Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiMartys spalt
Dags att köpa israeliska aktier?

Samtidigt som den israeliska ekonomin har förbättrats under de två senaste åren, har även den israeliska aktiebörsen TASE gjort det. Efter kraftiga fall 2001 och 2002 ökade handeln 2003 med 63,8% på de 100 mest omsatta aktierna. Den hastigheten kunde inte upprätthållas förra året men man redovisade trots det ett imponerande plus på 17,6%.

Men det som hände förra året är inte de israeliska och de utländska investerarnas största oro, frågan är snarare, vad kommer att hända nästa år?

Det finns goda skäl att vara optimistisk under 2005 och 2006. Den israeliska ekonomin fortsätter att se stark ut och så länge den globala ekonomin fortsätter sin nuvarande trend, drar Israel nytta av ökande export och utländska investeringar. Till det har det kommit uppmuntrande tecken från den politiska sfären. Lugn avspeglar sig även på landets turistsektor som sysselsätter många människor.

Richard Gussow, chefsanalytiker på mäklarföretaget Excellence Nessuah, har två kemiföretag på sin rekommendationslista; Makhteshim-Agan Industries, världens ledande försäljningsföretag inom generiska jordbrukskemikalier och gödningsmedelsföretaget Israel Chemicals Ltd (ICL) som också säljer mineraler från Döda Havet. Bägges omsättning består till stor del av export, de gör sin förtjänst i utländsk valuta och påverkas därmed inte så mycket av den israeliska marknaden.

På den lokala sidan ligger dagligvaruföretaget Supersol högt på Gussows lista. Efter att ha visat svaga resultat under de senaste åren förväntas detta företag dra nytta av den förbättrade ekonomiska situationen under 2005 och 2006. Ett annat företag han rekommenderar är Bezek, Israels telekommunikationsföretag. Bezek kommer att privatiseras och det finns ett stort intresse för aktien hos utländska investerare.

Investeringar i Israel har dock en inneboende risk som kanske inte finns i andra västländer, det får man aldrig glömma bort, men för investerare som gör sina analyser och vill ta den extra utmaningen, kan avkastningen vara värd risken.

Martin Geifman är frilansjournalist i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.