Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiRing oss!

Jerusalem har aldrig varit känt för att vara ett centrum för företag eller industri i Israel bortsett från det som handlar om statsaktiviteter, staten är stadens störste arbetsgivare. Men ett utländskt företag visar att det faktiskt inte behöver vara så. De strävar efter att sätta fler Jerusalembor i sysselsättning, främst vänder de sig till dem som inte har hebreiska som modersmål.

IDT Global Services startade sin verksamhet i Jerusalem under 2004 med det uttalade målet att öka antalet arbetstillfällen för stadens, och förstädernas, invånare. När IDT öppnade sin verksamhet i Israel hade hightech-bubblan precis spruckit. Många, speciellt nyinvandrade israeler, lämnade staden och faktiskt även landet, för att de inte kunde hitta arbete.

IDT: s moderföretag IDT Corporation, är USA:s fjärde största telekommunikationsföretag för rikssamtal med en årlig omsättning på närmare tre miljarder dollar. Företagets grundare, Howard Jonas, är jude och genom att etablera sig i Israel ville han hjälpa till att skapa nya arbetstillfällen samtidigt som aktieägarnas värde ökade. Jonas såg snabbt till att utnyttja all den språkkunskap som fanns hos de mängder av immigranter från världens alla hörn som finns i landet.

Med detta i bakfickan öppnade IDT ett call center i Jerusalem. Där tar man emot, och skickar iväg, telefonsamtal på över 15 språk från världens alla länder. Varje IDT anställd arbetar enbart på sitt modersmål. Med hjälp av modern teknik och internet vet personen på andra sidan luren inte att den han pratar med befinner sig tusentals kilometer därifrån.

IDT utför en mängd olika tjänster för sina företagskunder. Bland dessa finns kundtjänst, teknisk support, försäljning och även välgörenhetsinsamlingar. Kunden förblir konfidentiell men det är väl känt att IDT har arbetat med USA:s ledande internetföretag, AOL (America On Line).

För närvarande har IDT närmare 1 000 personer anställda i Jerusalem. En promenad genom huvudkvarterets sexvåningshus runt lunchtid ger dock intrycket av att de snart kommer att gå i konkurs. Rummen och våningsplanen är så gott som tomma och övergivna. Här sker nämligen mest aktivitet mellan klockan fyra på eftermiddagen och klockan fyra på natten, de timmar då USA:s flesta företag håller öppet. Mitt på dagen sköter man de europeiska kunderna som ännu inte är så många.

Det israeliska folkets skicklighet, i kombination med hög kvalitet, tillåter IDT:s kontor i Jerusalem att konkurrera med liknande företag vars säten finns i Indien och Östeuropa. Företaget har varit så framgångsrikt att IDT funderar på att öppna ytterligare kontor i Israel, i Beersheva innan detta års utgång och i Safed under våren 2008.

IDT: s etablering i Jerusalem har varit lyckosam för staden med sin blandade befolkning och ett bevis på att Jerusalem som stad har potential att bli ett framtida företagscenter.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!