Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Färska kryddor - från Israel

Färska kryddor är naturens gåva till alla oss som älskar att laga mat. Utöver naturliga smakämnen, arom, färg och vitalitet tillför och förvandlar de färska kryddorna alla recept från "vanliga" rätter till kulinariska upplevelser.

Även om citrusfrukter är det folk generellt tänker på när de tänker på israelisk jordbruksexport är det hög tid att även leta i andra hyllor när man vill handla israeliska produkter. Vänd blicken mot de färska kryddorna och titta efter ursprungslandet nästa gång du vill handla oregano, basilika, koriander eller kanske rosmarin. Det finns nämligen en stor chans att just den rosmarin som du köpte för att förhöja smaken på söndagssteken eller klyftpotatisen i ugnen kommer ifrån ett växthus i Galiléen. Och det är fullt möjligt att den mejram du klippte ner i pastarätten kommer från Negev.

Kryddorna skeppas ut från Israel med hjälp av det israeliska företaget Agrexco, störst inom export av jordbruksprodukter. Av de cirka 10 - 11 000 ton färska kryddor som exporteras ut från Israel varje år går 150 - 180 direkt till Sverige.

Året-runt sol och rätt sorts topografi har skapat ideala förhållanden för kryddväxter för kommersiellt bruk. Agrexco hanterar och exporterar över 30 olika sorters färska kryddor. Men det slutar inte där. Eftersom det finns flera sorter i varje familj (basilika, röd basilika, citronbasilika osv) handlar det om cirka 2 000 olika produkter.

Att administrera denna digra produktlista med jordbruk utspridda över hela landet kräver mycket av företaget. Till det kommer den korta livslängden på varje produkt. Man kan räkna med mellan 7 - 20 dagar i butik, beroende på produkt. Det gäller alltså att få produkten från fälten till konsumenten på kortast möjligast tid samtidigt som kvaliteten bevaras. Definitivt en utmaning.

Administrationen av detta sker i Tel Mond, öster om Netanya. Där hanteras 40 ton varje dag med hjälp av tyska maskiner och israelisk software. Cirka 40 ton paketerade färska kryddor anländer varje dag, de placeras på ett löpande band, etiketteras och skickas därefter direkt till kunder i Europa, USA och Fjärran Östern. Det handlar om cirka 35 000 lådor varje dag.

Så nästa gång du söker efter bladpersilja eller koriander att smaksätta middagen med, se till att välja den som kommer ifrån Israel. Smaklig måltid!

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!