Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

EkonomiMartys spalt
Matexporten fortsätter växa

Det händer ganska ofta att jag träffar på utländska turister när jag ska handla grönsaker. Ensamma, i par eller i grupp, strosar de runt mellan gångarna och tittar storögt på det rika utbud som hyllorna erbjuder. När jag ser dem får jag ibland känslan av att detta är en planerad semesterupplevelse, det känns precis som om israeliska grönsakshyllor kan erbjuda turisterna en upplevelse de inte kan få hemma hos sig själva.

Och så är det nog, här finns verkligen ett extremt stort utbud och variation av både grönsaker och mat som är unikt, även mätt med internationella mått. Kombination av läge och demografi har gjort Israel till en kulinarisk smältdegel där europeiskt, orientaliskt och nordafrikanskt kök blandas samman. Resultatet har blivit ett brett utbud av Medelhavs- och etnisk mat som lockar och vars export ökar.

Exporten av mat har ökat stadigt under många år. Enligt preliminära uppgifter exporterades mat för cirka 650 miljoner dollar under förra året. Det är en tioprocentig ökning från år 2004, ett år då exporten hade ökat med 17 % från året innan. EU är ojämförbart den största marknaden och står för 54 %, 21 % går till Nordamerika.

Vid sidan av Medelhavsmaten och den etniska maten har tillverkarna börjat haka på koschertrenden. Det är inte bara judar som köper koscherprodukter; muslimer, hinduer och vegetarianer har drivit upp efterfrågan till nivåer som inte gick att förutse för ett par år sedan. Israel är världens näst största producent av koscher mat i världen efter USA.

Hälsomedvetandet är en annan aspekt. Sant eller falskt, det finns en åsikt om att koscher mat är mer hälsosam än annan mat. Producenterna har hakat på detta och skapat ett brett utbud av köttfria, sockerfria och ekologiska produkter som exporteras till hela världen. Det känns svårt att associera mat med högteknologi men tack vare den har man lyckats ta fram vegetariska hamburgare som ser ut, smakar och doftar precis som om de kom direkt från slaktaren. Och när galna-kosjukan florerade i Europa för ett par år sedan ledde det till ökad försäljning av israeliska vegetariska "kött"produkter.

Israel åtnjuter fria handelsavtal med EU, USA, Kanada och många andra länder. Det gör att produkterna står sig väl prismässigt i konkurrens med andra. Så om du letar efter koscher, etnisk, hälsosam eller vegetarisk mat, eller en kombination av allt detta, så titta efter israeliska produkter. De förtjänar definitivt en plats på ditt matbord.

Martin Geifman, frilansjournalist i IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!