Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Karriär i vitt

Israels styrka inom det medicinska området är väl känt inom medicinen över hela världen. Det lilla landet har utvecklat teknik och processer som räddar liv, den blommande medicinska turistindustrin drar till sig utlänningar för behandlingar.

Adam Tanenbaum är en israelisk entreprenör som har tagit vara på detta goda rykte genom att starta ett rekryteringsföretag för israeliska sjuksköterskor som vill flytta till USA. I företagets databas har han för närvarande 1 000 intresserade personer registrerade.

- Det finns en växande brist på sjuksköterskor i västvärlden, mest akut är situationen i USA, säger Adam Tanenbaum och uppskattar siffran där till 200 000 personer. Sjuksköterskor är en av de få yrkesgrupper som har prioritet A när det handlar om att få arbetstillstånd i USA.

Företaget Career Works har kontakter med olika medicinska behandlingscenter i hela USA. Det omfattar sjukhus, äldreboenden, dialyskliniker och hemtjänstföretag. Adam Tanenbaum ser till att matcha tjänst och ansökande för att sedan förhandla fram den bästa paketlösningen. Utöver själva jobbet ser han till att sjuksköterskorna har alla nödvändiga examina och språkkunskaper som krävs. Naturligtvis hjälper man även till med allt pappersarbete i samband med flytten.

- Vi tar inte betalt av sjuksköterskorna för våra tjänster, det är arbetsgivaren som betalar oss.

Dock handlar det inte bara om israeliska sjuksköterskor, Career Works hjälper sjuksköterskor i hela världen att hitta nya jobb. För närvarande består databasen av cirka 25 procent israeler men filippiner, kineser och många andra befinner sig i olika stadier av rekryteringsprocessen. Adam Tanenbaum har dock aldrig träffat någon av de sökande, all kontakt sker via telefon, internet och videkonferenser.

Israeliska sjuksköterskor är i många fall bäst anpassade för arbete i USA tack vare att den israeliska utbildningen baseras på amerikansk standard. Tyvärr har landets många terrorincidenter gjort att israeliska sjuksköterskor har specifik kunskap inom trauma och brännskador vilket gör dem extra eftertraktade.

Även om USA är Adam Tanenbaums främsta marknad just nu har han framgångsrikt placerat sjuksköterskor både på Nya Zeeland och i Australien. Han hävdar att detta är en riktigt global rörelse och om Sverige behöver hjälp, så är han inte främmande för det heller.

Martin Geifman, frilansjournalistTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!