Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Fortsatt uppåt

Samtidigt som Europa tappert fortsatte att kämpa mot skuldkrisen och USA enbart visade en antydan till återhämtning var läget helt annorlunda för Israel under 2010.

Det lilla landet med mycket få naturtillgångar upplevde ett robust år med många framgångar. Israel befann sig faktiskt bland de snabbast växande ekonomierna i världen förra året. BNP växte med 4,5 %, bra mycket bättre än de prognostiserade 2,6 % för OECD-länderna. Den israeliska nedgången under krisen var dessutom mindre hård än i många andra OECD-länder. Där andra gick ner med 3,4 % lyckades faktiskt Israel gå fram med 0,8 %.

Hur kommer detta sig då? Israel har stått starkt i den globala turbulensen tack vare att man fortsätter att erbjuda en stark och stabil miljö för företag och investerare. En annan faktor är dessutom regeringens försiktiga skötsel av landets finanser. Under såväl 2009 som 2010 hamnade budgetunderskottet väl under målet.

Dessutom har Israel gradvis minskat sitt budgetunderskott i förhållande till BNP under ett flertal år. Under 2010 låg förhållandet skuld mot BNP på 76 % i Israel, att jämföra med USA:s 93 %. För att förstå hur illa det verkligen kan gå vill jag nämna Grekland vars skuld låg på 130 % av landets BNP under 2010!

Israels relativt hälsosamma skuldnivå, och sättet statsfinanserna skötts har bidragit till Israels framgångar. I maj meddelade OECDs generalsekreterare Angel Gurria, att Israel valts in som fullvärdig medlem i organisationen, ett enhälligt beslut av de 31 medlemsländerna.

Martin Geifman frilansjournalist
OECD är en prestigefylld organisation som representerar de mest avancerade ekonomierna i världen. Att bli fullvärdig medlem kommer med all säkerhet på sikt att leda till ekonomiska förbättringar och öka Israels image samtidigt som olika sektorer av Israels samhälle som ekonomi, miljö, utbildning och arbetsmarknad förhoppningsvis kommer att effektiviseras.

En annan framgång under 2010 var turistinströmningen, ett nytt "all-time-high" på 2,8 miljoner besök, en ökning med 20,8 % från 2009 och 9,6 % jämfört med 2008. Så, förutom att vara en stark ekonomi verkar Israel dessutom vara ett roligt land att besöka.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!