Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt
Tystnad! Tagning!

"Hurra för Hollywood" utropar filmproducenterna för "there is no business like show business". Men frågan är om det inte finns all anledning att börja ropa "Hurra för Tel Aviv!" då antalet filmer som produceras i Holy Land ökar och flera av vunnit priser på prestigefyllda filmfestivaler.

Israel har i snitt producerat 160 filmer per år under de tre senaste åren enligt David Fisher, ansvarig för den israeliska fonden för film och TV. Av dessa hävdar han att mellan 30-40 stycken når internationell publik. Bland de 160 filmerna finns både långfilmer, kortfilmer, dokumentärer mm.

2005 var det bästa året mätt med intäkter för israelisk film. I absoluta tal handlar det dock inte om så mycket. Israelisk film drog drygt 2,5 miljoner tittare till biografer över hela världen och drog in cirka 22 miljoner dollar. Trots de relativt låga siffrorna är det ändå fem gånger så mycket som under 2004.

Israeliska filmmakare möter två hinder på den internationella marknaden, först och främst handlar det om språket. De flesta filmerna är på hebreiska vilket naturligtvis inte utgör ett problem på den inhemska marknaden. Men många internationella publiker, speciellt i USA, gillar inte att se på film där man måste läsa dialogen i nederkanten.

Det andra hindret är finansieringen. Israel kan inte tävla med de multimiljoner dollar budgetar som amerikanska filmer rör sig med. Europeiska filmare får i många fall statsstöd, de israeliska filmarna får dela på cirka 11 miljoner dollar per år. Det innebär en budget på mellan 5 - 600 000 dollar för en större film men många produceras med mycket mindre medel. Ett resultat av detta är att israeliska filmer oftast fokuseras på psykologiska dramer, kärlek eller är dokumentärer. Alla dessa behöver minimal budget.

Många filmer görs i samarbete med internationella partners, de flesta återfinns i Frankrike, Tyskland, Italien, Amerika, Kanada eller Japan. Fem spelfilmer producerades på detta sätt under förra året med utländska investeringar på upp till tre miljoner dollar. En av de senaste israeliska filmerna som vann en utmärkelse vid en internationell filmfestival var "Broken Wings" (Tokyo 2002). Filmen "Campfire" fick en speciell utnämning 2004 i Berlin och även ett pris i Chicago samma år. Dokumentären "Checkpoint" fick pris som bästa dokumentär i Kanada år 2004. De flesta israeliska filmer som hittar vägen utanför landets gränser visas bara korta stunder på filmfestivaler, enbart ett fåtal når de vanliga biograferna.

Martin Geifman, frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!