Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiKöpa lägenhet?

Har du lekt med idén att köpa en lägenhet i Israel? Kanske som en investering eller som en möjlighet att fly från de kalla svenska vintrarna? Du är inte ensam. Både israeler och utlänningar söker efter en fast plats i det Heliga Landet. Israel är världens fjärde största växande ekonomi och fastighetsmarknaden slår i höjden.
Av Martin Geifman

- De senaste två åren har det skett ett dramatiskt uppsving på fastighetsmarknaden i Israel, många förfrågningar kommer från utlänningar, säger Andy Uselius, delägare i Shore Line Estates i Herzliya. Uselius kommer ursprungligen från Stockholm men med sju års erfarenhet av den israeliska fastighetsmarknaden tycker han ändå inte att den nuvarande boomen borde avskräcka folk från att realisera sin dröm i Israel. David Azouri, Uselius partner, poängterar att "det finns fortfarande bra lägenheter på marknaden och dessutom möter nybyggen en del efterfrågan".

Att köpa fastigheter i Israel kan dock skilja sig från hur processen går till i Sverige. Först gäller det att hitta en mäklare, något man bland annat kan göra via internet, annonser eller via rekommendationer. Uselius uppmanar folk att inte nöja sig med den första bästa, då "mäklare är som läkare, det är inte alla som är bra".

Därefter kan man hålla kontakt via e-post eller telefon. Med så många intresserade utlänningar är mäklarna numera vana vid att hantera utländska förfrågningar och de flesta pratar engelska, vissa även fler språk än så.

Mäklaren kan mycket väl bli den viktigaste personen i hela processen. En bra mäklare känner sin marknad och kommer med bra förslag till köparen. För att nå dit måste han först få reda på önskat läge, storlek och naturligtvis den budget han har att röra sig med. Tack vare internet går det snabbt och smidigt att kommunicera, många mäklare har hemsidor där man lätt kan titta på objekt och få goda råd.

Ett annat sätt att köpa en lägenhet är att gå direkt via byggherren eller markägaren. I många fall innebär det att man köper en pappersprodukt, då lägenheten kanske inte ens är färdigbyggd. I dessa fall kan en extra kostnad på cirka 1-2 procent tillkomma för att täcka byggarens juridiska kostnader för att registrera fastigheten hos Israels markregistreringsbyrå. Ett annat sätt är att köpa en redan befintlig lägenhet direkt från ägaren, då tillkommer inga extra advokatkostnader för att registrera markägandet.

Inga israeliska mäklare har ensamrätt på "sina" objekt. Detta betyder att oberoende av vilken mäklare man väljer att arbeta tillsammans med, kan han eller hon visa dig alla tillgängliga objekt på marknaden.

Även om intresserade köpare kan få all information de behöver via internet, bilder såväl som planritningar, rekommenderar både Uselius och Azouri att man tar sig till Israel och tittar på fastigheten innan man skriver på något kontrakt. Detta för att få en känsla för omgivningen och läget, något man inte kan få via e-post. Här kan en bra mäklare verkligen göra en god insats. Om köparen kommer till Israel för en kort inköpsresa gäller det att vara extremt fokuserad och enbart visa objekt som verkligen kan vara av intresse.

Många utlänningar passar på att titta på lägenheter när de besöker Israel under sin semesterresa, Pesach brukar vara en sådan tid. Andy Uselius kan hålla med om att detta kan vara ett bra sätt att kombinera nytta med nöje men vill ändå framhäva att Israel brukar vara "fullt" under de judiska helgerna, många kommer med samma baktanke vilket kan trissa upp priserna och tillgängligheten.

När man en gång hittat det man söker är det mäklaren som tar över förhandlingarna med säljaren. Det är viktigt att komma ihåg att priserna sätts i dollar men att priset som skrivs in i kontraktet är i israeliska shekel och att även betalningen sker i shekel.

Uselius trycker på det faktum att alla som köper fastigheter i Israel måste ha juridisk assistans. Det är ännu viktigare när man köper en pappersprodukt eller direkt från säljaren. En advokat tar hand om detaljerna i kontraktet och skyddar dina intressen. Eftersom man antagligen återvänder hem efter att kontraktet är påskrivet, är det bra att lämna en fullmakt till advokaten så att han eller hon kan avsluta köpet. Advokater hittar man lättast via vänner eller bekanta, mäklarna brukar även kunna förmedla kontakter.

Efter det att köpare och säljare kommit överens, skrivs kontrakten på och en handpenning på cirka tio procent erläggs. I kontraktet finns sedan villkoren för hur den återstående betalningen ska göras.

Klart! Nu kan du flyga hem och lämna resten till advokaten. Att ta lån i israeliska banker är inga problem för utlänningar, ibland får man till och med än mer fördelaktiga räntor än vad israelerna erbjuds. Om detta är något som är aktuellt, då kan det vara bra att skaffa en bankkontakt innan man flyger hem.

Så vad kostar kalaset? Ja, mäklarens arvode ligger på två procent på köpeskillingen, till det läggs 16,5 procent i moms. Advokaten kostar mellan 0,5 - 1,5 procent av köpeskillingen plus moms. Nämnde jag skatterna? Staten vill ju naturligtvis ha sin del av kakan, den kostnaden ligger på mellan 3,5 - 4,75 procent beroende på hur stor köpeskillingen är. Totalt brukar det sluta på sju-åtta procent extra.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!