Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt

Tager du denna…?

Bröllop är underbara tillställningar där par utbyter löften om att leva tillsammans för resten av livet. Men vid sidan av romantik och kärlek finns en finansiell aspekt och summorna det handlar om är signifikanta. I Israel handlar bröllop oftast om tillställningar med 200 - 400 inbjudna gäster, mat, musik, blommor och hyra av lokal.

- Totalt omfattar bröllopsindustrin miljontals shekel i Israel, uppskattar Danny Marx, bröllopskoordinator.

Statistik från Israeliska Statistiska Centralbyrån bekräftar hans uttalande. Under 2005 gifte sig 41 029 par, en ökning med fem procent från året innan. I snitt beräknas ett bröllop kosta 165 000 kronor, sammanlagt drygt 615 miljoner kronor.

Det billigaste sättet för ett judiskt par att gifta sig är att ta sig till det lokala rabbinatet och gifta sig inför två vittnen. Det mer populära sättet omfattar att hyra lokal och bjuda in gäster. I vissa fall kan det handla om upp till 500 personer. Ett bas-bröllop ligger på mellan 300 - 400 kronor per kuvertavgift men eftersom "the sky is the limit" så berättar Danny Marx att mellan 10 - 20 bröllop varje år kostar närmare två miljoner kronor per fest. Ganska självklart handlar det då om kändisbröllop, framstående idrottsmän eller mycket framgångsrika affärsmän.

För att få hjälp med sitt livs fest tar många hjälp av en koordinator för att hålla budget och slippa hålla i alla trådar själv. Kostnaden för hjälpen varierar naturligtvis men man får räkna med att lägga ut cirka 20 000 kronor. Det finns många par som väljer att viga sig i Israel trots att de själva inte är bosatta i landet och då kan en koordinator vara till stor hjälp.

Den vanligaste gåvan i Israel är pengar; kontanter eller check, något som hjälper de nygifta att betala för en del av kalaset så att de slipper börja sitt liv tillsammans med att börja betala av en stor skuld.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!