Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiSamarbete bättre än bojkott

Bojkott är fel väg att gå om man vill påverka utvecklingen i Mellanöstern i positiv riktning. I stället borde näringslivet i Europa och Israel samarbeta för att hjälpa medelklassen i arabvärlden.?Det säger den israeliske riskkapitalisten Erel Margalit.??
Av Mikael Törnwall

Erel Margalit besökte Sverige i våras för att diskutera innovation och nyföretagande. En av hans mest framgångsrika investeringar var i svenska Qlick Tech. Men han är också engagerad i israelisk politik och kandiderade en kort period till ordförandeposten i arbetarpartiet. Han är också en av grundarna till Avoda Now, som är en påtryckarorganisation inom arbetarpartiet. Under den första intifadan på 1980-talet organiserade han dialoger mellan arabiska och judiska studenter på universiteten.

Erel Margalit ser protesterna som ägde rum i Israel förra året som ett tecken på att något förändrats i samhället.

- Det var inte extremvänster som protesterade utan vanliga människor. Det är samma unga som kommer att starta framtidens företag, säger han. Det pågår en moralisk debatt i Israel om vilken typ av samhälle det ska vara. Sverige som är ett väldigt jämlikt land kan spela en konstruktiv roll i den debatten.

I Västeuropa förs en ständig debatt om ekonomisk bojkott som vapen för att straffa Israel för övergrep mot palestinierna. Enligt Erel Margalit är det helt fel väg att gå. Han menar att ekonomisk tillväxt är förutsättningen för en stabilitet i Mellanöstern.

- Hela Mellanöstern behöver en medelklass och Israel och Europa kan spela en viktig roll för att skapa det.

Det är en process som Israel inte kan klara på egen hand.

- Låt oss göra det här tillsammans. Jag tror att det är enklare att skapa ett projekt i Jordanien eller Egypten om Sverige finns med. Det är mycket bättre om Europa tar på sig rollen som brobyggare i stället för att stänga oss ute. Det finns en ung generation i Israel, Egypten och Jordanien som vill ha förändringar i regionen. Men det kräver hjälp från det internationella samfundet och från näringslivet.

För den israeliska ekonomin och hightech-sektorn är Erel Margalit optimistisk. Han menar att branschen frodas i hans hemland, inte trots de tuffa förhållandena, utan tack vare att det inte är ett enkelt land att verka i.

- Israel blev inte världens andra hub inom hightech när tiderna var bra och allt var enkelt, utan i kristider. Nu när vi har en ny ekonomisk kris i världen kan vi fortsätta att bygga nya företag när andra regioner drar sig tillbaka.

Samtidigt konstaterar han att landets hightech sektor skiljer sig en hel del mot för tio år sedan, när den dominerades av hårdvaruföretag och tekniskt avancerade mjukvaruföretag.

- Har vi kunnat fortsätta skapa nya idéer? Absolut! Är det inom samma områden som tidigare? Nej. Nu handlar många av idéerna om en kombination av teknologi och nya media. Det är bra för det är dit världen är på väg med uppkomsten av sociala media.

Det gör att han tror att framtidens israeliska företag kommer att anställa många fler kategorier än den typiska ingenjören eller matematikern.

- De företag som vill lyckas inom sociala media måste ha en massa andra kompetenser än duktiga programmerare. Vi är mitt i en revolution som inte bara är teknologisk utan kulturell. Det betyder att företagen måste ta in konstnärer och författare och de måste jobba med filmmakare och psykologer om de ska lyckas.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!