Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiNaturgasen flödar

Ett gammalt skämt lyder att när Moses ledde ut judarna från Egypten, svängde han åt fel håll. Om han bara hade svängt av åt öster i stället skulle det judiska folket befunnit sig ovanför de stora oljefyndigheterna på den arabiska halvön. Istället tog Moses av mot väster och fick ett land av "mjölk och honung".

Men nya upptäckter utanför Israels kustlinje visar att Moses kanske hade en bättre näsa för energiutvinning än man trodde från början.
Av Martin Geifman Foto Flickr

Svartsjuka på sina arabiska grannländers rika oljefyndigheter och beslutsamma att minska importberoendet av energi har Israel letat efter egna energikällor sedan 1950-talet. Under åren har man borrat cirka 400 hål på land och 25 i havet utanför kusten. 1999 kom det första fyndet av värde; Yam Thetis fältet utanför Ashskelons kust, 32 miljarder kubikmeter naturgas.

Även om detta räknas som en förhållandevis liten källa, betydde fyndet i sig mycket för Israel. Israel är ett land med mycket få naturresurser och landet har alltid varit tvunget att lita på import av energi, i första hand kol och olja, för att driva sina industrier. Naturgasfyndet satte igång en konvertering av Israels kraftverk från fossila bränslen till naturgas. 2003 producerades ingen elektricitet från naturgas. I dag, sju år senare, står naturgasen för 40 procent av all elförbrukning.

Men källan i Yam Thetis töms fort. Sedan man börjat pumpa ut gas från täkten har redan 16 miljarder kubikmeter använts. Israel täcker en del av sitt naturgasbehov med import från Egypten med vilka man 2005 skrev ett 20-årskontrakt. Källan i Yam Thetis beräknas ta slut inom 3-5 år.

Uppmuntrade av framgången i Yam Thetis fortsatte olje- och gasbolag att borra utanför den israeliska kusten. Men det skulle ta ett helt decennium innan en ny fyndighet av kommersiellt värde skulle visa sig. Det har dock visat sig att upptäckten var mödan värd.

I januari 2009 fann man 240 miljarder kubikmeter naturgas cirka 90 kilometer utanför Haifas kust, en sex gånger större fyndighet än Yam Thetis och mer än Norges, världens näst största gasleverantör, tar upp årligen. Fyndigheten i Tamar var det största fyndet i världen under 2009. Man uppskattar att fyndet kommer att täcka Israels naturgasbehov för de kommande 35 åren, baserat på 2012 års förbrukning.

Israels departement för infrastruktur planerar att öka andelen elektricitet ur naturgas till 50 procent år 2015. Och fördelarna är självklara. Först och främst är naturgas en mycket renare energi jämfört med olja eller kol och därmed bättre för miljön. Utöver detta är naturgasen mycket billigare då den befinner sig på israelisk mark.

I juni meddelade man dessutom att man hittat ytterligare en källa, Leviathan, även denna utanför Haifas kust. Källan beräknas innehålla dubbelt så mycket som den intilliggande källan Tamar, cirka 460 miljarder kubikmeter. För att få en vag uppfattning om storleken; denna enorma täkt av naturgas är cirka 6,5 gånger staden Tel Avivs storlek.

Om den första fyndigheten vid Tamar ansågs vara en vägdelare för Israel är Leviathankällan en jackpot för landet, om alla data stämmer. Israel kommer att ha potentialen att bli en viktig exportör av naturgas. Intäkterna från Leviathan beräknas bli 300 miljarder dollar över källans livslängd. Summan motsvarar 1,5 gånger landets BNP.

Leviathankällan är dock ännu inte fullt utredd även om alla data verkar positiva.

Fyndigheterna av naturgas utanför Israels kustlinje betyder att landet kommer att kunna bli självförsörjande och inte vara beroende av import. Och med potentiell export framöver ser bilden av den israeliska ekonomin definitivt mycket ljusare ut.

Man börjar nästan tro att Moses visste exakt vart han styrde kosan efter 40 års vandrande i öknen…Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!