Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Ekonomi



Martys spalt
L'chaim! - Skål!

I juni beslutade Israels handelsdepartement att investera en miljard dollar under de kommande fem åren för att dubblera exporten av en av landets mindre kända produkter, nämligen vin. Om de lyckas kommer exporten ändå inte att stå för mer än en procent av landets export. Vad det kommer att betyda i form av goodwill på den globala marknaden går dock inte att räkna i pengar.

Under 2004 uppgick den israeliska vinexporten bara till 13,2 miljoner dollar, vilket ändå är en ökning med 15 procent från året innan. Vinerna exporterades till 57 länder förra året med USA i topp tätt följt av Frankrike och Storbritannien.

Israel har en lång historia av vintillverkning, längre än många av dagens stora vin nationer i världen. I Bibeln berättas hur Moses skickar ut två män att spionera i Kanaans land och att de kommer tillbaka med en vinstock som de bär mellan sig. Den bilden är idag Carmel Winerys logotyp. Arkeologiska utgrävningar visar att det fanns en väl utvecklad och framgångsrik vinindustri i Israel i gamla dar.

Många judiska nybyggare från Europa började som jordbrukare och vintillverkare när de kom till Palestina i början av 1900-talet. Den första kända vingården i Israel i moderna tider öppnades 1848 i Jerusalem. Med finansiellt stöd av kända personligheter som Sir Moshe Montefiore och baron Edmond de Rothschild blommade den lokala industrin.

Många israeliska viner har vunnit prestigefyllda internationella priser.
När Israel grundades 1948 fanns 17 hektar druvodlingar i landet med 14 tillverkare. Idag har ytan ökat till cirka 40 hektar och 20 kommersiella tillverkare, till det kommer fler än 100 mindre, exklusivare pressar med små upplagor. 2004 skördades 53 500 ton druvor.

Israeliskt vin har visat en tydligt förbättrad kvalitet under åren. Många israeliska viner har vunnit prestigefyllda internationella priser. Även om det växer flera dussin olika sorters druvor i Israel verkar viner tillverkade av druvan Cabernet Sauvignon vara högst rankade utomlands. Mest lovande för framtiden tros Syrah vara.

Samtidigt som Israel fokuserar på exporten av viner kommer det samtidigt att finnas ett större tryck för att nå den icke-judiska marknaden. Vad som tidigare enbart sågs som "kosher viner för den judiska marknaden" har idag övergått till att bli kvalitetsviner från en ny, ja till och med exotisk, region i Mellanöstern.

Martin Geifman är frilansjournalist i Israel



Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet



© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.