Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Israel och den finansiella krisen

Den finansiella kris som sveper över den globala ekonomin är minst sagt skrämmande, ingen verkar kunna spå när vändingen kommer att ske. Både OECD och IMF tror att den amerikanska ekonomin kommer att sjunka med 0,7 - 0,9 % under 2009. EU förutspås minska med 0,5 %.

Israel är en liten och öppen ekonomi där import och export står för cirka 90 % av landets BNP. Därför kom det inte som någon överraskning när Israels finansminister yttrade orden "det finns inget tillräckligt stort paraply för att skydda oss mot stormen". Och om den lokala aktiemarknaden är barometern ser det verkligen illa ut; fram tills mitten av november hade de 25 mest omsatta aktierna gått ner med 44,8 %.

Man kan inte låta bli att undra; hur drabbat kommer Israel att bli? Enligt Terence Klingman, chefsanalytiker på mäklarfirman Excellence Nessuah kommer 2009 inte att bli ett lätt år "men inte så illa som i resten av världen". I motsats till världsekonomin tror Nessuah att den israeliska ekonomin faktiskt kommer att växa med 1-2 %.

Men hur är en tillväxt möjlig i en avstannande världsekonomi? Det främsta skälet är att Israel har en solid ekonomi. Sedan nedgången 2001-2003 har BNP vuxit med närmare 5 % varje år samtidigt som de ekonomiska fundamenten fortsatt vara friska. Landet har behållit ett budgetöverskott och samtidigt stadigt minskat sin utlandsskuld . Den israeliska shekeln har blivit en av världens starkaste valutor.

Något stödpaket till israeliska banker är det heller inte tal om. Tack vare ett regelverk som togs i bruk för ett antal år sedan garanteras de flesta krediter genom företagsobligationer och inte via bankerna vars balansräkningar ser ganska friska ut. Israel har heller inte drabbats av någon fastighetsbubbla av samma anledningar. Så även om bankerna kan förvänta sig minskade vinster nästa år, kommer ingen bank att behöva stänga.

Terence Klingman tror dessutom att de positiva exportsiffrorna fortsätter under 2009. Trots att det är de vikande marknaderna i USA och Europa som är de främsta mottagarna, gör blandningen av exportvaror Israel mindre sårbart. Excellence Nassuah tror på en exporttillväxt på 2 % nästa år.

Och även om den israeliska ekonomin kommer att känna av världens finansiella kris, och även om det kommer att dröja flera år innan man åter ser den snabba tillväxt som karakteriserat landets ekonomi de 3-4 senaste åren, kan man förstå att Terence Klingman anser Israel vara en lugn hamn för världens potentiella investerare, speciellt i jämförelse med resten av världens hamnar.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!