Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiMartys spalt
Historiens största företagsköp

Från det att det första gevärsskottet avlossades under Israels självständighetskrig 1948 ända tills nu har staten Israel beklagligt nog inte upplevt en enda dag av fred. Israels framgångar i krig har satt detta unga land i respekt såväl bland dess allierade som bland dess fiender. Israels mod och taktik i strid är legendariska och i många fall tjänar de som fallstudier för militära strateger runt om i världen.

Framgångarna i strid har i sin tur lett till utvecklingen av en stor försvarsindustri som förser landets försvarsmakt (IDF) med militär utrustning. Men försvarsindustrin exporterar även hårdvaror och mjukvaror utanför de egna gränserna. De facto har lilla Israel, med en befolkning på nära sju miljoner människor, en försvarssektor som tillhör de fem största i världen. Israeliska försvarsföretag exporterade för över tre miljarder dollar under förra året.

Under de sista dagarna av 2004 genomfördes landets genom tiderna största företagsköp. Börsnoterade Elbit Systems köpte 32 procent av Tadiran Communications av Koor Industries Ltd vilket ger dem kontroll över företaget. Tadiran utvecklar, producerar och säljer militära kommunikationslösningar till mer än 50 länder över hela världen. I avtalet ingick även att Tadiran i sin tur ska köpa 70 procent i ett annat israeliskt försvarsföretag, Elisra. De sysslar med avancerade militära stödsystem och har kunder i över 25 länder. Affären kommer att genomföras i två steg och ska vara klar innan utgången av detta år.

Elbits omsättning kommer därmed att stiga med 50 procent från tre miljarder dollar till cirka 4,5 miljarder dollar. Man blir det ledande företaget både på den privata och statsägda sidan vad avser årlig försäljning av militär utrustning.

Detta är ett första steg i visionen att slå samman den israeliska försvarsindustrin och därmed öka konkurrenskraften på världsmarknaden.

Företagsaffären kommer dock inte bara att gagna dess aktieägare utan även höja staten Israels framtida säkerhet.

Martin Geifman är frilansjournalist i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.