Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Landet av mjölk, honung … och chips?


Intel i Kiryat Gat
Företaget Intel är världsledande inom tillverkning av datorer. Intel grundades 1968 och tre år senare, 1971, såg världens första mikroprocessor dagens ljus.

Sedan dess dominerar Intel branschen och företagets produkter finns i 70-80 procent av världens persondatorer, smarta telefoner, läsplattor och andra liknande produkter.

Israel är sedan länge mycket framgångsrikt inom utvecklingen av trådlös kommunikation och programvaruutveckling, IT och bioteknik så det borde inte komma som någon större överraskning att Intel och Israel samarbetar. Något de faktiskt gjort de senaste 40 åren.

Intel etablerade sig i Israel redan 1974 då de öppnade ett design- och utvecklingscenter i Haifa, bolagets första etablering utanför USA. Drygt tio år senare togs den första anläggningen för mikroprocessorer och minneskretsar i drift utanför Jerusalem. Med åren har samarbetet och utvecklingen fortsatt.

I dag finns fem olika Intelanläggningar på olika platser i landet. Störst investering har skett i den lilla staden Kiryat Gat, drygt 50 km söder om Tel Aviv. Historiskt sett var textilfabriken Polgat stadens största arbetsgivare men när den stängde på 1990-talet ökade arbetslösheten. Stadens ledning kämpade för att hitta ny sysselsättning åt sina invånare när förhandlingar mellan Intels ledning och Israels regering inleddes.

Intel beslöt sig för att lägga tillverkningen av datachips i Kiryat Gat och fabriken fick namnet "Fab 18". Kostnaden för att bygga fabriken låg på cirka 1,6 miljarder dollar och den israeliska regeringen beslöt, i ett kontroversiellt drag, att bidra med 525 miljoner dollar för att hjälpa till att finansiera bygget, något de inte ångrat.

Fab 18 kom igång med sin verksamhet under 1999 och det blev en enorm framgång. Fabriken producerar Pentium 4 chip och flashminnen. Framgången har också lett till att Intel fortsatt att investera i Israel. Fabriken Fab 28 öppnade 2008, även den i Kiryat Gat. Det s.k. "rena rummet" där själva minneskretsarna tillverkas, motsvarar ytan på fyra fotbollsplaner och är 10 000 gånger renare än en operationssal på ett sjukhus. Så måste det vara då inga främmande partiklar/damm får komma in och skada chipen.

Även om Intel tackade nej till ett nytt erbjudande från Israels regering tidigare i år för att bygga ytterligare en produktionsanläggning, så fortsätter Israel att vara ett av de få länder utanför USA där Intel faktiskt har produktion, ett land där såväl förnyelse som produktion sker. Ett land av mjölk, honung och chips.

Martin Geifman,frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!