Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Förra året och i år

Så här i slutet av året känns det bra att se tillbaka på Israels ekonomi och blicka in i kristallkulan. Det har varit ett turbulent år med fortsatt instabilitet i regionen och globala energipriser på nya rekordnivåer.

Trots detta har den israeliska ekonomin visat på signifikant styrka och fortsatt att växa stadigt. Enligt preliminära siffror har BNP ökat med 5,2 %, helt i linje med många oberoende ekonomers förutsägelser.

Detta betyder att den israeliska ekonomin vuxit med i snitt mer än 5 % varje år sedan 2004,, vilket är en klar förbättring sedan seklets början då siffran låg på mindre än 2 % (2003). Trots dessa ljusa siffror befinner man sig fortfarande efter sina grannar då Egypten förväntas öka sin BNP med 7,1 % i år och både Jordanien och Iran tros hamna på en tillväxt på 6 %.

Den israeliska ekonomins uppsving beror till stor del på den globala högkonjunkturen. Exporten tros öka med 8,1 % i år efter starka 5,9 % under 2006. I princip ökar alla exportområden även om turistindustrin med sina 10,2 % är starkast av dem alla. Under årets tredje kvartal ökade antalet hotellnätter med närmare 4 % i jämförelse med samma period under 2006 så siffran hamnade på 15,4 miljoner. Om trenden fortsätter under fjärde kvartalet kan 2007 mycket väl bli ett toppår.

Samtidigt med ökad export fortsätter den inhemska ekonomin också att gå bättre vilket börjar leda till en mer balanserad (och hälsosammare) tillväxttakt i ekonomin. Den privata konsumtionen förväntas öka med 6 % efter att ha ökat 4,5 % år 2006. Denna förstärkning beror bland annat på att arbetslösheten har minskat från 11 % år 2003 till 7,5 % idag.

Även om den globala ekonomin och ökad inhemsk efterfrågan har hjälpt upp den israeliska ekonomins tillväxt får man inte glömma att den israeliska regeringens ekonomiska politik också har en stor roll i detta. Detta återspeglas i det låga handelsunderskottet som troligtvis kommer att hamna under 0,5 % av BNP att jämföra med det ursprungliga målet på 3 %.

Tyvärr visar kristallkulan för 2008 inte på lika optimistiska siffror. Internationella Valutafonden spår att Israels tillväxt kommer att hamna på 3,8 %. Landets näst största bank, Bank Leumi, är något mer optimistisk och förutspår 4,1 %. Bägge tillskriver sina prognoser det faktum att världsekonomin, med USA i spetsen, förväntas sakta ner under kommande år vilket naturligtvis även påverkar Israel.

Men även om tillväxten kanske minskar en aning nästa år är grunden i Israels ekonomi fortsatt stark och landet är definitivt på rätt väg.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!