Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiSuccé för H&M i Israel!

Tidigt på morgonen den 11 mars började entusiastiska israeler ta sig mot Azrieli Shoppingcenter i centrala Tel Aviv. Redan kl 6 bildas en kö och vid 10-tiden bestod den av tusentals personer. Folk hade kommit från hela landet, vissa hela vägen från Eilat. Massan höll sig lugn, sansad och glad fram till klockslaget 11 närmade sig.

Man hade kunnat tro att det var en kö för biljetter till en rock-konsert eller ett privat möte med en internationell filmstjärna. Men… folket väntade på att få ta sig in och vara bland de första att handla när H&M:s flaggskeppsbutik officiellt öppnade.

Ja, för nu har även den framgångsrika svenska modekedjan kommit hit och Israel är H&M:s 37:e land. För närvarande finns cirka 2 000 butiker världen över och innan 2010 års utgång ska det finnas sju filialer i Israel.

Karl-Johan Persson, styrelseordförande för H&M, hade flugit till Israel speciellt för detta tillfälle. I samband med bandklippningsceremonin och framför mängden av israeliska köpare som bara väntade på att få ta sig in i butiken noterade han stolt: ”… det känns stort att till slut vara här och få öppna vår första butik. Vi är övertygade om att vårt koncept kommer att passa de israeliska kunderna väl och vi tror att det finns en stor potential för H&M i Israel”.

Israeler är inte välkända för sitt tålamod så direkt efter att bandet var klippt, trängde sig köpare in i butiken, armerade med kontanter och kreditkort. Omklädningsrummen fylldes fort, så till slut prövade folk kläder i gångarna. Vittnen rapporterade att de svenska representanterna såg chockade ut. Antagligen hade de underskattat de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Israel.

Generellt måste det dock tillstås att israeliska marknaden än så länge varmt välkomnat H&M. Vid 4-tiden den första eftermiddagen hade cirka 8 000 kunder besökt den nya butiken och vid slutet av dagen hade 15 000 kunder handlat kläder och accessoarer för 4-5 miljoner kronor.

En vecka senare öppnade H&M sin andra butik, denna gång i Jerusalem, och i april ytterligare en i Haifa. Under året kommer butiker i Kfar Saba, Rehovot, Netanya och Petach Tikva.

Etableringen av H&M på den israeliska marknaden är en del av den våg av internationella modekedjor som har börjat ta sig till det lilla landet. I februari öppnade The Gap och under året väntas även de amerikanska kedjorna Banana Republic och Old Navy komma.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!