Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

"Till havs - till havs"

Industrin kring kryssningsfartyg sägs växa snabbast i världen i resesektorn. Statistik visar att 16,3 miljoner människor semestrade på ett fartyg under 2011, av dessa steg 237 100 personer i land i Israel, en ökning med 41 % från året innan.

Israels läge, den östra kanten av Medelhavet, är nämligen utmärkt för att attrahera kryssningsfartyg. Ute på öppet hav underhålls passagerarna av personal, dock är en viktig del av alla kryssningar utflykterna i de olika hamnarna som besöks. Det handlar så väl om utflykter, sightseeing som shopping.

Israel erbjuder två hamnar, Haifa och Ashdod och skeppen stannar allt mellan 1 - 3 dagar. När fartygen lägger till i Haifa erbjuds passagerarna en lista av aktiviteter fokuserade på platser kring Genesarets sjö. Från de fartyg som väljer Ashdod som hamn har utflykter till Jerusalem, Betlehem och Döda Havsområdet. En del fartyg går även till Eilat men det är mer sällan.

Då de flesta passagerare besöker Israel för första gången går utflykterna i första hand till de kända historiska och religiösa platserna. För att locka passagerarna att återkomma erbjuder vissa företag lite annorlunda upplägg.

Patra Travel & Tours har till exempel skapat en endagsutflykt med tema mat och dryck. Besökarna får smaka på sex olika lokala rätter samt ett utbud av israeliskt vin. Ett annat alternativ innehåller ett besök på en kibbutz eller att spendera en dag som volontär.

Som förväntat är kryssningsindustrin känslig för det politiska läget i Israel. Mellan åren 2000 - 2007 kom det inga fartyg på grund av den andra intifadan. Än i dag kan ruttan ändras i sista minuten på grund av uppblossande korta konflikter i området.

Detta år förväntas 227 skepp anlända till de israeliska hamnarna. Även om sektorn är på väg att bli en spännande marknad för Israel är det dock svårt att föreställa sig en lika snabb procentuell ökning som under förra året.

Martin Geifman,frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!