Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiPå väg ut ur krisen

För cirka tolv månader sedan skakades världsekonomin av olika händelser de flesta ekonomer trodde aldrig skulle kunna inträffa. Effekterna av att den amerikanska fastighetsmarknadens bubbla sprack spred sig som en löpeld från land till land. Börser dalade, banker och finansiella institutioner kollapsade. Det fanns en kännbar oro hos alla.

Lilla Israel hade ingen möjlighet att komma undan malströmmen. Landet påverkas starkt av hur världsekonomin går genom internationell handel och fri rörlighet för kapital över gränserna. Den israeliska ekonomin backade med 1,4 % sista kvartalet förra året i jämförelse med de tre tidigare kvartalen 2008. Situationen förvärrades under första kvartalet 2009 med ytterligare 3,2 %.

Åt denna krissituation kunde den israeliska regeringen inte göra något. Efter nyvalet i februari dröjde det ytterligare ett tag innan en koalition kunde bildas och budgeten för 2009 sattes så sent som juli 2009. Eftersom landet saknade finansiellt ledarskap under en längre tid, gick Bank of Israel in och verkställde vissa aggressiva direktiv, som med facit i hand, verkar ha förhindrat en mycket svår tillbakagång. Bland annat satte man styrräntan till den historiskt låga nivån 0,5 % och gick aktivt in i obligationsmarknaden för att få fram likviditet till israeliska företag. Dessa steg hade en positiv påverkan och resultaten lät inte vänta på sig. Redan under detta års andra kvartal ökade BNP 1 %.

Under hösten började bankerna och investmentbolagen dessutom att skriva om sina ekonomiska prognoser. Till exempel trodde Bank of America och Merrill Lynch tidigare att den israeliska ekonomin skulle backa med 2 % under 2009 och öka med 2,1 % under 2010. I mitten av augusti uppdaterade de sina förväntningar. Nu spår man en tillväxt med 2,5 % under 2010. Det är dessutom allmänt erkänt att Israel är ett av världens första länder som framgångsrikt börjar resa sig ur den ekonomiska världskrisen.

Även om den ekonomiska situationen har stabiliserats i landet och i världen, finns det fortfarande en hel del problem som måste lösas och utmaningar att möta innan man är i hamn. Men så länge som världen lyckas hålla depressionen på avstånd kommer Israel med största sannolikhet att ta sig helskinnade ut ur den största ekonomiska krisen världen sett sedan 1930-talet.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!