Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Ekonomin vänder ner

Trots den ekonomiska krisen i världen höll sig den israeliska ekonomin relativt stark under 2008 och lyckades med konststycket att visa tillväxt i alla sektorer. Statistik visar att BNP ökade med cirka 4 % under året, något svagare än de tidigare åren, då siffrorna legat kring 5 % per år. I jämförelse med andra länder presterade Israel dock mycket väl.

Fram till början av detta år verkade det dessutom som om den israeliska ekonomin skulle fortsätta att trotsa den nedåtgående världstrenden och behålla positiv tillväxt. I mitten av januari spådde Bank of Israel (BoI) att BNP skulle gå upp 1,5 % under 2009, landets export skulle öka eftersom den innehåller basprodukter som läkemedel och gödningsmedel.

Men eftersom världsekonomin fortsatte sin nedgång i vad som är den värsta finansiella krisen sedan 1930-talet, drabbades även Israel. Mot slutet av januari skrevs prognosen ned från + 1,5 % till - 0,2 % under 2009. Privata investeringsföretag är dock än mer pessimistiska. Strax efter BoI lämnat sin nya prognos, reviderade investmentbanken UBS sin prognos till - 0,8 % från + 1 %.

Minskad tillväxt i världsekonomin och världshandeln är de främsta anledningarna bakom de dystra beskeden. Enligt UBS ekonomer tros den amerikanska ekonomin falla med 1,2 % i år och Europa med 2 %. Tillsammans står dessa två regioner som mottagare för 70 procent av den israeliska exporten vilket tros resultera i en exportnedgång med 2,4 %, diamanter inte inräknade.

Och de tuffare tiderna märks redan. Under januari blev 19 719 personer arbetslösa, den högsta siffran någonsin under en månad. Under 2008 var 6,1 % av befolkningen utan jobb, i år tros den siffran öka till 7,6 %.

Åtgärder har tagits för att förbättra situationen. BoI har sänkt styrräntan från 4,25 % i oktober 2008 till 1,0 % i februari. De hoppas med denna sänkning, samt framtida förväntade sänkningar, få fart på investeringarna. Dessutom hoppas de att de ekonomiska stimulanspaketen i USA och Europa även får effekt i Israel.

BoI tror att den israeliska ekonomin kommer att vända under 2010 och att BNP då igen kommer att öka med 2,7 %. Vi kan bara hoppas att de har rätt.
Martin Geifman, frilansjournalistTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!