Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiIsraelisk företagsidé etablerar sig i Sverige

Det israeliska affärsnätverket BizMakeBiz har hittat till Sverige. Grundtanken är att ju mer affärsmöjligheter du hjälper andra med, desto mer affärsmöjligheter får du själv.
Text och bild Margarete Nudel

Hastigheten och kontaktytan i den virtuella världen upphör inte att förvåna mig. Jag såg ett inlägg i Facebook och läste att Moshe Harlopsky var i Stockholm för att presentera ett virtuellt affärsnätverk. ”Han måste bara vara israel, undrar om hans företagsidé är intressant att presentera för Menorahs läsare?”, tänkte jag och kontaktade den som hade lagt upp inlägget. Jo då, visst kom han från Israel.

Moshe Harlopsky ligger bakom affärsnätverket BizMakeBiz som startade i Israel för cirka två år sedan och som första land i Europa introducerades i Sverige under hösten. Tanken med BizMakeBiz är att företagare kostnadsfritt och utan krav ska få fler möjligheter att hitta nya kunder och få fler affärer. Alla som blir medlemmar lägger upp sin profil, sina produkter eller tjänster i nätverket. Till varje produkt och tjänst kopplar man en provision man kan tänka sig betala när det blir affär. Genom referenser hjälper andra medlemmar företaget till kontakter som skall leda till fler kunder och mer affärer.

Ta detta med att köpa ny bil exempelvis, berättar Richard Finder, europaansvarig för BizMakeBiz. Du är medlem i nätverket och du hör att en kompis vill köpa en bil. Med sökmotorn letar du efter en bilhandlare i systemet, hittar du någon så skickar du, via systemet, en referens till bilhandlaren. Referensen innehåller din kamrats namn och kontaktuppgifter. Bilhandlaren kontaktar sedan din vän med hänvisning till dig. Om det blir affär av, och bara då, betalar bilhandlaren den provision som han själv har bestämt. En del av denna provision tillfaller den som skickat referenser.

I nätverket ingår även ett poängsystem, sökmotor, blogg, forum och mycket mer.

På två år har BizMakeBiz vuxit till över 20 000 medlemmar i Israel. Målet är att nå 45 000 inom tre år.

Läs mer på www.bizmakebiz.se. Vill du kostnadsfritt registrera dig i systemet, ange koden ”Menorah”.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!