Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiYtterligare ett Nobelpris

Sveriges ambassadör Robert Rydberg i Israel skakar hand med ordförande för Hebreiska Universitetet i Jerusalem, Menachem Magidor, framför en förnöjd Robert Aumann. Foto Sasson Tiram
Israelen Robert J. Aumann delar årets ekonomipris till Alfred Nobels minne med Thomas C. Schelling. De får priset för sina spelteoretiska analyser. I motiveringen står: "för att genom spelteoretisk analys ha fördjupat vår förståelse av konflikt och samarbete".

Aumann föddes i Frankfurt 1930 i en religiös familj men flydde från nazisterna till USA 1938 tillsammans med sina föräldrar och en bror. Där var han tvungen att bestämma sig om han skulle studera till rabbin eller satsa på vetenskapen och valde det senare alternativet. Närheten till religionen har han dock behållit hela tiden.

1956 emigrerade Robert Aumann till Jerusalem. Han älskar sin hemstad och anser att priset också är en seger för Jerusalem där han utfört större delen av sitt akademiska arbete.

Ordet "spelteori" kan kännas lockande för många i en tid då samhället flödar av spel och spelare. Men den som tror att Aumanns teorier gör det lättare att vinna i Monopol eller poker är helt fel ute. Det handlar snarare om abstrakta modeller som visar på hur individer påverkas av andras handlingar.

Begreppet spelteori blev mer allmänt känt i samband med att bland andra John Nash fick Nobelpriset 1995 och hans liv sedermera kom till mångas kännedom via boken och den Oscarsvinnande filmen "A Beautiful Mind".

Aumanns och Schellings teorier bottnar i det "kalla kriget" och kapprustningen mellan öst och väst. Aumanns bidrag gäller upprepade spel. Han har visat att det är lättare att samarbeta om man har en långsiktig relation och också identifierat vilka samarbetsmönster som är långsiktigt hållbara. Teorierna används bredd idag men har haft störst genomslagskraft inom ekonomin med konkreta exempel som hur företag beter sig i en konkurrenssituation, såsom vid priskrig, eller hur stater uppträder i handelsöverläggningar.

En av hans passioner i livet är skidåkning. Den 75-årige Aumann kör helst offpist, gärna i de franska alperna. Förra året tappade han både skidor, stavar och hatten, det höll på att sluta illa, men Robert Aumann har inte låtit den incidenten avskräcka honom utan kommer att ta sig an pisterna i år igen.

Familjen är stor, 35 personer. Han har sammanlagt 19 barnbarn och två barnbarns barn. Till Nobelstiftelsen uttryckte han en önskan om att få ta med alla till festligheterna. Om det blev så eller inte, fick de av Menorahs läsare som såg på Nobelfesten 10:e december reda på då.

Aumann är den åttonde israelen som fått Nobelpris.

Margarete NudelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.