Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Ekonomi



Clal etablerar sig i Sverige

Det israeliska investmentbolaget Clal Finance etablerar sin verksamhet i Sverige under september månad.

- Vi ser inte vår etablering i Sverige som en renodlad etablering i den svenska marknaden utan som ett avstamp mot hela Norden, berättar Aviram Kalev, chef för Clal Finance Global Market.
Text och bild Margarete Nudel

Menorah har skrivit om Clal Finance tidigare. Då handlade det främst om företagets svenskfödde VD, Danny Guttman och de projekt han drev. Idag är läget annorlunda. Clal Finance Global Markets blickar utanför landets egna gränser och en av de marknader som känns intressanta är Norden, med Sverige som bas.

- Det finns stora likheter mellan Sveriges och Israels företagsklimat. Bland annat är vi bägge starka och framgångsrika inom IT och läkemedel. Det finns många intressanta israeliska företag den svenska marknaden kan investera i. Vi blir de första icke-nordiska rådgivarna på marknadsplatsen Stockholmsbörsen First North.

Tillsammans med Yaron Lester, företagsutvecklare för den nordiska marknaden, har Aviram Kalev besökt Stockholm för att knyta nya kontakter för den framtida etableringen och berätta om den israeliska marknaden.

- Svenska investerare ser på israeliska företag som lokala israeliska företag, vi har en annorlunda bild. Den israeliska marknaden är i sig en liten marknad men många börjar globalt och går lokalt, tvärtom den gängse bilden.

- Israel är heller inte en inkörsport till Mellanöstern som många tror, utan snarare till USA .

Ett bevis på det kan räknas i antal israeliska företag noterade på Nasdaq, 110 stycken. Israel är land nummer två i antal på Nasdaq, direkt efter USA och före Kanada.



Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet



© Citera oss gärna - men ange källan!