en behå som säljs för mer än 40 dollar. Jag bestämde mig för att någon var tvungen att göra behå-shopping till en bättre upplevelse, och denna någon var naturligtvis jag.
Så hon lämnade Carmel Ventures att ägna sig åt Brayola.

Samtidigt försökte Orit Hashay bli gravid.

- Vid något tillfälle slutade jag tänka "vad skulle hända om ...". Jag bara fortsatte.

Och hon lyckades. Hashay hittade sin första investerare när hon var sex månader gravid. I åttonde månaden började hon skriva kod för sidan. Brayola startade formellt i februari 2012, en månad efter sonen Daniels födsel. Tre månader senare var hon på TechCrunch i USA för att söka ytterligare finansiering. Daniel stannade hemma med pappa.

Under året som gått har företaget vuxit till att ha åtta anställda och mer än 100 000 registrerade användare. Brayola har 300 behåmärken och 8 000 olika modeller. Sidan fungerar som en plattform. Kvinnor ges möjlighet att kommunicera med andra användare med liknande behåstorlek och/eller smak. Brayola omdirigerar sedan användaren till en web shop och Brayola får provision från företaget.

- Det som driver mig är tanken på att bygga något som människor använder och behöver och älskar, säger hon. Det handlar inte om att ha en bra idé, men att göra något av den. Det är fantastiskt att ha en vision och att se den genomföras.

Att hon dessutom uppnått detta helt själv är också betydelsefullt.

- Det är svårt att få riskkapital som ensam företagare eftersom finansiärer brukar vilja investera i team. Svårt, men inte omöjligt, tillägger hon med ett leende.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!