Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiRatingen upp

I efterdyningarna av den ekonomiska kris som började redan 2008-2009 kämpar många länder med tillväxten och många länder, speciellt i Europa, lever under en stor skuldbörda.

Ett av de mest utmärkande tecknen för denna verklighet var kanske när USA nedgraderades av ratinginstitutet Standard and Poor's (S&P). Detta drag återspeglar deras tilltro till USA:s möjlighet att ta hand om och överbrygga de pågående ekonomiska utmaningarna.

En månad senare sänktes kreditratingen för Italien, Europas fjärde största ekonomi i nominell BNP.

Hur bisarrt är det då inte att lilla Israel samtidigt fick sin rating höjd? S&P uppgraderade Israel till A+ i september efter de nya stora gasfyndigheterna utanför Israels kust (se Menorah 3-2010) och de inhemska bankernas stabilitet. S&P tror att Israel därmed har större möjlighet att sänka sin statsskuld och således även är värda en bättre rating.

Tillväxttakten i världen förväntas minska nästa år. Bland annat tros den amerikanska ekonomin gå från 2,7 procent till 1,8 procent. Israel å andra sidan tros prestera en ökning på 4,7 procent detta år och 3,2 procent nästa år, allt enligt Israels Centralbank. Detta med hänsyn taget till minskad tillväxt i Europa och USA vilket de facto påverkar Israels export.

Trots dessa positiva siffror sänkte ändå Centralbanken styrräntan i oktober med 0,25 procentenheter. I vanliga fall brukar detta ske när en centralbank vill stötta den ekonomiska tillväxten, denna gång baserade man sitt beslut på de globala riskerna. Den israeliska Centralbanken verkar alltså ha fullt förtroende för hemmamarknaden och oroar sig mer för att resten av världen kommer att dra ner på takten och därmed påverka Israels export.

Så trots att stora delar av världens befolkning känner sig orolig finns det anledning till försiktig optimism för den israeliska ekonomin. För enligt S&P:s upp och nedgraderingar verkar Israel ha bättre koll på sin ekonomi än många andra.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!