Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiSalt blir sött

Miljöteknik är en växande industri i hela världen. Västvärlden med miljömedvetna människor inspireras att ta vara på jordens naturliga resurser mer effektivt och minimerar därmed skadan på sin omgivning.

Även Israel intresserar sig för miljömedvetenhet, dock i en jämförelsevis långsammare takt. Här satsar vi på renare produktion, ett resultat av dessa investeringar är att antalet israeliska företag som sysslar med miljömedvetande har ökat. Enligt det israeliska exportrådet exporterar dessa företag för cirka 600 miljoner dollar per år. Ett av de områden Israel där är världsledande är vattenavsaltning.

Det är ett känt faktum att Israel har en kronisk brist på vatten men det är även ett problem för landets grannar. I Nordafrika och Mellanöstern bor totalt mer än sex procent av världens befolkning, på samma yta finns dock mindre än två procent av världens förnybara färskvattenkällor. Israels färskvattenreserv, Gennesaret sjö, hotas dessutom konstant av landets norra grannar. Situationen har gjort att Israel blivit väldigt sparsam med sitt vatten.

För att råda bot på situationen sjösatte regeringen en övergripande dricksvattenplan år 2000. Strategin krävde ett antal avsaltningsanläggningar längs med Medelhavskusten. Målet var att kunna rena 400 miljoner kubikmeter vatten per år innan 2010. Den första anläggningen i Ashkelon, började byggas våren 2003 och produktionen kom igång i augusti 2005. Den är en av världens största som använder sig av tekniken omvänd osmos (SWRO). Vid full kapacitet ger den 100 miljoner kubikmeter vatten per år motsvarande 5-6 % av Israels totala vattenbehov.

Utöver den stora kapaciteten är anläggningen dessutom väldigt effektiv. Man har använt sig av avancerad teknik, bland annat återvinningsbar energi. Detta har lett till att kostnaderna för det renade vattnet blivit väldigt låga, 0,527 dollar/kubikmeter vatten. För tio år sedan kostade samma mängd avsaltat vatten 1,10 dollar.

Ashkelon-anläggningen har dessutom vunnit erkännande utanför landets gränser. Fabriken fick priset "Årets avsaltningsanläggning 2006" vid den prestigefyllda Global Water Awards i Dubai i mars 2006. Landets framgångar inom avsaltning placerar det bland världsledarna inom detta område.

Martin Geifman är frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!