Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiIsraeliska UD, industri- och handelsdepartementet, internationella handelskammaren, svenska och israeliska ambassaderna, turistdepartementet, enskilda företag, bokförlag, sjukhus och förskola var en del av de värdar som mötte upp för att informera när svenska småföretagare ville knyta kontakt med israeliska kollegor och israeliskt näringsliv. Handelsattachén vid Israels ambassad i Stockholm ställde också upp för gruppen.
Av Siewert Öholm, Världen idag

Företagare fick affärskontakter i Israel

Mellan den 16 och 23 oktober arrangerade Världen idag Näringsliv en ambitiös företagarresa till Israel. Det blev ett hårt program med många möten och ett omfattande nätverksbygge.

Redan ankomstkvällen till Jerusalem gav journalisten Dick Haas gruppen en tung breafing i israelisk aktuell inrikespolitik. Därefter följde späckade dagsprogram som väl bevisade att resan knappast kunde kallas pilgrimsresa. Den lediga dagen ägnades åt en klassisk resa i norr med båttur på Gennesarets sjö och besök på de välkända bibliska platserna. Flera av deltagarna mötte Israel för första gången.

I programmet fanns även studiebesök i en bosättning med lunch i hemmet hos ordföranden i den lokala synagogan, tillika småföretagare och importör av virke. Vingården i området var ett av studieobjekten, liksom förskolan. Gruppen fick också möta ledning och personal vid det mycket kända Hadassah-sjukhuset utanför Jerusalem. Sjukhuset är känt för sin höga tekniska standard, men man har också nominerats till Nobels fredspris för sina insatser att ge vård till alla, oberoende av om man är jude eller palestinier. Slöjorna i väntrum och foajéer var lika många som kippor och sjalar.

Finalen utgjordes av en stor så kallad workshop på internationella handelskammaren i Tel Aviv. Där fick den svenska gruppen utbyta erfarenheter med ett 20-tal israeliska företagare. I flera fall togs också kontakter som kan resultera i ömsesidiga affärer mellan länderna. Delegationen togs emot på högsta nivå av presidenten i Israeli Chambers of Commerce, Uriel Lynn.

Besöket på svenska ambassaden i Tel Aviv blev historiskt eftersom det blev den första svenska delegation som togs emot av Sveriges nya ambassadör i Tel Aviv (se artikel på sid 45). Besöket resulterade i planer på ett organiserat näringslivsseminarium kring export och import mellan länderna av produkter på "småföretagarnivå". Det handlade till exempel om e-handel, teknisk support och hälso- och hudvårdsprodukter.

Unik deltagare, som togs på största allvar av värdarna, var 15-årige Markus Andersson som sökte och fick kontakter för sitt nystartade e-handelsbolag.

Slutsatsen för de flesta av deltagarna blev "aha-upplevelsen" om Israel som en naturlig handelspartner mellan två högutvecklade länder.

- Det vanliga livet i Israel är väldigt lite av det vi ser i svenska medier, konstaterade Morgan Wessberg, smörgåstårtefabrikant från Göteborg.

En ovanlig avslutning för en företagarresa blev när hela gruppen firade nattvard i den så kallade trädgårdsgraven (Gordon´s Golgata) i östra Jerusalem.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!