Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiHumankapital, är det något som bara finns på insidan av människor, eller kan man även räkna in fotomodeller i den gruppen?

Oberoende av detta, den israeliska looken slår allt mer internationellt och den ekonomiska betydelsen ska inte underskattas.
Av Martin Geifman  Foto Yuli Models

Het exportvara

Det är väl känt att Israel saknar naturtillgångar, största delen av staten har grundats på öken- eller svampmark. Men ekonomer och affärsfolk har en tendens att se förbi de mänskliga tillgångarna, och då menar jag inte alla begåvade vetenskapsmän och ingenjörer som gjort Israel till världens hightech-arena. Allt fler israeler har börjat valsa ner för catwalks i Paris och synas på omslaget av glassiga internationella modetidningar. Det finns en ökande efterfrågan av den "israeliska looken" på den starkt lukrativa modellmarknaden. Man kan utan överdrift säga att både kvinnliga och manliga israeliska modeller kan anses vara en av landets mest spännande exportprodukter.

En av de ledande agenturerna är Yuli Models i norra Tel Aviv. Ziva Michael, VD för företaget, anser att israeler besitter en särskild sorts skönhet.

- Vi är annorlunda. Inom befolkningen finns barn med blandat europeisk- och mellanöstern-ursprung. Det ger många ett annorlunda och unikt utseende.

Det unika är också det som slår. Enligt Ziva Michael har modellscouter kommit till Israel under flera års tid för att hitta nya ansikten för sina produkter; parfym, lyxklockor och mycket annat.

Det finns en handfull israeliska modellagenturer i landet. Modellernas bilder läggs ut på internet och större delen av arbetet hos agenturerna sker via datorer. "Alla" vill slå internationellt, drömmen är att få komma till New York men den internationella karriären börjar oftast med jobb i närbelägna Grekland eller Turkiet. Israeliska modeller har också slagit väl i Sydafrika och Tyskland, två bra länder för modeller då där produceras många kataloger och modellmöjligheterna är stora.

Modellyrket är dock inte längre ett utpräglat kvinnoyrke, även om branschen fortfarande består av flest kvinnor. Männen grupperas generellt i två kategorier; de som har den sexiga, muskulösa och atletiska looken eller de som har den internationella affärslooken. Israel kan skryta med ett stort urval av bägge typerna samt många modeller som passar in i bägge kategorierna.

Ett problem som de israeliska modellerna måste finna sig i, något som andra modeller inte behöver oroa sig över, är den obligatoriska militärtjänsten. Israeliska kvinnor måste tjäna sitt land i två år och israeliska män i tre år. För de flesta betyder uppehållet slutet på modellkarriären. Många försöker därför få frisedel.

- Tidigare fick den som ville frisedel, med dagens säkerhetsläge är det inte lika lätt.

Men det behöver inte vara så. En kvinnlig modell som slagit stort och ändå gjort militärtjänstgöringen är Tal Shomron. Hon började som tonåring och fortsatte fram till dess att hon gick med i det israeliska flygvapnet. Tal återvände till modellandet efter militärtjänsten och har lyckats återuppta sin karriär med jobb i Paris, Kapstaden, London och Wien.

Yoav Reuven började först efter militärtjänstgöringen. Idag är han 22 år och har bara hållit på i 1,5 år. Han började som det israeliska klädföretaget GOLFs ansikte men syns numera i annonser för Perry Ellis produkter över hela världen. I våras spenderade han en månad i Paris med världens mest kända modellagentur, Ford Modeling Agency.

Naturligtvis går det inte att hitta siffror på hur de israeliska modellerna bidrar till landets BNP eller utrikeshandeln heller för den delen. Det är ingen som vet hur många israeler som jobbar professionellt som internationella modeller men Yuli Models uppskattar att de är färre än 1 000 personer.

Men även om exporten av teknik och hightech bidrar till ett stadigt och ökande inflöde i landets kassakistor är ändå den hetaste exportvaran supermodellerna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!